Show cover of BKB Campaign Watch: De Podcast

BKB Campaign Watch: De Podcast

In BKB Campaign Watch: de podcast gaat campagnebureau BKB op zoek naar de verhalen en technieken achter actuele verkiezingscampagnes.

Tracks

De meest opvallende momenten uit de verkiezingscampagne
De verkiezingscampagne is voorbij. De uitslag is binnen. D66 en Forum voor Democratie winnen zetels, VVD blijft de grootste en er komen maar liefst 4 nieuwe partijen in de Tweede Kamer. De verslaggevers typeren het veel als een saaie campagne. Maar was de campagne echt saai? Presentator Ufuk Esmer en zijn co-hosts Esther Schussler, Tom te Buck en Tim Meijer bespreken de meest opvallende momenten uit de campagne. Is er sprake geweest van een Kaag-effect? En heeft het CDA kunnen doorpakken nadat ze honderdduizenden euro's uitgaven aan online advertenties? En hoe zit het met Farid Fakking Azarkan? Je hoort in de laatste aflevering van dit seizoen van BKB Campaign Watch. Shownotes:Lees hier het onderzoek van de Groene Amsterdammer naar online haat richting vrouwelijke kandidaten: https://www.groene.nl/artikel/misogynie-als-politiek-wapenBekijk hier de video van Arjen Lubach aan het adres van Farid Azarkan: https://www.youtube.com/watch?v=JY_Wo4TuR0ABekijk hier de reactie van Farid Azarkan en DENK: https://www.youtube.com/watch?v=CLCgxWhO5VgLees hier over hoeveel geld het CDA uitgeeft aan online ads: https://nos.nl/artikel/2372408-cda-en-fvd-vooraan-in-online-advertentiestrijd-wie-bereiken-ze.html
27:45 03/19/2021
Het belang van de lijsttrekker
In deze aflevering onderzoeken Esther Schussler en Ufuk Esmer het belang van de lijsttrekker. Ze spreken met spindoctor en voormalig adviseur van Pim Fortuyn en Rita Verdonk Kay van de Linde. 'De vent maakt de tent', aldus Van de Linde. Ook spreken ze met Julia Wouters over de vrouwelijke lijsttrekkers en behandelen ze de vraag of dat een verschil maakt in de verkiezingscampagnes. Wouters is voormalig adviseur van Lodewijk Asscher en auteur van het boek 'Zijkant van de Macht' over vrouwen in de politiek.Tot slot hoor je BKB'er Joost Vermeer over hét campagnemoment van de week en de rubriek 'raad de tweet'. We eindigen met een pitch van kandidaat Kamerlid voor GroenLinks Kauthar Bouchallikht.
58:34 03/12/2021
Hoe zorg je er als nieuwe partij voor dat je in de kamer komt?
In deze aflevering nemen Tim Meijer en Tom te Buck de nieuwe partijen onder de loep. Dit jaar doen er maar liefst 37 partijen mee aan de verkiezingen. Wat willen ze? Hoe richten ze hun campagne in? En wat kunnen ze leren van eerdere nieuwkomers als Partij van de Dieren, Forum voor Democratie en 50plus? Om erachter te komen welke partijen een kans maken  en waarom, spreken we met parlementair journalist Wouke van Scherrenburg en Volt-campagnestrateeg  Myrthe Hilkens. Daarnaast schuift campagnewatcher van de week Sümeyye Ekmekçi aan met een interessant campagnemoment en een tweet om te raden. En probeert Tim Simons, nummer 52 van de VVD, je ervan te overtuigen op hem te stemmen. 
36:39 03/08/2021
Hoe doen de partijen het op social media?
In deze aflevering duiken Ufuk Esmer en Tom te Buck in de wereld van social media. Aan de hand van de advertentie bibliotheek kijken ze hoeveel partijen uitgeven en wat hun strategie is daarbij. Hint: het CDA geeft de afgelopen week het meest uit! Daarnaast spreken ze met Marc Timmermans. Hij werkte 4 jaar geleden aan de online campagne van de PvdA. Hoe anders is dat nu dan 4 jaar geleden en welke tips zou hij partijen nu geven?Tot slot hoor je BKB'er Bianca Pander in de rubrieken 'Raad de tweet' en het campagnenieuws van de week en pitcht kandidaat kamerlid Itay Garmy in 150 woorden waarom je op Volt zou moeten stemmen. Shownotes:NRC artikel over microtargetting: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/22/de-rode-roos-maakt-plaats-voor-het-online-filmpje-a4032842De Facebook Ad Library vind je hier: https://www.facebook.com/ads/library
50:28 02/26/2021
Hoe formuleer je je boodschap en hoe zorg je ervoor dat deze overkomt?
In de tweede aflevering van BKB Campaign Watch: de podcast hebben presentatoren Esther Schüssler en Tim Meijer het over de boodschappen van de politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe kom je tot een centrale boodschap? Hoe destilleer je hier een pakkende slogan uit? En hoe zorg je ervoor dat je boodschap overkomt bij de kiezer? Om een antwoord te vinden op deze vragen spreken ze met politiek-adviseur Joris Tjaden en schrijver en theatermaker Johan Fretz.  Daarnaast heeft BKB campaignwatcher van de week Selma Hamouda een campagnemoment meegenomen dat haar afgelopen week is opgevallen en vertelt  Habtamu de Hoop, de nummer 9 op de lijst van de PvdA,  waarom we op hem zouden moeten stemmen. Hoor alles over de campagnes en de achtergrond daarvan in dit seizoen van BKB Campaign Watch: de Podcast.
48:19 02/19/2021
Wat verwachten experts van deze verkiezingen?
In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen van BKB Campaign watch: de Podcast gaan presentatoren Tim Meijer en Tom te Buck met verschillende experts over de Tweede Kamerverkiezingen. Wat kunnen we verwachten van de komende weken? Op welke thema's verwachten we dat partijen gaan inzetten? We vragen het aan drie mensen: Sybren Kooistra, voormalig campagneleider voor de Europese Groenen en Groenlinks, Sywert van Lienden, die meeschreef aan het partijprogramma van het CDA en tot slot aan Merel Ek, politiek redacteur bij de Nieuws BV. Als slagroom op de taart komt BKB'er Isabelle Rade met een intermezzo: raden Tom & Tim de tweet van de week?Hoor alles over de campagnes en de achtergrond daarvan in dit seizoen van BKB Campaign watch: de Podcast.
57:05 02/11/2021
De presidentiële transitie
Net als dat het stemmen tellen in de VS even duurde, duurde het ook even voordat Tim & Tom met een nieuwe podcast kwamen. Maar nu de presidentiële transitie officieel in gang gezet wordt, is het tijd voor een update. Hoe staat het met de transitie? En hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Daarnaast is er nog een belangrijke verkiezing op 5 januari in Georgia die de democraten echt moeten winnen. Hierover gaan Tim & Tom met Bianca Pander, Amerikanist en partner bij BKB in gesprek. 
40:13 11/27/2020
Verkiezingsdag special met Michael Persson
Op de dag van de Amerikaanse verkiezingen spreken Tim & Tom met Michael Persson, Amerika-Correspondent van de Volkskrant vanuit New York. Michael heeft de afgelopen vijf jaar het Amerika onder Trump zien veranderen. Wat valt hem op aan het land? En wat verwacht hij van de verkiezingen?
58:21 11/03/2020
De invloed van Black Lives Matter
De Black Lives Matter-beweging nam een enorme vlucht na de brute moord op George Floyd. Welke rol speelt de beweging in de verkiezingen? En is dit een kantelpunt voor de beweging? Op deze vragen gaan Tim & Tom in met presentator Andrew Makkinga. 
42:10 11/02/2020
De campagnestrategieën van Trump en Biden
In deze vijfde aflevering gaan Tim en Tom in gesprek met Bianca Pander, Amerikanist en campagnestrateeg bij campagnebureau BKB. Bianca vertelt over de campagnestrategieën van Biden en Trump: hoe is die? En werkt het? En welke verrassingen kunnen we nog verwachten in de laatste week voor de verkiezingen?
33:18 10/26/2020
Kamala Harris: de president van de toekomst?
Vorige week was het Vice-presidential debate tussen Kamala Harris en Mike Pence. Mike Pence kennen we na bijna 4 jaar wel, maar wie is Kamala Harris, de running mate van Joe Biden eigenlijk? In aflevering 4 gaan Tim & Tom met Kathelijne Niessen, Amerikanist en oud BKB'er hierover in gesprek.
34:17 10/12/2020
'Complotdenken is als religie'
In deze aflevering zoomen we uit van de Amerikaanse verkiezingen en hebben we het over het bredere thema complotdenken, dat natuurlijk ook raakt aan de verkiezingen. Met Coen van de Ven, redacteur voor de Groene Amsterdammer, gaan Tim & Tom in op vragen als: wat drijft de complotdenker? En waarom wantrouwt de complotdenker de 'mainstream media'? 
40:53 10/05/2020
De invloed van de presidentsverkiezingen op het Amerikaanse rechtssysteem
Het overlijden van rechter Ruth Bader Gingsberg heeft tot veel discussie geleid. Gaat het Trump lukken om een nieuwe rechter aan te stellen in het Hooggerechtshof in de korte tijd die er is? Met Jeroen Langelaar, BKB Academie-alumnus, schrijver en kenner van het Amerikaans rechtssysteem gaan presentatoren Tim Meijer en Tom te Buck hierover in gesprek over de invloed van de komende presidentsverkiezingen op het Amerikaanse rechtssysteem.
35:55 09/28/2020
'Boosheid kweken is een stijl die steeds meer past binnen de Republikeinse partij'
Presentatoren Tim Meijer en Tom te Buck gaan in gesprek met Maarten Zwiers (Amerikanist en samen met onze Bianca Pander VS-commentator voor de Volkskrant) naar aanleiding van zijn net verschenen boek Profiles in Power. Welke rol speelt de persoonlijkheid van de president in zijn leiderschap en welke invloed heeft zijn persoonlijkheid op zijn winkansen?
26:12 09/27/2020