Show cover of De Spreekkamer: Medische Bijscholing

De Spreekkamer: Medische Bijscholing

Podcast dóór dokters, vóór dokters. Orly Media bestaat uit een samenwerking van medisch specialisten en AIOS uit verschillende disciplines. Samen maken wij podcasts over medische onderwerpen; zowel klinisch, persoonlijk, discipline-overstijgend als informatief. Zo bespreken we de laatste richtlijnen, medische dilemma's, maar ook opleiden, besturen en de geschiedenis van de heelkunde. Leerzame onderwerpen worden afgewisseld met onder andere de persoonlijke achtergrond van de desbetreffende specialist, duivelse dilemma's en de kunstrubriek. In dit kanaal vindt je alle afleveringen van de verschillende podcast-series van Orly Media. Deze zijn ook te volgen per specialisme

Tracks

Met Volle Teugen/De Spreekkamer heeft een nieuwe aflevering: "Telemonitoring door de ogen van de verpleegkundigen."Dit is dè podcast van longartsen, voor longartsen en andere geïnteresseerden.  Deze podcast is gemaakt op initiatief van de longverpleegkundigen in navolging van de eerdere succesvolle podcast met Paul Bresser over e-health. We hebben vandaag bij ons te gast: Anne-Marie van Zanten en Karianne Hoek, longverpleegkundigen van het Diakonessenhuis in Utrecht. In dit ziekenhuis hebben ze jaren ervaring met telemonitoring. In deze aflevering leren we over de ervaring van het gebruik van telemonitoring met verschillende software. Er wordt ingegaan op gebruiksvriendelijkheid en patiëntervaringen. Vervangt dit bij hen alle consulten van de longarts? Hoeveel patiënten kan je nu goed helpen met telemonitoring in hoeveel tijd? Zijn de klinische opnames verminderd sinds de implementatie? Dit, en nog veel meer, zal je horen bij deze aflevering.Veel luisterplezier, en leuk als jullie ons volgen!

12/3/24 • 44:48

Ernstig traumatisch hersenletsel is de meest ernstige vorm van traumatisch hersenletsel en kent een hoge morbiditeit en mortaliteit. Na behandeling op de SEH, worden patiënten opgenomen op de Intensive Care (IC). In deze negende aflevering van Hersenspinsels praten we met Mathieu van der Jagt, neuroloog-intensivist, over de behandeling van ernstig traumatisch hersenletsel op de IC. Welke rol heeft de neuroloog-intensivist bij de behandeling van deze categorie patiënten? Waaruit dient de behandeling op de SEH en IC te bestaan? Wanneer geef je nu hypertoon zout of mannitol? Welke patiënten moeten een intracraniële drukmeter krijgen? Moet de neurochirurg standaard betrokken zijn? En welke parameters moet je in de gaten houden en wat zeggen deze? In deze aflevering legt Mathieu van der Jagt het allemaal uit. Daarnaast vertelt Mathieu over zijn positieve gevoelens bij M5-scores, zijn favoriete plantaardige snack, en wat hij over heeft voor een goede vochtbalans. 

12/3/24 • 57:39

Ben jij benieuwd naar de ins en outs van diagnostiek van het colorectaal carcinoom?In deze vierde aflevering van Tegen het licht zitten we aan tafel met abdomen radiologen Doenja Lambregts en Max Lahaye uit het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Welke diagnostische methodes worden er gebruikt? Hoe beïnvloedt de stadiëring de behandelopties? Hoe ziet de follow-up eruit van deze patiëntengroep? En Brabants of Limburgs carnaval?… 

12/3/24 • 51:35

In de vierde aflevering van seizoen 2 spreken we Dr. Marc van Beurden, tot voor kort oncologisch gynaecoloog in het Antoni van Leeuwenhoek en nu nog steeds werkzaam op de vulvapoli van de Bergman clinics. De rode draad in Marcs carrière is vulvapathologie en hij praat ons dan ook bij over lichen sclerosus en dVIN. Daarnaast spreken we hem over het ziek worden en overlijden van zijn vrouw Inge en het feit dat hij zelf al bijna 10 jaar in een palliatief traject zit. Hoe vormt je dat als arts en als mens? Maak je hierdoor andere beslissingen? Ga voor antwoorden hierop deze mooie persoonlijke aflevering luisteren

11/12/24 • 61:13

Wij zijn in de lucht(weg)!In deze aflevering spreken wij met Jasper Wachters, KNO-arts en laryngoloog in het UMCG, over luchtwegmanagement. Met behulp van zijn tips & tricks bewapenen wij ons nog beter voor de volgende acute luchtweg. Wij bespreken niet alleen wat voor instrumentarium van pas kan komen bij het zekeren van de luchtweg, maar komen ook meer te weten over wat Jasper Wachters zowel binnen- als buiten het ziekenhuis drijft. Wat maakt Kerst voor hem zo speciaal? Op de motor of met de electrische bakfiets? Wat pakt hij thuis als z'n kind stikbenauwd is?Kom er alles over te weten in deze allereerste aflevering van de KNOck KNOck cast!

11/12/24 • 63:32

Sinds vorig jaar hebben we in Nederland de Richtlijn voor de diagnostiek en behandeling reuscelarteriitis (RCA). Voor Gewrichtige Gesprekken spraken @nienke Lesuis en @Caroline Aalbers met de voorzitter van de richtlijn commissie: @Liesbeth Brouwer, internist-reumatoloog in het @UMCG. Naast een overview van de richtlijn krijg je ook praktische tips voor in de spreekkamer en hoor je hoe Liesbeth onze duivelse dilemma’s pareert!Luister de podcast via de bekende podcast platforms!

11/12/24 • 48:40

De ziekte van Parkinson is een invaliderende aandoening met een groeiende prevalentie. In deze achtste aflevering van Hersenspinsels praten we met Bart Post, neuroloog met aandachtsgebied bewegingsstoornissen in het RadboudUMC, over de medicamenteuze behandeling van deze ziekte. Welke rol heeft de neuroloog volgens hem bij de behandeling van mensen met de ziekte van Parkinson? Moet je direct starten met medicamenteuze behandeling na het stellen van de diagnose of kan je beter even wachten? Welke strategie kan je volgen als er responsfluctuaties komen? Wanneer komen de agonisten, MAO-B remmers of COMT remmers om de hoek kijken? Wat zijn je opties als het gaat om non-motore symptomen? In deze aflevering vertelt Bart Post hoe hij de behandeling van de ziekte van Parkinson aanpakt.Daarnaast vertelt Bart over zijn ambities als opleider, of hij liever de (mede) door hem georganiseerde masterclass bewegingsstoornissen overslaat of toch het internationale MDS congres, en hij laat weten hoe belangrijk zijn jaarlijkse jaarclubweekend eigenlijk is.

11/12/24 • 71:06

In de eerste aflevering van seizoen 2 van “hart op de tong” zijn we te gast bij prof. dr. Robin Nijveldt uit het Radboudumc. Professor Nijveldt is sinds 2019 hoogleraar cardiovasculaire beeldvorming aan het Radboudumc. Daarnaast is hij tegenwoordig opleider cardiologie in het Radboudumc, is hij principal investigator van verschillende internationale studies en sinds 2024 is hij medisch directeur van het hart en vaatcentrum in het Radboudumc. Maar voor deze aflevering specifiek van belang is dat prof Nijveld vicevoorzitter van de European association cardiovascular imaging en daarin sectiehoofd cardio MRI is.We bespreken in deze podcast de techniek van de MRI en de verschillende indicaties voor deze beeldvormende techniek. We horen over de rol bij coronaire hartziekten, maar ook hoe je de MRI kan inzetten bij verschillende vormen van cardiomyopathieën. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de toekomst van de cardiale MRI, hoe het onderzoek mogelijk nog verbeterd kan worden en in hoeverre AI wellicht een rol kan spelen. 

11/5/24 • 58:55

Dit is alweer de 50ste aflevering van Met het Mes aan Tafel! In deze jubileum aflevering hebben we het over de bariatrische chirurgie met professor Eric Hazebroek, werkzaam als bariatrisch en upper GI chirurg in het Rijnstate. We leren waarom we beter kunnen spreken over metabole chirurgie, wie in aanmerking komt voor chirurgie en bespreken de verschillende type ingrepen. Luidt Ozempic het einde in van de metabole chirurgie? En wat is het verhaal achter Rob en de biefstukjes? Een absolute aanrader om te luisteren als je in een uurtje de ins en outs van deze tak van sport wil leren kennen, zeker ook als je niet in een bariatrisch centrum werkt! Aankomende week volgt via de Spreekkamer ook een aflevering met prof Liesbeth van Rossum, dé obesitas expert van Nederland, over obesitas en wat je als arts hierin voor je patiënten kan betekenen! Mooi tweeluik met deze aflevering!

11/5/24 • 69:17

De eerste aflevering van seizoen 2 staat online! In deze aflevering spreken we met @Willemijn Bos, als dermatoloog maakte zij een carrière switch naar mind-body-energy dokter en begeleidt ze mensen die ‘niet goed in hun vel zitten’. We bespreken onder andere de aanleiding voor de carrière switch, een 4 lagen model van de huid gebaseerd op een holistisch oogpunt en tips voor gesprekstechnieken voor als een consult stroef verloopt. Disclaimer: Willemijn Bos werkt niet meer als dermatoloog. Zij werkt als body-mind-energy dokter.

10/29/24 • 61:53

Met Volle Teugen podcast heeft een nieuwe aflevering: “Bronchoscopische longvolume reductie.” De podcast van longartsen, voor longartsen en andere geïnteresseerden.Wij hebben vandaag bij ons te gast bij Karin Klooster, post-doc en coördinator van het Bronchoscopisch Interventie Centrum (BIC) in het UMCG. Het grootste centrum in Nederland voor longvolume reductie. In deze aflevering gaan we in op de huidige stand rondom longvolume reductie behandelingen. De indicatie voor deze therapie, verschillende technieken en uiteraard ervaringen uit het UMCG zelf. Karin gaat ook nog in op haar hobby’s (benieuwd hoe de STELVIO trial destijds aan zijn naam komt?) en hoe ze haar passie voor onderzoek combineert met de kliniek.Veel luisterplezier, en vergeet ons niet te volgen!https://www.bicumcg.nl

10/29/24 • 46:17

In deze derde aflevering van de podcast ‘Tegen het Licht’ duiken we in de wereld van de mammaradiologie met radioloog Carla Meeuwis, werkzaam in het Rijnstate en bestuurslid van het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON). We bespreken de rol van de MRI als mogelijke screeningsmethode voor vrouwen met dens borstklierweefsel. Hoe ziet borstkankerscreening er in de toekomst uit? Welke rol hebben nieuwe technieken zoals contrast enhanced mammography hierin? En welke nieuwe ontwikkelingen kunnen de mammadiagnostiek verder verbeteren? Verder leren we hoe vaak woorden als ‘rechts’ en ‘links’ nog handmatig worden overgetypt in de  borstkankerzorg en hoe Brussel ons hierbij gaat helpen!

10/22/24 • 42:10

Hier is deel 2 van de aflevering over kraakbeen defecten van de knie met @Nienke van Egmond. De vorige keer hebben we besproken welke afwijkingen er kunnen zijn en hoe je dit zonder operatie kan behandelen. Dit keer gaan we dieper in op de operatieve behandelingen. Zijn er al meer behandelingen dan alleen microfracturing? Is er al een mogelijkheid om het kraakbeen te laten genezen? En uiteraard gaan we ook zien wie Nienke van Egmond echt is met ons vragen vuur en dilemma's! Zet hem snel aan!

10/22/24 • 29:53

Vandaag is het Wereld Menopauzedag, een dag waarop internationaal aandacht wordt besteed aan de overgang. Dat is belangrijk, want ook in Nederland hebben 1,2 miljoen vrouwen te maken met de overgang en 80% van deze vrouwen heeft er dagelijks last van. In het tweede deel van aflevering 14 zetten we ons gesprek voort met menopauze expert Dorenda van Dijken. Zij zet zich in om de zorg voor vrouwen met climacteriële klachten te verbeteren. Ze creëert awareness, zet zich in voor de wetenschap rondom dit onderwerp en onderwijst betrokken collega's om vrouwen te behandelen met hormoontherapie. Luister nu het tweede deel van deze opname om alle vrouwen met overgangsklachten zo goed mogelijk te behandelen volgens de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en richtlijn.

10/18/24 • 55:41

In deze aflevering van Hersenspinsels gaan we de grens over! Zou jij gaan werken als neuroloog in het buitenland? Mignon Gerrits, Rianne Goselink en Marieke Dekker maakten deze keuze en zij werken nu als neuroloog in respectievelijk Schotland, Zweden en Tanzania. Waarom besloten zij te vertrekken? Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor hen uit? Welke zaken zijn in hun land beter geregeld en waar lopen zij juist tegenaan? Dromen over eilandhoppen, schapen slachten als vrijetijdsbesteding, en brutolonen van 750 dollar per maand passeren eveneens de revue. Last but not least leggen wij een duivels dilemma aan hen voor. Zouden zij in het buitenland blijven als zij daar niet meer mogen werken als neuroloog of zouden zij dan terugkeren naar Nederland? Kortom, dit is dé aflevering waarin je alles komt te weten over het werk van een neuroloog over de grens. Shownotes:Verdiepingsstage Tropische neurologie: https://rona.amsterdam/regionaal-opleiden/stages/

10/15/24 • 63:39

Van Duurzame zorg tot sprookjesbossen, van Uit de oude doos tot Pionieren op nieuwe gebieden, het kwam allemaal langs op de NVR Najaarsdagen 2024. Natuurlijk was Gewrichtige Gesprekken er weer bij om hier verslag van te doen. Voor als je er niet bij kon zijn, of toch nog even iets terug wilt luisteren, deze podcast brengt je weer up-to-date! 

10/8/24 • 51:49

In de derde aflevering van seizoen twee spreken we Dorenda van Dijken. Zij zal voor niemand een onbekende gynaecoloog zijn. Ze zet zich sinds jaar en dag in voor hormoonsuppletie bij menopauzale klachten en werd hiervoor op Wereld Menopauzedag in 2023 geridderd in de orde van Oranje Nassau. Ze schreef mee aan de  nieuwe richtlijn hormoonsuppletie en geeft nascholingen aan gynaecologen en huisartsen. In deze tweedelige aflevering vragen we haar het hemd van het lijf: wanneer moeten we starten met hormoontherapie? Wanneer moeten we stoppen? Hoe moeten we behandelen bij risicofactoren? We leren dat we goed moeten kijken naar het individu. Al met al is deze podcast een tweedelige 'Keynote lecture' geworden, benieuwd naar het eerste deel? Luister dan snel. Het tweede deel zal op 18 oktober op Wereld Menopauzedag online komen!

10/8/24 • 54:50

Alweer een nieuwe aflevering van de BotCast, de orthopedische podcast van de lage landen!Dit keer zijn Thomas Eggen en Soufyan Kalaai afgereisd naar het centrum van ons land, Utrecht. En we mochten dit keer Nienke van Egmond interviewen over kraakbeen afwijkingen in de knie. We komen er achter dat er veel meer afwijkingen zijn dan alleen artrose(slijtage). We leren ook dat we dus vooral niet allemaal een "nieuwe" knie moeten willen krijgen en dat het vooral ook geen "nieuwe" knie is. Nienke vertelt ook over de verwachte toekomst met betrekking tot kraakbeen behandelingen en de behandelingen die nu al binnen handbereik zijn. Zet de nieuwste aflevering snel aan en kom erachter!

10/8/24 • 31:46

In de 10e aflevering van “hart op de tong” zijn we te gast bij niemand minder dan prof. Rudolf de Boer uit het Erasmus MC. Professor de Boer is afdelingshoofd van de afdeling Cardiologie van het Erasmus MC. Naast een brede wetenschappelijke en klinische interesse bekleedt hij momenteel de functie van voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie. We spreken met hem over zijn werkzaamheden als voorzitter van onze beroepsvereniging. Tevens komt het recentste beleidsplan van de NVVC uitvoerig ter sprake. We praten daarbij onder andere over de plannen om de kwaliteit en toegankelijkheid van de cardiologische zorg in de toekomst in stand houden. Uiteraard mag daarbij de visie betreffende de cardioloog voor “(over)morgen” niet ontbreken. Tot slot vernemen we hoelang je over het “Pieterpad” mag doen.Shownotes:https://www.nvvc.nl/Vereniging%20-%20bestuur/Over%20de%20NVVC/beleidsdocumenten 

10/1/24 • 66:12

 In deze multidisciplinaire aflevering spreken we Ruud Leijendekkers, fysiotherapeut, Henk van de Meent, revalidatie arts en Jan Paul Frölke, traumachirurg, allen uit het Radboudumc. We bespreken verschillende amputatie niveaus en operatie technieken. Is de Burgess techniek een kunstfout? En is het vasthechten van de patella bij een knie-exarticulatie wel the way to go? De belangrijkste vraag is misschien wel welke chirurg zijn operatief resultaat na 1 jaar nog terug ziet en wederzijds contact heeft met een prothesemaker? We leren alles over de workflow van prothese zorg, “time to prosthesis” en vragen door over het stokpaardje: de bot-verankerde prothese! Last but not least horen we wie het liefst op een fatbike naar z’n werk komt, dat een grandioos uitzicht secundair is aan een ZonMw aanvraag en dat er geskied wordt zonder helm. Een must-listen aflevering voor chirurgen en orthopeden, revalidatie artsen, fysiotherapeuten én prothesemakers!

10/1/24 • 72:04

‘Met Volle Teugen’ trapt een nieuw seizoen af en starten met onze aflevering: ‘Chronische pulmonale aspergillose (CPA)’.  Dé podcast van longartsen, voor longartsen en andere geïnteresseerden.Vandaag zijn we in Nijmegen en gaan we in gesprek met Laura Michon, AIOS Longgeneeskunde in het Radboudumc en promovenda bij het Expertisecentrum Schimmelinfecties Radboudumc/CWZ. Hoe herkennen we deze ernstige schimmelinfectie in de spreekkamer? Wanneer is Aspergillus een pathogeen en wanneer een voorbijganger?  Hoe zit het met alle microbiologische onderzoeken? Hoe agressief moeten we zijn in diagnostiek en behandeling? De behandeling van CPA blijft maatwerk. Mocht je als medisch professional diagnostische of therapeutische vraagstukken hebben, dan ben je altijd meer dan welkom in het landelijk MDO. Voor meer informatie en aanmelding (zie Adviesaanvraag) of neem contact op via mycologie@radboudumc.nlVolg ons en veel luisterplezier!Bijlage:  Richtlijn CPA ECSMID/ERS , Consensus statement CPAnet

9/10/24 • 46:12

In deze aflevering bespreken we de meest voorkomende oorzaak van buikpijn met Charles van Rossem, Maasstad Ziekenhuis, en Anne Loes van den Boom, Proctos Kliniek. Beiden waren betrokken bij de revisie van de richtlijn en update van de behandeling van simpele appendicitis.Hoe zit het nu met het onderscheid tussen simpele en complexe appendicitis? Geven we over enkele jaren alleen nog maar antibiotica voor appendicitis? En als je antibiotisch wil behandelen, hoe pak je dat dan aan? Daarnaast gaan we dieper in op de APPIC-trial en leren we dat je als Amsterdammer prima in Rotterdam kunt wonen, en andersom. Een aflevering waarin veel nieuwe inzichten worden gedeeld over een ziektebeeld waarmee elke chirurgische zorgprofessional vrijwel dagelijks te maken krijgt!Samen met Victor Alberts, Wouter Bom en nieuwe aanwinst Jan van Iersel.Geüpdate module richtlijn 'Behandeling simpele appendicitis bij volwassenen' https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/acute_appendicitis/behandeling_van_simpele_appendicitis/behandeling_van_simpele_appendicitis_bij_volwassenen.html

9/3/24 • 52:54

De ontwikkelingen rondom de medicamenteuze behandeling van multiple sclerose (MS) gaan razendsnel en met meer dan 20 ziekte modulerende middelen is er veel te kiezen. Welk medicijn kies je voor jouw patiënt? Deze vraag staat centraal in deze aflevering waar we spreken met Eva Strijbis en Zoé van Kempen, beide neuroloog in het AmsterdamUMC. We bespreken met hen of er een behandelindicatie bestaat bij een Radiologically Isolated Syndrome (RIS), Clinically Isolated Syndrome (CIS), Relapsing Remitting MS (RR-MS) en progressieve MS, en zo ja, welke behandeling dan op zijn plaats zou zijn. Is snel en agressief behandelen beter? Wat doe je als een behandeling niet voldoende effectief is? En wanneer besluit je te stoppen met medicatie? Daarnaast hebben we aandacht voor complicaties en risico’s van ziektemodulerende middelen. Vinden Eva en Zoé dat elke MS-patiënt een second opinion in een expertisecentrum moet krijgen? Welk restaurant adviseert Zoé om snel te gaan bezoeken? En wat wordt standaard door Eva op vakantie gegeten? Je hoort het in deze aflevering!-Richtlijn MS: Startpagina – Multiple Sclerose (MS) - Richtlijn - Richtlijnendatabase-MS Centrum Amsterdam: MS Centrum Amsterdam (amsterdamumc.nl)-Continuum Multiple Sclerosis and Related Disorders, Augustus 2022: https://journals.lww.com/continuum/toc/2022/08000

9/3/24 • 59:56

In de tweede aflevering van seizoen 2 spreken we dr. Norah van Mello, die expert is in transgenderzorg. Samen met haar collega's zet ze deze zorg  steeds meer op de kaart. We spreken haar over de geschiedenis en hoe het er nu voorstaat in de transgenderzorg. We hebben het over de wachtlijsten, de ‘Dutch protocol’ en dat kinderwens helemaal los staat van gender. Ze leert ons de basispricipes die voor elke gynaecoloog (in spe) handig zijn om deze patiëntengroep met gynaecologische klachten te behandelen. Norah vertelt ons ook hoe ze bij deze niche van de benigne gynaecologie terecht is gekomen. Luister snel deze aflevering, die werd opgenomen vlakbij de oude middenstip van Ajax, wat wel past bij deze ras Amsterdamse.

9/3/24 • 71:42

Welkom bij een nieuwe aflevering van de Botcast, waar we in deze aflevering dieper ingaan op de vaak onbegrepen problemen van de heup zonder artrose. Femoroacetabulaire impingement (FAI), wat is dat precies, en waarom zouden alle Orthopedie-geïnteresseerden moeten weten wat een CAM en Pincer morfologie is? Hoe stel je dit vast, en hoe behandel je deze aandoening? Wat betekent het voor sporters? Voor deze aflevering reisden @Noortje Riedstra en @Joost Kuipers af naar de zuiderburen om daar het gesprek aan te gaan met Orthopedisch chirurg Pieter Druyts uit het Elisabeth Twee Steden ziekenhuis. Hij nam ons mee op avontuur in de wondere wereld van biomechanica en FAIs. Benieuwd hoe je (Bourgondisch) kan filosoferen over dit vaak onbegrepen onderwerp onder het genot van een glas rode wijn? Luister dan gauw deze nieuwe aflevering via alle podcast kanalen!

8/28/24 • 49:29

“Dokter, mag ik zwanger worden?” deze vraag komt steeds vaker terug in de spreekkamer van de cardioloog door de spectaculair toegenomen levensverwachting van patiënten met aangeboren hartziekten. In de 9e aflevering van “hart op de tong” zijn we te gast bij prof. Jolien Roos-Hesselink uit het Erasmus MC. Ze heeft ondertussen meer dan 36 jaar ervaring en is een autoriteit op het gebied van congenitale hartziekten. Ze was voorzitter van de ESC-werkgroep voor ‘volwassenen met aangeboren hartziekten’ en daarnaast een actief lid binnen vier task forces voor het ontwikkelen van diverse richtlijnen. En ze geldt als een expert op het gebied van zwangerschappen en cardiale aandoeningen.In deze aflevering bespreken we de basale fysiologische veranderingen tijdens een zwangerschap en de invloed daarvan op het hart. We praten over het belang van tijdig multidisciplinair een behandelplan op te stellen.We horen welke medicatie wel en niet genomen kan worden. En we leren wat een andere betekenis van “ECG” is. Websites: 2018 ESC guideline for the management of the cardiovascular diseases during pregnancy.https://academic.oup.com/eurheartj/article/39/34/3165/50784652020 ESC guidelines for the management of adult congenital heart disease (previously grown-up congenital heart disease).https://www.escardio.org/Guidelines/Clinical-Practice-Guidelines/Grown-Up-Congenital-Heart-Disease-Management-ofRegistry of pregnancy and cardiac disease (ROPAC registry).https://www.escardio.org/Research/registries/global-registries-and-surveys-programme/Registry-Of-Pregnancy-And-Cardiac-disease-ROPAC Medicatie en zwangerschapBumps - Best use of medicines in pregnancyEmbryotox - Startseite Mailadres secretariaat Erasmus MC:concar@erasmusmc.nl

8/27/24 • 59:10

Per jaar krijgen ongeveer 150 nieuwe patiënten in Nederland de diagnose auto-immuun encefalitis. Een zeldzame en mysterieuze aandoening, die regelmatig lastig te herkennen is. De ziekte is over het algemeen goed te behandelen en een tijdige behandeling leidt tot betere uitkomsten. In deze aflevering spreken we met Maarten Titulaer, neuroloog in het ErasmusMC, specifiek binnen het expertisecentrum voor auto-immuun encefalitis. We bespreken bij welke symptomen je een auto-immuun encefalitis moet overwegen. Daarnaast gaan we uitgebreid in op liquordiagnostiek: zet je antistoffen in op liquor of serum, kun je beter gericht een antistof aanvragen of direct het gehele pakket antistoffen, hoeveel liquor heb je nodig voor onderzoek naar antistoffen? En is beeldvorming, een EEG of tumorscreening altijd geïndiceerd? Ook de behandeling met o.a. immuunsuppresiva komt aan bod. En kun je Maarten beter vragen voor een pubquiz of de wielerploeg? Zou hij naar de Mayo Clinic gaan als hij daar professor kan worden? We bespreken het allemaal!Voor direct intercollegiaal overleg met de collega’s van het expertisecentrum auto-immuun encefalitis ErasmusMC: - Encefalitis telefoon: 06-29659257 - Mailadres: encefalitis.neurologie@erasmusmc.nl

7/16/24 • 85:34

Verslag van de 50ste editie van de Chirurgenweek vanuit het Antoni van Leeuwenhoek.In deze aflevering van Met het Mes aan Tafel doen we verslag van de 50ste editie van de Chirurgenweek vanuit het AvL.Een compilatie van 4 dagen waarin we de laatste stand van zaken geven met betrekking tot de chirurgische oncologie met focus op niet eerder uitgezonden oncologische onderwerpen. We hebben het over de impact van artificial intelligence en de invloed van het Integraal Zorg Akkoord op ons vakgebied. We horen wat beeldgeleide chirurgie inhoudt én we doen live verslag vanaf de OK!Kortom, een gevarieerde aflevering waarbij we ons helemaal onderdompelen in de chirurgische oncologie.

7/16/24 • 68:38

In deze aflevering spreken we met Rob Oudkerk over zijn ervaringen in zijn duo-carrière als arts én politicus. Oudkerk begon zijn carrière als huisarts en combineerde dit later met de politiek toen hij in 1994 voor de PvdA werd verkozen tot lid van de Tweede Kamer. In 2002 werd hij wethouder van Amsterdam, verantwoordelijk voor volksgezondheid en werkgelegenheid. Na een onstuimige periode trok hij zich in 2004 terug uit de politiek. Wij bespreken het verloop van zijn carrière en hoe het is om de functie als arts te combineren met de politiek. Wat zijn de overeenkomsten? Welke invloed heeft de politiek op een mens als persoon? En als arts? Hoe kom je eigenlijk als arts in de politiek terecht!? Verder bespreken we de controverses en de huidige politiek, praten we over Amsterdam en bespreken we tips voor artsen met politieke ambities. Naast Anne Kuijer en Victor Alberts schuift vandaag ook Maurits de Brauw aan als gast-interviewer. Maurits is psychiater in Amsterdam. 

7/11/24 • 63:51

Acute (trauma)radiologie!In deze tweede aflevering van Tegen het licht zitten we aan tafel met acute en MSK radioloog Wouter Foppen en traumachirurg Falco Hietbrink. Wat is een acuut radioloog en hoe word je dit? Wat is de rol van de acute radioloog op de traumakamer?Wouter Foppen vertelt over zijn fellowship acute radiologie, zijn werkzaamheden als acuut radioloog en we gaan in op veel voorkomende diagnostiek op de traumakamer. Falco Hietbrink sluit in het tweede deel van de aflevering aan om te spreken over de interdisciplinaire samenwerking, het belang van de beoordeling van de radioloog, en een unieke situatie in Nederland, namelijk het Calamiteitenhospitaal. 

7/9/24 • 49:02