Show cover of Met het Mes aan Tafel

Met het Mes aan Tafel

De chirurgische podcast, waar we een blik achter de schermen werpen bij de top van ons vakgebied. In het eerste seizoen nodigden we 10 chirurgische experts uit. In het tweede seizoen zijn er we ook thema-afleveringen gemaakt over de opleiding, geschiedenis van de heelkunde en de opleiding.

Tracks

Oesophaguscarcinoom, met Bastiaan Klarenbeek
In deze aflevering spreken we Bastiaan Klarenbeek uit het Radboudumc over het oesofaguscarcinoom. Wat voor work-up ondergaat een patient, en welke chirurgische benaderingen zijn er mogelijk? Moeten we nog wel opereren bij een complete respons op chemoradiatie? Wat is het belang van lymfeklieren?We horen dat Nederland kampioen is in oesofagus-trials en bespreken de introductie van een “nieuwe chirurgische techniek”; de MICE procedure, overgevlogen uit Japan! Hoe opereer je samen met chirurgen uit Kyoto via Zoom op 9199km afstand? Last but not least horen we aan welke oude Amerikaanse auto’s Bastiaan klust en of hij harder rent dan zijn hond.
62:24 5/7/24
Sinus Pilonidalis, met Boudewijn Toorenvliet en Robert Smeenk
De sinus pilonidalis; mogelijk het meest ondergeschoven kindje van de chirurgie, maar een veel voorkomende aandoening met vaak een forse ziektelast. Maar wat heeft de diepte van de bilnaad er nu mee te maken? Om wat voor type haren draait het echt? Is er nog ruimte voor de grote excisie? En hoeveel verschuivingsplastieken zijn er eigenlijk? We praten erover met Boudewijn Toorenvliet van het Ikazia en Robert Smeenk van het Albert Schweitzer ziekenhuis waarbij kattenharen de revue passeren, laser ontharing toch niet de oplossing lijkt te zijn en de bilnaad voorrang krijgt boven het colon! Kortom een mooie aftrap van het nieuwe seizoen!
56:17 4/9/24
Enkel-Voet deel II: de Voet. Met Tim Schepers en Jens Halm
Enkel en voet, deel IIBestaande uit 26 botten, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren, kan de voet op vele manieren een trauma ondergaan. In deel II van het twee-luik met traumachirurgen Tim Schepers en Jens Halm uit het AmsterdamUMC behandelen we de calcaneus en midvoet- en voorvoet pathologie, ook wel het zogenaamde Chopart- en Lisfranc letsel. Welke benadering is het beste voor de calcaneus? Welke tips en tricks zijn er bij Chopart letsel? Een primaire artrodese of open reductie en interne fixatie bij Lisfranc letsel? Verder krijgen we te horen waarom het spelen van Fortnite het niet wint van meubels maken, maar broodbakken juist wel van eten bij sterren restaurants. Kortom, een boeiende aflevering!
63:48 1/30/24
Enkel-Voet deel I: de Enkel. Met Tim Schepers en Jens Halm
De enkel en voet; Volgens Leonardo da Vinci is de voet een meesterwerk in techniek en een kunstwerk ineen. Reden voor een twee-luik! In deel I, met Tim Schepers en Jens Halm uit het AmsterdamUMC, behandelen we de anatomie en pathologie van de enkel waarin verschillende fracturen en de operatieve- en conservatieve behandeling aan bod komen. Niet alleen de benadering en repositietechnieken, maar ook materiaalkeuze en nabehandeling worden besproken. Daarnaast horen we waar HARIBO voor staat, wat een Bosworth fractuur inhoudt en wie het beste brood bakt!Stay tuned voor deel II: de voet, volgende week
69:12 1/23/24
De Groene OK, met Schelto Kruijff en Siem Dingemans
In de nieuwste aflevering van Met het mes aan Tafel: de Groene OK! Hoe vervuilend zijn wij als chirurgen nu echt en hoe kunnen we de meeste impact maken in terugdringen van CO2 uitstoot op de OK? Wat zijn de quick wins, en wat zijn de meer duurzamere plannen voor de toekomst? We horen hoe je een “groenere operatie” bedenkt en implementeert, dat biologie studeren niet voor iedereen is weggelegd én opereren zelfs voor Ajax gaat.We bespreken het allemaal in het hoge Noorden met prof. Schelto Kruijff uit het UMCG en Siem Dingemans uit het Amsterdam UMC. Een aflevering om niet te missen!
60:52 12/14/23
De Zorg op Macroniveau, met Ernst Kuipers en Bertine Lahuis
We spreken op het ministerie van VWS met (demissionair) Minister Ernst Kuipers en Bertine Lahuis, voorzitter RvB RadboudUMC en voorzitter Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra. Één uur lang de belangrijkste ziekenhuisvraagstukken op macroniveau! Integraal zorg akkoord, centralisatie van chirurgische zorg, passende zorg; loont dat financieel? De AIOS als verdienmodel, verduurzaming en gaat de zorg ten onder aan parttimers? Last but not least: mag de patiënt zijn kroketje nog wel eten in het ziekenhuis?Mede dank aan collega podcastmakers van andere specialismen binnen Orly Media voor de voorbereiding van deze aflevering
70:19 10/31/23
Chirurgie in de Tropen, met Frank Garssen, Maarten Simons en Jurre van Kesteren
Een grote groep Nederlanders werkt in de tropen in lage- en middeninkomenslanden; tijdelijk als specialist of een aantal jaar als tropenarts. In het eerste deel spreken we traumachirurgen Maarten Simons (OLVG) en Frank Garssen (Ziekenhuis Amstelland) over opereren in de tropen en hun gezamenlijke project: 'Operation Hernia'.In het tweede deel spreken we gastro-intestinaal/oncologisch chirurg en arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde, Jurre van Kesteren (Ziekenhuis Amstelland) over initiatieven om lokale chirurgen op te leiden. We horen over zijn tijd in Sierra Leone tijdens de Ebola uitbraak en praten over projecten in Liberia en Malawi samen met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.Kortom, een inspirerende aflevering waarin alle facetten van de tropengeneeskunde de revue passeren.
69:44 10/3/23
Het Melanoom, met Alexander van Akkooi
Een decennium geleden was het gevorderd melanoom vrijwel altijd een doodvonnis - dit is de afgelopen jaren radicaal veranderd door de komst van immunotherapie. Met de komst van deze nieuwe behandelmethodes, veranderde ook onze chirurgische praktijk. Van radicale klierdissecties naar een sentinel node - of soms helemaal geen klier chirurgie meer na neo-adjuvante behandeling. En is een re-excisie eigenlijk nog wel nodig? Wat doe je met oligo of intransit metastasen? En zijn we in de toekomst als chirurg nog wel onderdeel van het behandelteam van melanoom patiënten? We praten erover met prof. Alexander van Akkooij! Daarnaast horen we hoe je als chirurg in Australie aan de slag komt, en hoe je als Nederlander head of the melanoma institute in Sydney wordt!
66:32 9/7/23
Fracturen bij kinderen met Joost Colaris
Veel kinderen lopen een fractuur op. Maar een kinder-fractuur is geen volwassen-fractuur!In deze aflevering nodigen we dr. Joost Colaris uit, ErasmusMC, orthopedisch chirurg met als aandachtsgebied bovenste extremiteit en gepromoveerd op onderarm fracturen bij kinderen. We spreken hem over de ontwikkeling en fysiologie van het bot en de groeischijf. Wat gebeurt er bij een fractuur? Hoe classificeer je? Hoe werkt remodellering van het bot? De meest voorkomende typen fracturen en de behandeling daarvan passeren de revue. Last but not least, leren we waarom een saté aan het strand bij ondergaande zon zorgt voor een herboren start de volgende morgen. Wederom een podcast samenwerking tussen de traumachirurgie en orthopedie.
64:59 8/8/23
Vijf Hoogleraren over Mentorschap - BotCast collab
Een podcast samenwerking tussen de traumachirurgie en orthopedie; Met het Mes aan Tafel en de Botcast. Live in een café mét publiek én jonge- en oude klaren. Ditmaal een speciale aflevering met vijf hoogleraren traumachirurgie en orthopedie. Allemaal mentoren van prof. Job Doornberg, orthopedisch traumachirurg uit het UMCG, die zijn inaugurele rede uitsprak op 24 juni: “alleen samen”. We bediscussiëren het mentorschap en opleiderschap. Wat zijn de verschillen tussen de babyboomers, generatie X, Y en Z? Selecteren we op de juiste manier, of moeten we met een schuin oog naar het selectieproces van de European Space Agency kijken? Is Vrest nog wel van deze tijd? Programma’s genoeg voor studenten die extra support nodig hebben, maar wat doen we met excellerende assistenten? Meester-gezel of een meer 'hip' buddy-systeem? Veel vragen, veel discussie. Last but not least leren we tot wanneer de babyboomer er nog toe doet!
63:58 7/11/23
Gert Jan de Borst over Carotis chirurgie
Atherosclerose van de carotis is een van de belangrijkste oorzaken voor ischemische cerebrale events. De carotisendarteriectomie (CEA) heeft van oudsher een belangrijke plaats in de preventie hiervan. Nog wel… In deze aflevering spreken we met Professor Gert Jan de Borst uit het UMC Utrecht. Naast vaatchirurg is Gert Jan nauw betrokken bij verschillende Europese studies rondom carotis chirurgie. We bespreken de huidige indicaties voor een CEA, horen waarom risico scores verouderd zijn, en wat is de rol van de carotis-stent?Gert Jan geeft zijn do’s and don’ts prijs ten aanzien van de CEA en is deze operatie de laatste open procedure bij de vaatchirurgie? Een potje peren met de heren voor het groepsgevoel?, na je 60ste nog opereren? We bespreken het allemaal! 
63:32 6/13/23
Brandwonden met Annebeth de Vries
Per jaar worden maar liefst 800 patiënten in één van de brandwondencentra opgenomen. In de vierde aflevering spreken we daarom met Annebeth de Vries, kinder- en brandwondchirurg in het Rode Kruis ziekenhuis. Niet alleen de huis-en-tuin verbranding passeert de revue, maar ook straling-, chemisch- en laag- en hoog voltage verbranding komen aan bod. Kan de Parkland formule overboord? Wat is de kracht van het specialistische brandwond centrum? Wanneer verwijs je? Een praktische aflevering waarin we ook haar andere stokpaardje bespreken: necrotiserende weke delen infecties! Als laatste leren we waarom je niet met je blote knieën in het cement mag gaan zitten, dat een droog dok onder je eigen huis een prima idee is en wanen we ons in Nigtevecht in een aflevering van Vroege Vogels.
63:37 5/16/23
De Geschiedenis van de Chirurgie met Thomas van Gulik
Wat is steensnijden nu precies? Waarom werd er eeuwenlang adergelaten? Is de Eed van Hippocrates nog actueel? En wat is het verschil tussen heelkunde en chirurgie? We spreken emeritus professor Thomas van Gulik over de geschiedenis van de chirurgie. Ook nemen we een kijkje in zijn bibliotheek vol antieke chirurgische boeken én brengen we een bezoek aan de Amsterdamse Waag, waar de vroegere chirurgijnsgilde hun beroemde ontledingen verrichtte
50:10 4/18/23
Pieter Tanis over het Coloncarcinoom
In de tweede aflevering van seizoen 4 bespreken we de ins en outs van het coloncarinoom. Met niemand minder dan prof. Pieter Tanis uit het ErasmusMC duiken we de diepte in en bespreken we de laatste updates van de richtlijn colorectaal carcinoom. Uiteraard passeren de diagnostiek, behandeling en follow-up de revue. Is het maken van een echo een gepasseerd station? Hoe verricht men een volwaardige D2 resectie, en waarom niet standaard een D3 resectie? Stent of stoma, het komt allemaal aan bod. Daarnaast hebben we het over piano spelen, huisconcerten en wordt duidelijk wie de anatomische les in het AMC eigenlijk geschilderd heeft.
58:23 3/20/23
VACTERL Aangeboren Afwijkingen met Joep Derikx en Ramon Gorter
Seizoen 4 wordt geopend door onze eerste kinderchirurgische aflevering! We snijden een breed en complex onderwerp aan, namelijk aangeboren afwijkingen. Aan de hand van het VACTERL acroniem spreken we met Joep Derikx en Ramon Gorter uit het Amsterdam UMC. We bespreken alle onderdelen van VACTERL, met de nadruk op anorectale malformaties en oesophagusatresie. Aan bod komt ook de toekomst van de kinderchirurgie, de glooiende heuvels van Limburg en een roestige Citroën DS.
55:00 2/21/23
Het aneurysma van de aorta abdominalis (AAA) met Patrick Vriens en Jan Heyligers
Er zijn weinig gebieden binnen de chirurgie waarin meer ontwikkeling is geweest dan voor de behandeling van het AAA. Een tikkende tijdbom? Of valt het wel mee? Een EVAR en klaar of toch kiezen voor een old school open procedure? Leiden we überhaupt nog vaatchirurgen op die een open buis kunnen innaaien, of worden de vaatchirurgen in de toekomst opgeleid tot interventie-radiologen? We spreken dr. Jan Heyligers en Prof. Patrick Vriens uit het Elisabeth Tweesteden ziekenhuis, waar per jaar 120 aneurysma’s geopereerd worden in twee hybride operatiekamers. Het hele traject van diagnose tot (endovasculaire) behandeling passeert de revue. Daarnaast leren we waarom vaatchirurgen gesp schoenen dragen en wat de kip-handschoen van Patrick is.
62:41 1/24/23
Gestopt, en nu? Deel 2: Sharonne de Zeeuw en Thony Ruys
Niet iedereen vindt zijn eeuwige roeping in de chirurgie. Daarom een tweeluik over chirurgen die zijn gestopt met het vak. We bespreken waarom ze gestopt zijn, welke opties ze zijn tegen gekomen tijdens het vinden van een nieuwe baan en hoe ze het nu vergaat. In deel II spreken we twee collega’s, van origine opgeleid tot GE chirurg: Sharonne de Zeeuw - huisarts i.o. en Thony Ruys - consultant.
31:59 10/10/22
Gestopt, en nu? Deel 1: Mare Lensvelt en Marc Schreinemacher
Niet iedereen vindt zijn eeuwige roeping in de chirurgie. Daarom een tweeluik over chirurgen die zijn gestopt met het vak. We bespreken waarom ze gestopt zijn, welke opties ze zijn tegen gekomen tijdens het vinden van een nieuwe baan en hoe ze het nu vergaat.In deel I spreken we twee collega’s, van origine opgeleid tot vaat chirurg: Mare Lensvelt - schrijver en Marc Schreinemacher - directeur van een krijtgroeve.
31:47 10/5/22
Het MMT met Klaas Trouwborst, Bas van Wageningen en Joost Peters
Het Mobiel Medisch Team 🚁 Sinds jaar en dag vliegen er gele helikopters over ons hoofd om ondersteuning te bieden aan het ambulance netwerk. Wie zitten erin? Wat doen ze?We spreken Klaas Trouwborst - helikopterpiloot - en twee MMT en tevens traumachirurgen uit het Radboud UMC, Bas van Wageningen en Joost Peters, die vliegen op de heli. Vanuit Volkel, hun standplaats, en de game kamer van Joost praten we over de meerwaarde van het MMT, rolverdeling aan boord, hemostase, bloed producten en work-life balance. We bespreken wat er allemaal gebeurd als de pieper gaat en horen hoe na het klussen aan helikopters en patiënten, het klussen thuis gewoon doorgaat!
59:59 8/29/22
Ine Burgmans over liesbreukchirurgie
Liesbreuk chirurgie; open, scopisch, TEP, TIPP, TAPP, TREPP, lichtenstein, shouldice? Je ziet soms door de bomen het bos niet meer! Waar de oude Egyptenaren nog standaard de testikel verwijderden spreken we nu gelukkig dr. Ine Burgmans uit het Liesbreukcentrum - Diakonessen ziekenhuis Zeist over de verschillende minimaal invasieve technieken! Ze is nauw betrokken bij de nieuwe internationale richtlijn over liesbreuk chirurgie en promoveerde zelf recent op het onderwerp. Welke complicaties zie je en hoe los je het op? Kan iedereen een liesbreuk opereren of  is er plaats voor meer centralisatie? Wat is de leercurve voor aios? We bespreken de rol van het lucifersdoosje en horen waarom Ine op de fiets het meest gelukkig is!
50:35 7/19/22
Han Hegeman en Detlef van der Velde over heupfracturen
De oudere medemens met een heupfractuur. Intramedullaire nagel erin door de eerste-jaars en klaar? Niets is minder waar, achter de gebroken heup schuilt namelijk vaak een complexe patiënt met bijbehorende uitdagingen in de organisatie van zorg. We bespreken deze interessante patiënten categorie met Han Hegeman, traumachirurg ZGT en Detlef van der Velde, traumachirurg St. Antonius. Samen grondleggers van de eerste geriatrische trauma unit in Nederland en proximale femur fracturen als speerpunt.Naast de workup en behandeling hebben we het ook vooral over de kwaliteit van leven en wanneer niet te behandelen! Wat is de rol van AI in de toekomst? Tot slot bespreken we het belang van een sabbatical en hoe belangrijk is yoga?
55:30 6/14/22
De chirurgendagen 2022
De chirurgendagen 2022! In deze speciale aflevering praten we met de voorzitters van alle subverenigingen van de NVvH over de huidige stand van zaken en de toekomst van de heelkunde. En wat verbindt hen? In de tussentijd borrelen we met Jan en alleman en horen we ongezouten meningen over de chirurgendagen 2.0. Wordt “La Haya a la Playa” het nieuwe Veldhoven?
59:10 6/6/22
Marcel Levi en Jaap Bonjer over leiderschap
Medisch leiderschap. Wat houdt dat precies in? We spreken prof Jaap Bonjer en prof Marcel Levi over de rol van de medisch specialist in het ziekenhuis. Naast leiding geven aan het team op de afdeling of OK, moet de medisch specialist zich ook meer en meer bezig houden met de steeds complexere zorg en financiële belangen.  Hoe combineer je dat als clinicus én bestuurder. Hoe zijn zij gekomen tot wie ze nu zijn en wat ze doen? Tot slot leren we van Jaap om ook gewoon eens een coltrui aan te doen en lost Marcel het jonge klaren probleem in een handomdraai op.
58:24 5/9/22
Hermien Schreurs over longchirurgie
In deze aflevering behandelen we voor het eerst de long chirurgie.We bespreken deze uitdagende tak van sport met niemand minder dan Hermien Schreurs. Hermien is oncologisch, gastro-intestinaal en longchirurg bij Noordwest ziekenhuisgroep. Recent ontving zij de zilveren legpenning van de NVvH, onder andere voor haar bijdrage aan de longchirurgie! In deze aflevering gaat Hermien in op indicatiestelling, de verschillende operaties, deelt zij haar visie over de toekomst van de long chirurg en kom je erachter waarom succes volgens Hermien een keuze is!
54:01 4/4/22
Charlotte Molenaar over hemorrhoiden en ondernemen
Met het Mes aan Tafel is terug voor seizoen 3! De komende maanden zullen onder andere endovasculaire chirurgie, geriatrische heuppaden, leiderschap, het MMT en longchirurgie de revue passeren. En last but not least .. “gestopt en nu?!”Maar eerst vandaag chirurg Charlotte Molenaar met praktische tips over aambeien en het opzetten van een onderneming. Charlotte zette namelijk de proctoskliniek op, een succesvolle kliniek die inmiddels bekend is in heel Nederland. We horen waar je aan moet denken, de prille start en hoe onderhandelingen met een zorgverzekeraar verlopen. Zaken waar we in het ziekenhuis weinig mee te maken krijgen!
57:05 3/14/22
Jaap Hamming en Robert Pierik over de opleiding
De ‘opleider van het jaar’ verkiezing is wel één keer door een chirurg gewonnen; namelijk Robert Pierik. Verder sleepten we twee zilveren medailles binnen, waaronder een voor Jaap Hamming. Hij is ook nog eens lang voorzitter geweest van het Concillium Chirurgicum. Met hen zoeken we naar de essentiële ingrediënten voor een goede opleiding. Hoe wordt bepaald wie in opleiding komt? Kan chirurgie parttime bedreven worden? Is er verschil tussen opleiden van mannen en vrouwen. En we bespreken de inhoud van het immer schimmige "rugzakje met geld".
61:34 1/3/22
Jelle Ruurda en Ivo Broeders over innovatie
Een nieuwe thema aflevering! We spreken prof Jelle Ruurda en prof Ivo Broeders over innovatie. We praten over de verschillende robots, artificial intelligence, augmented reality en image guided surgery. We leren over de werkgroep innovatie en samenwerkingen met de industrie. Wie zouden ze het liefst ontmoeten; Steve Jobs of Theodor Bilroth?
62:54 12/8/21
Marie-Jeanne Vrancken Peeters over het mammacarcinoom (NVCO lustrum-editie)
Ook Met het Mes aan Tafel doet op de valreep mee aan de borstkankermaand.  Vandaag spreken we namelijk Prof.dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters. Ze is mammachirurg in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te Amsterdam en sinds kort bijzonder hoogleraar chirurgische oncologie. In deze NVCO-lustrum aflevering spreken we met haar over behandelopties van het mammacarcinoom, minimaal invasieve chirurgische technieken, het belang van diverse competenties bij nieuwe chirurgen en uiteindelijk krijgen we ook nog tips over het dragen van nagellak.
47:17 10/28/21
Els Nieveen over het schildklier carcinoom en over neuro-endocriene tumoren. (NVCO lustrum editie)
De NVCO bestaat dit jaar 40 jaar en dat vieren we! En wel met de kersverse hoogleraar Els Nieveen. Ze houdt morgen (9 september) haar inaugurele rede over de endocriene chirurgie. Helaas houden we door de pandemie haar feest nog te goed, maar gelukkig vandaag wel een podcast!Els is hoogleraar endocriene chirurgie in het AUMC en vertelt ons over schildklieren en neuro-endocriene tumoren. Ze maakt het endocriene gedeelte voor ons eenvoudig en vertelt ons welke enzymen we weer snel mogen vergeten. Verder horen we wat een principal educator is.
65:59 9/7/21
Met het mes aan tafel goes international with David Farley
Today we present a special edition of our podcast in collaboration with Emma Bruns and Incision. We speak with prof. dr. David Farley, Emeritus Professor of surgery and program director of the general surgery residency in the Mayo Clinics. We talk about how to train a good surgeon, the benefits of competition and the surgical olympics.
44:10 8/25/21

Similar podcasts