Show cover of Moviegelul met vrienden

Moviegelul met vrienden

Gelul over films, door vrienden voor vrienden!

Tracks

Moviegelul met vrienden #50 – Desperado (1995) 
Mysterieuze ogen, volle wenkbrauwen, wapperende manen dansend in het maanlicht. Twee paar natte lippen. Strakke broeken om lenige benen, die sensueel maar kordaat bewegen op het getokkel van gepassioneerd gitaarspel. Een gapende vleeswond hechten terwijl de ander je wellust aanstaart. Het was moeilijk om op die manier een podcast op te nemen, maar we hebben het gedaan. En die podcast gaat niet alleen over ons, maar ook over Salma Hayek en Antonio Banderas, in de explosieve film Desprado! Jeugdsentiment? Of een echte klassieke? Je hoort het in episode 50 (!) van MGMV!
61:38 7/2/23
Slap Gelul Met Vrienden – Aflevering 15
Wat is de toekomst van films en series? Waarom zijn series nu zo donker? Wat is onze guilty pleasure film? Maar belangrijker nog: wat is onze toekomst? Waarom zijn onze harten zo donker? En waarom zijn onze pleasures zo guilty? Dinosaurussen, robots, ruimteschepen en Steven Seagal. Je hoort het tijdens deze aflevering van Slap Gelul Met Vrienden, waarin Leon en/of Bram zich live* tijdens de opnames laten tatoeëren. Luister nu! *dit is niet helemaal conform de feiten.
66:34 5/22/23
Moviegelul met vrienden #49 – Fight Club (1999) 
Je hebt geen podcast zoals deze geluisterd sinds de basisschool! Want in deze episode hebben we het over Fight Club. De eerste regel is dat je niet over Fight Club moet praten. De tweede regel is dat je niet over Fight Club moet praten, maar wel over ons. Praat meer over ons. Vertel over ons aan je vrienden, je buren en willekeurige mensen in de bus. Zorg dat ze ook gaan luisteren. Doe het stelletje ruimteapen! Jullie zijn niet bijzonder. Jullie zijn hetzelfde composterende organisch materiaal als de rest. We zijn allemaal het volledig zingende, volledig dansende schuim der aarde! Luister de podcast, zodat we dingen kunnen kopen die we niet nodig hebben! Hoewel… we hier geen rotcent mee verdienen. Wacht, wat? Hebben we ons mee laten slepen door deze film? Of zit er toch wat in? Is dit een briljante film of een gestoorde nietszeggende potpourri van zweet, testosteron en halfbegrepen genderrollen? Zijn Leon en Bram eigenlijk dezelfde persoon? Ontdek het nu in episode 49 van MGMV.
65:11 4/26/23
Moviegelul met vrienden #48 – Starship Troopers (1997) 
De enige goede luisteraar is een dode luisteraar! Wacht, euhm.. hebben we ons te veel laten meeslepen door deze film? En zegt dat iets over de film of vooral over ons? Een clash tussen een kosmisch insectenleger en een regiment fascistoïde kindsoldaten. Maar ook een clash tussen Leon en Bram? De kogels, ingewanden en natte naakte lijven vliegen je om de oren. En ook in de film. Maar blijft Paul Verhoeven dan wel onze Messias? Kom op smerige apen! Wil je voor eeuwig leven? Ja? Oh. Luister dan naar deze nieuwste episode van MGMV: Starship Troopers!
84:30 3/17/23
Moviegelul met vrienden #47 – The Silence Of The Lambs (1991) 
Opgesloten in een vervallen hol, omgeven door ranzige insecten, maar de echte cel is het lichaam waarin hij opgesloten zit. Maar toch heeft Leon het in zich gevonden om een podcast op te nemen over de klassieker The Silence of the Lambs (1991)!  We verdiepen ons in de sadistische geest van een man die zonder mededogen zowel de geest als het lichaam van kwetsbaren wil ontleden en verslinden. Maar naast zijn persoonlijke verhalen kijkt Bram ook naar de film van Jonathan Demme.  Dus luister nu naar episode 47, met wat tuinbonen en een fijne chianti. 
75:51 1/26/23
Moviegelul met vrienden #46 – Jingle All The Way (1996) 
Ieder jaar, sinds de release in 1996, kijken Leon en zijn zus Rachel de kerstklassieker Jingle All The Way. Een lieve kersttraditie, die deze toch al warme mensen nog verder bij elkaar brengt. Maar dit jaar hebben ze Bram ook uitgenodigd. Een film met een actieheld die een dier mishandeld, illegale handel in door kinderhanden vervaardigd giftig speelgoed, leugens, hebzucht, geweld tegen politieagenten en niet in de laatste plaats: een poging tot aanranding. De ideale Kerstfilm voor het hele gezin! Vier kerst met ons mee en laat je mening over deze film voorgoed veranderen. Of niet, dat is ook zeer goed mogelijk.
85:19 12/24/22
Moviegelul met vrienden #45 – Star Wars – Episode 2: Attack Of The Clones (2002)
We hadden niet kunnen voorspellen dat deze film dit los zou maken. You are aan het refereren naar de voorspelling van diegenen die balans in de Kracht gaan brengen? You believe dat het deze mannen nog net geen 40 zijn? Nee. Ik verzeker je van niet. Geen balans! Wel lightsabers, R2D2’s, politiek en de meest ongemakkelijke liefdesscène ooit. Maar op welke punten is deze Star-Wars-film beter dan alle andere daarvoor? We gaan helemaal los op deze film en in een bittere strijd met de film, elkaar en onszelf komen we in contact met onze Dark Side. Weten we onszelf te verlossen en toch naar de Light Side of the Force te komen? Je hoort het in episode 45 van Moviegelul Met Vrienden!
100:45 12/6/22
Slap Gelul Met Vrienden – Aflevering 14 – Dutch Comic Con Special!
Zijn wij te oud voor Comic Con? Je ontdekt het samen met ons op deze eerste (!) Slap Gelul Met Vrienden op locatie! Bram en Leon die over de beursvloer wandelen, met microfoonsnoeren aan elkaar vastgeknoopt, terwijl ze nietsvermoedende bezoekers lastigvallen met de meest onbenullige vragen. Cosplayers, standhouders, andere podcasters. Je waant je direct weer op DCC. Of (als je het gemist had) het is net alsof je er alsnog bij bent; maar dan beter. Echt een podcast for a very broad international audience. It is standing on the sack there.
31:59 11/23/22
Slap Gelul Met Vrienden – Aflevering 13
We hebben niet alleen ‘vragen van vrienden’, maar ook ‘vragen van vriendinnen’ dit keer. Naïef als we waren vroegen we onze eigen vriendinnen of ze nog vragen voor ons hadden. Dat hebben we geweten. En ook de luisteraars hadden vragen waar de gemiddelde psychotherapeut van zou blozen. Wat doen jullie met ons?! Maar gelukkig waren er ook gewoon vragen over Star Wars (Yes!) en hebben we voor jullie weer 2 dirty pitches waarmee je lekker het weekend in kan luiden. Genieten! Wat zeg je? Is het pas maandag?! Gloeiende…
70:49 11/14/22
Moviegelul met vrienden #44 – Signs (2002)
Ooit gelauwerd en bewierookt als Wunderkind, maar na onbegrijpelijke keuzes het lachertje van de filmindustrie en voor altijd getekend door bittere teleurstelling. Maar genoeg over ons, we gaan het hebben over M. Night Shayamalan. En wel over wellicht het omslagpunt van zijn carrière: Signs, een scifi-horror-drama-thriller-satire, met het broertje van River Phoenix, het broertje van McCulkin McCalkey en natuurlijk de nuchtere allemansvriend Mel Gibson. Een film die tot de spannendste films ooit wordt gerekend, maar de grootste spanning zit tussen Leon en Bram. Dus pak een glas water, zet de podcast aan en swing away!
68:37 9/29/22
Moviegelul met vrienden #43 – Beverly Hills Cop (1984)
Wegroestende auto’s. Drugs gebruikende jeugd op elke straathoek. Wanhoop in de ogen. Een stad in verval. In een gangetje met afbladderend behang ligt een lijk. Het is het ontbindende lichaam van een podcaster! De rug gebroken, de schedel ingeslagen en vijf schotwonden van de fontanel tot aan de schaamstreek. Maar zijn we in Amsterdam Noord of Almere Haven? Is dit de grijze knot van Leon of de rafelige baard van Bram? Welke host is door de luisteraars vermoord? Want dat niet iedereen zich zal kunnen vinden in de mening van een van de twee is bij deze episode glashelder. Maar wie is het slachtoffer? Luister nu naar episode 43 van MGMV: Beverly Heuvels Smeris 1!
61:01 9/1/22
Moviegelul met vrienden #42 – Minority Report (2002)
Uitgestoken ogen, drugs, biljartballen, crackbabies en een surveillancestaat vol met spinnenrobots. Een scifi film vol morele dilemma’s, natuurlijk van Paul Verhoe… wat? Steven Spielberg? Oh, dan is dit een eitje natuurlijk. Een scifi actiethriller van de regisseur van horrorfilms voor iedereen en z’n moeder. Of niet? Wat is een Minderheidsrapport? Wat wil Spielberg ons leren? Zijn we het daar ook mee eens? Kunnen we de toekomst voorspellen? Kan Spielberg dat? Hoe hard kan Tom Cruise rennen? Iedereen rent, Tom! Get over yourself! Oke, dat dus en meer. En minder.
71:36 8/22/22
Slap Gelul Met Vrienden – Aflevering 12
Dank voor de uitstekende vragen, lieve luisteraars. Deze spin-off voelt voor ons steeds meer als een soort uitlaatklep! En niet alleen maar over filmzaken. We gaan in op de Apocalyps en andere gevaren, zoals onze eigen kinderen, Robocop, persoonlijke sneue anekdotes, Robocop, de jaren 80, cultfilms uit de jaren 80 en natuurlijk Robocop. En we hebben weer twee dirty Pitches! Wat wil je nog meer?! Wat? Lagere energieprijzen?! Ja, Jezus hey, daar kunnen we je niet mee helpen. Luister nou maar gewoon. En stuur ons je vragen voor de volgende Slap Gelul Met Vrienden! Oké, joejoe!
60:14 8/11/22
Moviegelul met vrienden #41 – The Terminator (1984)
John Conner loopt door de loopgraven van een postapocalyptisch landschap, in zijn hand een oude polaroidfoto van zijn moeder. Een voor een sist hij tegen zijn soldaten, ‘Hey, pssst! Kijk eens!’. Nerveus en verward kijken de soldaten naar de foto en John, met een vragende blik. Één soldaat kan zijn ogen niet van de foto af houden. John kijkt naar de soldaat en naar diens erectie. Het is de erectie van Kyle Reese. ‘Jij’, zegt John, ‘jij moet terug naar het verleden.’ We blikken terug op de tech noir-film The Terminator en vragen ons af of je de robot ook kan vervangen voor een haai en of je dan de zelfde film over houdt. Gaat de film eigenlijk wel over tijdreizen? Is dit een thriller, of een horrorfilm? En doet het er toe? Ja, dat doet er toe. Luister nu naar episode 41 van MGMV! En we’ll be back!
61:10 7/25/22
Moviegelul met vrienden #40 – Princess Mononoke (1997)
Een woeste rabiate aanval vanuit het achterland op de geïndustrialiseerde stad. Een boerenprotest? Neen! Het is de zwijngod Nago en hij is boos. Als een gillende, zwetende massa vet en gorigheid springt hij uit de duisternis: net als wij. We bespreken de onvolprezen klassieker Princess Mononke. Een podcast over bloedspetters, afgehakte ledematen, feeërieke muziek en schaamhaar. Is dit dus de ultieme kinderfilm? Is regisseur Miyazaki beter dan Walt Disney ooit was? We gaan het allemaal beantwoorden in episode 40! Veertig, vrienden! Veertig.
81:23 6/29/22
Moviegelul met vrienden #39 – Jaws (1975)
Wat een paradijselijk vakantieoord lijkt te zijn blijkt het jachtterrein voor een prehistorisch monster. Jurassic Park? Nee, Jaws! De definitieve doorbraak van Steven Spielberg en de film die verantwoordelijk was voor het begrip ‘blockbuster’. En Bram, o die Bram, had ‘m nog NOOIT gezien. Gaan we dit allemaal behandelen in episode 39? Ja. We’re gonna need a bigger podcast!* *ja, dat is niet het citaat. Dat weten we. Als je eerst had geluisterd, dan had je dat geweten.
70:34 4/23/22
Moviegelul met vrienden #38 – Labyrinth (1986)
Misschien wel de beste kinderfilm ooit, of helemaal geen kinderfilm? Wat krijg je als je Henson, Lucas en Bowie samen een verhaal laat vertellen? In elk geval een psychedelische en redelijk duistere film met geweldige muziek waarin de meeste personages een hand in hun anus hebben. We raken verdwaald in het Labyrinth en wenden al onze duistere krachten aan om de geheimen van deze film te ontwaren. En dat valt niet tegen. Vorm en inhoud staan centraal in deze podcast over De Bobbel van Bowie (1986)!
73:43 4/5/22
Moviegelul met vrienden #37 – Con Air (1997)
Wat is gestoorder? 50 jaar voor een baas werken en dan horen dat ze je eruit gooien, of deze podcast luisteren? Geen idee, maar ik wilde dit citaat een beetje kunstmatig erin fietsen. Een film over een vliegtuig vol met psychopaten waarvan een van de acteurs een grotere maniak is dan elk ander personage: Nicolas Cage! En gemaakt door een regisseur die daarna niemand heeft onthouden, maar waarbij de producent continu in zijn oor heeft geschreeuwd ‘Laat! Meer! Dingen! Ontploffen!!’ En dat is de combinatie die we wilden. Dostojevski zei al: je beoordeelt een samenleving aan hoe ze om gaan met hun podcasters. Dus luister nu naar episode 37 over deze klassieker: Gedetineerden Lucht!
63:27 3/21/22
Slap Gelul Met Vrienden – Aflevering 11
Psychopaten, machtsfantasieën, sabotage, afsnijden in een Canta en in een overall mensen ongevraagd aanspreken. Maar deze aflevering gaat niet alleen over ons, we beantwoorden ook AL jullie vragen! Daarnaast behandelen we een korte bloemlezing van onze eigen meest mislukte film-maak-avonturen, waarbij Leon even zijn ongezouten mening geeft over Brams acteerprestaties. En tot slot natuurlijk De Pitch met weer twee spraakmakende voorstellen voor de nieuwe blockbuster: Bananaman OF the Cosby Show. Doe maar luisteren doen. Oké, joejoe.
54:11 3/11/22
Moviegelul met vrienden #36 – Demolition Man (1993)
Voor deze episode van MGMV bundelden wij onze krachten met de Tilburgse giganten van Cinemaatjes, van de onvolprezen podcast Cinepraatjes. Samen nemen wij de film Demolition Man onder de loep, een clash tussen een macho-actiefilm en een satire. Kan dat? Blijft daar wat van heel? Maar hoe verging het de ontmoeting tussen Brabant en Noord Nederland? Wordt dat ook satire, of vooral macho-actie? Het antwoord is ja; het werd chaos. Tilburg noch wij zullen ooit hetzelfde zijn. En over de film is ook nog best wat zinnigs gezegd denken we. Doe maar luisteren.
104:58 2/25/22
Moviegelul met vrienden #35 – Interstellar (2014)
Al weken zoeken jullie in vage afdrukken in het huisstof op de grond voor de boekenkast, speurend naar tekenen van leven van ons. Maar terwijl er voor jullie weken voorbij gingen waren wij slechts enkele uren aan het opnemen. Dat komt door tijdsdilatie. Niet door ons: Het komt door tijdsdilatie! En dat komt door weer zwaartekracht. En dat wij met jullie vanuit de toekomst kunnen communiceren komt door de universele kracht van de liefde. De liefde van ons voor jullie. Althans, we denken dat dat is wat Christopher Nolan ons probeert te vertellen, want anders weten we niet wat ons is overkomen.  Dus luister nu naar Episode 35 van MGMV! Een extra lange podcast zelfs, maar die tijd krijg je dus ook weer terug, want: zwaartekracht. Of niet? Duurt het extra lang? Dat kan ook. Dus koptelefoon op, blik op oneindig en ga niet vriendelijk de goede nacht in. Wees woedend! Woedend op het sterven van de nacht! Niet op ons. 
87:27 2/15/22
Moviegelul met vrienden #34 – Home Alone (1990)
Kerst is een tijd voor vriendschap, voor samen zijn, voor licht en warmte. En een tijd om je vol te vreten, te zuipen en vooral voor grof geweld! Voor deze warme kerstspecial sloten Bram en Leon zich op in een vakantiebungalow, met enkel een gourmetstel, drank en twee podcastmicrofoons. En dit alles om op juiste wijze de meest gewelddadige Kerstfilm ooit te bespreken. Die Hard? Batman Returns? Neen! Home Alone. Dus draai die slavink snel om, schenk jezelf nog eens bij en luister nu wat Leon en Bram van de film, maar ook vooral van elkaar, heel laten. Luister naar les incompetents van de podcastwereld, een episode die is approved by the American dental association. Maken we our luisteraars dissapear or are you thirsty for more, you filthy animal?!
89:00 12/25/21
Slap Gelul Met Vrienden – Aflevering 10
Een lawine van digitale flessenpost belande in de branding van onze nieuwsgierigheid: vragen, klachten, lofprijzingen en liefdesverklaringen. We hebben de 10 (of 11, zoiets) leukste eruit gepikt voor deze tiende aflevering van de spin-off Slap Gelul Met Vrienden. Cartoons, stripboeken, GTST, weetjes over de filmindustrie; het komt allemaal voorbij.  En natuurlijk is er weer De Pitch! Wat wordt volgens jullie de grootste hit: Maple Town van Daniel, of Bionic Six van Daniel? Laat het ons vooral weten!
72:08 12/19/21
Moviegelul met vrienden #33 – Blade Runner (1982)
Wat vind je van onze podcast? Of hij echt is of kunstmatig? Wat een bizarre vraag, hoezo?! Met je haar! Is Leon een echte podcaster of is hij een replica van .. van wie? Waarom laat hij die schildpad doodgaan? Wat is in godsnaam de betekenis van deze film? Blade Runner: gestoord of geniaal? Of allebei? En wat is eigenlijk een Blade Runner? Iemand die blades runt? Wat? We dromen weg bij synthesizermuziek, In de pissende regen, terwijl we deze vragen en nog veel meer beantwoorden. Luister dus nu naar de eerste montage van deze nieuwste episode! Volgend jaar komt er eentje zonder onze gesproken teksten, maar die wel nóg artistieker is. Dan tien jaar later eentje waarbij we de conclusie totaal veranderen en dan nog eens vijf jaar later een montage waarin alle grapjes opnieuw worden ingesproken door twee geheel andere mannen die wél grappig zijn. Maar tot 2037 zal je het met deze episode moeten doen.
87:48 12/7/21
Slap Gelul Met Vrienden – Aflevering 9 – Over Spielberg gesproken…
Het is met recht Slap Gelul MET Vrienden, want voor deze afleveringen schoven Gerto van Chez Geeque en Richard van Filmerds bij ons aan. En waar hadden we het over? Over de legendarische regisseur Steven Spielberg! Wat maakt Spielberg eigenlijk Spielberg? En is hij misschien wel de beste regisseur aller tijden? Of anders de belangrijkste filmmaker aller tijden? Wat zijn zijn beste films en welke waren echt totale kak? En als je hem wil stalken, wat voor speeltjes neem je dan mee?  We daalden af naar een regenachtig Utrecht en bespraken alles wat je ooit over deze architect van onze jeugd wilde weten; en meer! Veel meer... 
95:32 11/16/21
Moviegelul met vrienden #32 – Star Wars – Episode 1 – The Phantom Menace (1999)
Hebben de fans Star Wars kapot gemaakt? Of Disney? Of toch George Lucas zelf? Of zijn het Leon en Bram zelf die het uit elkaar gaan trekken? Of maken we je onnodig zenuwachtig en verklaren we het tot werelderfgoed? Nu al de meest controversiële podcast van de 21e eeuw! Laat die toetsenborden maar Klapperen! Yoosa should follow me now naar episode 32 van MGMV okeeday?
87:45 11/7/21
Moviegelul met vrienden #31 – Hook (1991)
Een podcast? Dat klinkt als een groot avontuur!  We nemen je mee naar een plek waar je nooit oud hoeft te worden, waar je dromen werkelijkheid worden, waar gevaar altijd om de hoek gluurt en waar het gekrijs van kinderen je de hele nacht wakker houdt: onze podcaststudio! En in die studio (een zolder in Almere Haven en een eettafel in Amsterdam Noord) bespreken we in deze episode de Spielbergfilm ‘Hook’.   Dus, trek een malloot aan, scheer je handen, haal Julia Roberts uit een poppenhuis en ga mee in onze gedetailleerde analyse van een beroemd en beruchte kinderfilm.  We moeten vechten, vliegen en kraaien! Bangerang! 
88:46 10/8/21
Moviegelul met vrienden #30 – The Fly (1986)
We zijn terug! Net voordat Leon weggevoerd werd voor een klus in een ver, ver land namen wij deze episode op. Maar hij is terug! Semi-levend en in staat om deze episode af te monteren. Het is september, de maand van de liefde*. Dus pak je minnaar stevig vast, verwek een kind bij hem of haar, duw die persoon in een design telefooncel en probeer met elkaar, jullie ongeboren kind en willekeurig ongedierte samen te smelten tot een hybride wezen van mens, mens, foetus en vlieg. Of misschien beter van niet. Luister in dat geval naar deze podcast over Cronenburgs ‘The Fly’. Een scifi-Horror-drama dat Leon regelrecht de Oost-Europese bossen in joeg. Wees bang. Wees heel bang. Want wij zullen jullie onderwijzen over het vlees. ** *september is niet de maand van de liefde. ** Sorry dat het zo lang duurde. Hebben jullie ons net zo hard gemist als wij jullie?
61:02 9/21/21
Slap Gelul Met Vrienden – Aflevering 8
In deze aflevering: hoe Leon enorm in de zeik genomen werd door een collega. En hoe Brams leven onmogelijk gemaakt wordt door techniek. Een aflevering vol met anekdotes, klein leed en grote luisteraarsvragen. Maar ook met vragen die wij zelf aan jullie, onze trouwe luisteraars, stellen. Jullie en alleen jullie kunnen bepalen welke richting wij met Moviegelul en Slap Gelul op gaan. Star Wars? Vervolgfilms? En welke van de twee pitches had moeten winnen? Laat het ons weten in de comments of in een DM!
58:28 8/17/21
Moviegelul met vrienden #29 – Robocop (1987)
Part Vrienden, Part Maatjes, All Gelul! In deze 29e episode van MGMV vermenigvuldigen we ons geslachtsloos met de trots van Tilburg; de Cinemaatjes! En dat niet alleen, we bespreken een van onze favoriete films aller tijden: Robocop. Een gewelddadige actiefilm of een geniale satire? We bespreken de setting, de gelaagde thematiek en de invloed van de visionaire regisseur Paul Verhoeven. En welke kritische noten kunnen we kraken? Weinig. Maar we doen wel ons best. Een spetterende, rete-gezellige, dynamische, inhoudelijk, maar vooral gepassioneerde podcast, vol met triviaweetjes, anekdotes, bier, scherpe vragen en nog scherpere antwoorden. Dus: Kom stilletjes of er komen problemen. Stap in je 6000 SUX, pak een potje babyvoeding en koop dit voor een dollar. Je hebt 20 seconden om te gehoorzamen!* *we weten het: we missen nog een berucht citaat, maar we willen juist graag dat ook de vrouwen blijven en luisteren ❤️
95:38 8/4/21