Show cover of CME.ba

CME.ba

Podcast naslonjen na Portal CME.ba - Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Donosimo Vam audio zapise akreditovanih i certificiranih CME aktivnosti za stručno usavršavanje svih profila zdravstvenih djelatnika. Za dobijanje certifikata za obavljenu CME aktivnost potrebna je prijava na naš portal i polaganje završnog testa. Sve CME aktivnosti su besplatne za naše registrovane korisnike, a registracija je takođe besplatna. Podcast i portal su namijenjeni zdravstvenim djelatnicima - ljekarima, farmaceutima, medicinskim sestrama i studentima medicine i ostalih zdravstvenih struka. Kliknite za znanje. https://cme.ba

Tracks

Liječenje prijeoperacijske anemije
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Dr. JOSIP SLIPAC, dr.med. specijalista opće i medicine radaCanadian Medical s.r.o.Brno, ČeškaLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Već smo ranije u dva navrata na našem portalu govorili o beskrvnoj medicini. Govorili smo i o beskrvnim postupcima za planirane operacije. Iako postoji određena kategorija pacijenata koji iz raznih ličnih uvjerenja ne mogu primati transfuziju ili pripravke krvi, postulati beskrvne medicine proizilaze iz elementarne fiziologije i konvencionalnih metoda liječenja anemije i pripreme boelsnika za operativni zahvat.U ovom trećem po redu tečaju na ovu temu, naš ekspert elaborira različite pristupe u liječenju prijeoperacijske anemije, kao i i sve uzroke zbog kojih do anemije i dolazi. Izniman sadržaj i sveobuhvatna obrada ove teme će koristiti svim zdravstvenim profesionalcima, budući da se smjernice koje su ovdje prezentirane mogu koristiti i za liječenje anemije u osoba koje nemaju prepreke za primanje krvi i njenih derivata.Aktivnost je preporučena za sve zdravstvene profesionalce, posebice one koji pripadaju hirurškim granama, a primjerena je i za studente medicine. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Ova edukativna aktivnost je akreditovana i certificirana od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
26:19 3/22/23
Juvenilni idiopatski artritis: klasifikacija, rana detekcija i terapija
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Mr.med.sc. VELMA SELMANOVIĆ, dr.med. specijalista pedijatrijesubspecijalista reumatolog/imunologKCU SarajevoSarajevo, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Juvenilni idiopatski artritis je jedan od najčešćih hroničnih bolesti djece i mladih, važan uzrok kratkotrajnog i dugotrajnog onesposobljenja. Na žalost, sa dijagnozom se često kasni zbog neprepoznavanja ranih simptoma u djece, a u današnjem dobu postojanja vrlo moćnih bioloških lijekova, ova bolest se može staviti pod kontrolu. I ono što je možda jednako bitno, održati kvalitet života mladog bića u razvoju i omogućiti mu/joj razvoj do punog potencijala.U ovom iscrpnom tečaju, omogućenom od strane farmaceutske kuće AbbVie, donosimo puno svježeg znanja o JIA, baziranog na zadnjim preporukama, uz pregled nomenklature i klasifikacija, prezentacije propedeutike pregleda u cilju screeening-a, te pregled najnovijih terapijskih smjernica. Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante pedijatrije, reumatologija, interne i porodične medicine, a primjeren je i za studente medicine kojima osobito preporučujemo predavanje vezano za screening i ranu dijagnozu u kome je iscrpno opisana tehnika pregleda lokomotornog aparata u djece.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Abbvie B&H Advancing medicines with strong clinical performance in areas of great needPortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
15:38 3/8/23
Bol u ordinaciji ljekara porodične medicine
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Dr. SNEŽANA HRUSTIĆ, dr.med. specijalista porodične medicine JZNU Dom Zdravlja TuzlaTuzla, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.U srijedu, 16.06.2021. godine održan je četvrti po redu simpozij o bolu u sklopu niza edukativnih skupova projekta HEPMP, podržanog od strane Erasmus+ programa Evropske Unije. Konzorcijum projekta čine predstavnici devet ustanova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije. Više o samom skupu, kao i projektu možete vidjeti na programu uz ovaj skup kojeg možete skinuti sa OVOG linka.Prethodno smo na našem portalu objavili webcast čija je tema bila akutni bol, kao i onaj čija je tema bila hronična bol, te još jedan koji je prethodio ovome kojeg danas predstavljamo u kome je bilo govora o tome koliko mi uopšte znamo o bolu. U ovom tečaju predavači prezentiraju različite aspekte bola. Pet vrhunskih predavača se osvrću na bol u primarnoj praksi, pulmologiji, abdominalnoj hirurgiji i neurologiji, ali su teme takve da su zanimljive svim zdravstvenim profesionalcima.O svemu ovome možete poslušati i pogledati na ovom izvanrednom webcast simpoziju kojeg toplo preporučujemo za sve zdravstvene djelatnike, magistre farmacije i osobito za studente medicine.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla, Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
33:40 2/22/23
Značaj vlaženja sluznice ždrijela kod infekcija gornjeg respiratornog trakta
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prof.dr.sc. MIRJANA GNJATIĆ, dr.med. specijalista otorinolaringologijeKlinika za bolesti uha, grla i nosaUKC RS BanjalukaBanjaluka, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Sve dok je sluznica ždrijela intaktna i intraoralna flora stabilna, mogućnost nastanka infekcije mekih tkiva je značajno smanjena. Međutim, suha sluznica pogoduje oštećenjima epitela različitog tipa, a što pogoduje disrupciji normalne epitelne barijere i prodora mikroorganizama u podsluznicu, a onda kako infekcija napreduje i prodora u krvotok i sistem.Postoje različiti uzroci koji mogu dovesti do isušavanja sluznice gornjeg dijela respiratornog trakta, poput suhog zraka, aerozagađenja, pušenja, nekih hemikalija, lijekova itd. Kombinovani sa infekcijom, koja sama po sebi zbog upalnog odgovora može da promovira gubitak funkcije vlaženja, mogu dovesti do agraviranih oblika infekcija gornjeg respiratornog trakta sa sistemskim posljedicama.Upravo ovim problemom i mogućnostima njegovog tretmana i u svrhu prevencije, kao i u svrhu liječenja već nastalog problema se bavi ovaj zanimljivi tečaj kojeg pripremamo u saradnji sa jednim od naših eksperata sa područja otorinolaringologije.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante otorinolaringologije, porodične medicine i pedijatrije, a primjerena je i za studente medicine i magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Salveo Biram zdravljePortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
41:21 2/8/23
Liječenje spinalne mišićne atrofije
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Dr. NEDJELJKA ZRNO, dr.med. specijalista pedijatrijesubspecijalista pedijatrijske neurologijeSKB MostarMostar, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.U našem prethodnom tečaju smo revijalno prikazali sadašnja znanja vezana za spinalnu mišićnu atrofiju – bolest koja je uzrokovana defektom gena zvanog SMN1, glavnog gena odgovornog za stvaranje SMN proteina.SMA spada u rijetke bolesti, koje se danas može prilično obro liječiti, međutim efekat terapije je jako ovisan o brzoj i ranoj detekciji bolesti. Svjesnost o postojanju ovog stanja, primjerena edukacija zdravstvenih profesionalaca, posebice pedijatara je imperativna.Kako bismo shvatili važnost rane dijagnoze, primjereno je prikazati dostupne terapijske opcije i njihov efekat, a upravo to je i tema ovog tečaja u kojem predavač daje prikaz svega onoga što možemo koristiti u terapiji SMA, kao i mehanizam djelovanja pojedinih lijekova.Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante neurologije, pedijatrije, porodične medicine, a primjeren je i za studente medicine.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Medis Pacijentima i zdravstvenom osoblju omogućujemo pristup savremenom, efikasnom i bezbjednom liječenju.Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
13:53 1/25/23
Izazovi u liječenju IBD-a: virtuelni simpozij
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČI:Doc.dr.sc. MIRELA BAŠIĆ DENJAGIĆ, dr.med.Dr. RENATA TAMBURIĆ, dr.med.Dr. TANJA GLAMOČANIN, dr.med.LINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Donosimo Vam još jedan virtuelni simpozij na temu razmjene kliničkih iskustava iz oblasti IBD, u saradnji sa farmaceutskom kućom Takeda i Video produkcijom KREATIVLUK, koja je i tehnički partner portala.U ovom četvrtom virtuelnom simpoziju, donosimo diskusiju o dva vrlo zahtjevna slučaja pacijenata iz oblasti iz oblasti inflamatornih bolesti crijeva (IBD). Još jednom zanimljiva i edukativna diskusija isprepletena sa prikazima slučaja vrlo zahtjevnih pacijenata, a što sve skupa podcrtava važnost individualiziranog pristupa ovim pacijentima.Toplo preporučujemo ovaj tečaj za Vašu pažnju i uživanje, i napominjemo da na njegovom kraju nema uobičajenog kviza i certifikacije. Tečaj je preporučen za sve zdravstvene djelatnike, a primjeren je i za studente medicine i magistre farmacije.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.TAKEDA Pharmaceuticals Better Health, Brighter Future.Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
33:51 1/11/23
Beskrvni klinički postupci za planirane operacije
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Dr. JOSIP SLIPAC, dr.med. specijalista opće i medicine radaCanadian Medical s.r.o.Brno, ČeškaLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Već smo ranije na našem portalu govorili o beskrvnoj medicini. Da se podsjetimo, postoji određena kategorija pacijenata koji iz raznih ličnih uvjerenja ne mogu primati transfuziji ili pripravke krvi, a što može biti klinički zahtjevna situacija, posebice u situacijama kada pacijent ima teški anemijski sindrom ili treba veliki operacijski zahvat sa potencijalom za masivan intraoperativni gubitak krvi.Postoje jasni principi za beskrvne kliničke postupke, a u ovom tečaju jedan od naših predavača koji se bavi ovom tematikom prikazuje nam revijalno predavanje koje se bavi kompletnim setom postupaka i metoda kojima pacijenta, kome transfuzija krvi nije opcija, pripremamo za planirani operacijski zahvat. Naravno, kako i sam autor navodi u predavanju, temeljni postulati koji su ovdje navedeni, vrijede i za opću populaciju, jer vlastita krv je ipak ono najbolje što možemo imati u našim krvnim sudovima. Dakle, bitno je da kao zdravstveni profesionalci razvijemo određeni stupanj poštivanja prema krvi.Aktivnost je preporučena za sve zdravstvene profesionalce, posebice one koji pripadaju hirurškim granama, a primjerena je i za studente medicine. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Ova edukativna aktivnost je akreditovana i certificirana od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
21:54 12/28/22
Giht - etiologija, dijagnostika i smjernice za liječenje
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Mr.sc. MARIO KRIŽIĆ, dr.med. specijalista interne medicinesubspecijalista reumatologUKC TuzlaTuzla, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Giht, nekada bolest kraljeva, danas bolest običnog puka i na žalost, onkoloških i hematoloških bolesnika pri primjeni hemoterapije, se već godinama liječi sa alopurinolom. Međutim, vremena se mijenjaju, a sa njima i dostupnost novih lijekova, pa tako i lijekova za giht.Ovu višedecenijsku dominaciju alopurinola u liječenju gihta, u zadnje vrijeme efikasnije i sigurnije narušava relativno novi lijek koji se primjenjuje u ovu svrhu, a pod nazivom febuksostat. Febuksostat, za razliku od alopurinola, inhibira obje forme ksantin oksidaze, te je potentniji urikosupresor.U ovom izvarednom tečaju, dva eksperta sa područja reumatologije, revijalno se osvrću generalno na problem gihta, njegove dijagnostike i liječenja, te se podrobito osvrću na kriterije i algoritme za liječenje ovog stanja, posebice na mjesto febuksostata u novim algoritmima, a sve uz prikaz slučaja iz kliničke prakse.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante reumatologije, interne medicine, porodične medicine, a primjerena je i za studentne medicine i magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije TK.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Zentiva Pharma d.o.o. Our aspiration is that healthcare is a right and not a privilegePortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
07:44 12/14/22
Dijagnostika i formiranje svijesti o prisustvu osteoporoze kod pacijenata
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Dr. BORIS PRODANOVIĆ, dr.med. doktorant Medicinskog fakulteta u Banja Lucispecijalista reumatologzavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Banja LukaBanjaluka, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Osteoporoza pogađa preko 200 miliona ljudi širom svijeta, sa novom osteoporotičnom frakturom koja se dešava svake 3 sekunde negdje u svijetu. Nezgodna statistika…što je još gore, očekuje se da će se broj osoba dijagnosticiranih sa osteoporozom udvostručiti u narednih 50 godine – populacija stari, a životna dob je neminovno jedan od značajnijih riziko faktora za smanjivanje koštane gustine.Još veći problem je nedostatak svijesti o tome koliki problem osteoporoza zbilja predstavlja – i od samih pacijenata, a i od strane medicinskih profesionalaca. Nerijetko se osteoporoza doživljava kao neminovana posljedica starenja sa pogubnim posljedicama u smislu pojave fraktura, onesposobljenosti, te smrtnih posljedica.Ovo sve postaje još veći problem kada znamo da danas imamo moćne lijekove koji mogu pomoći i u prevenciji i u tretmanu osteopenije i osteoporoze. Jedan od takvih lijekova je i ibandronat koji sa povoljnim profilom doziranja omogućava bolju komplijansu pacijenata terapiji. U ovoj izvrsnoj aktivnosti iz 3 dijela, naši predavači se osvrću na sve ono što danas znamo o epidemiologiji, dijagnostici i tretmanu osteoporoze.Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante porodične i interne medicine, svih internističkih i radioloških grana, a primjeren je i za studente medicine i magistre farmacije.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Zentiva Pharma d.o.o. Our aspiration is that healthcare is a right and not a privilegePortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
15:34 11/30/22
Abdominalna bol
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prof.dr.sc. FUAD PAŠIĆ, dr.med. specijalista opšte hirurgijesubspecijalista abdominalne hirurgije Klinika za hirurgijuJZU UKC TuzlaTuzla, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.U srijedu, 16.06.2021. godine održan je četvrti po redu simpozij o bolu u sklopu niza edukativnih skupova projekta HEPMP, podržanog od strane Erasmus+ programa Evropske Unije. Konzorcijum projekta čine predstavnici devet ustanova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Italije. Više o samom skupu, kao i projektu možete vidjeti na programu uz ovaj skup kojeg možete skinuti sa OVOG linka.Prethodno smo na našem portalu objavili webcast čija je tema bila akutni bol, kao i onaj čija je tema bila hronična bol, te još jedan koji je prethodio ovome kojeg danas predstavljamo u kome je bilo govora o tome koliko mi uopšte znamo o bolu. U ovom tečaju predavači prezentiraju različite aspekte bola. Pet vrhunskih predavača se osvrću na bol u primarnoj praksi, pulmologiji, abdominalnoj hirurgiji i neurologiji, ali su teme takve da su zanimljive svim zdravstvenim profesionalcima.O svemu ovome možete poslušati i pogledati na ovom izvanrednom webcast simpoziju kojeg toplo preporučujemo za sve zdravstvene djelatnike, magistre farmacije i osobito za studente medicine.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla, Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
23:42 11/16/22
Inflamatorne bolesti crijeva i fertilitet i trudnoća
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prof.dr.sc. MILENKO BEVANDA, dr.med.specijalista interne medicinesubspecijalista gastroenterohepatologSKB MostarMostar, BIHLINK NA TEČAJPristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.U četvrtoj i završnoj CME aktivnosti, naslonjenoj na simpozij IBD Akademija, o čemu smo više informacija dali u prvoj aktivnosti vezanoj za ovaj simpozij, donosimo predavanja sa IBD akademije, koja su se bavila posebnostima tretmana i njege bolesnika sa IBD. Ova aktivnost se sastoji iz 4 predavanja:IBD i plodnost, trudnoća i dojenje – Prof.dr.sc. Milenko Bevanda – MostarProbiotici i IBD – Prof.dr.sc. Goran Hauser – RijekaPrehrana u IBD – Prof.dr.sc. Mithat Jašić – TuzlaPsihološki aspekti IBD – Tihana Majstorović – SarajevoOva CME aktivnost daje prikaz posebnih populacija, poput trudnica sa IBD, primjenom probiotika, prehranom i psihološkim aspektima bolesnika sa IBD. Svakako vam preporučujemo i da pogledate prethodne aktivnosti koje su se bavile dijagnostikom, osnovama terapije, kao i naprednom terapijom IBD.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante gastroenterologije, interne medicine, pedijatrije, radiologije, porodične medicine, a primjerena je i za studente medicine. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Ova edukativna aktivnost nije certificirana i revijalnog je tipa.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
24:38 11/2/22
Farmakokinetske razilke među sartanima, farmakologija i karakteristike telmisartana
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Mr.sc. ELNUR SMAJIĆ, dr.med. specijalista interne medicinesubspecijalista kardiologJZU UKC TuzlaTuzla, BIHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Telmisartan pripada grupi antihipertenziva iz klase blokatora angiotenzin receptora (ARB). Njegove komparativne preednosti u odnosu na ostale lijekove iz ove klase su brojne, jedna od najbitnijih da ima najduži poluživot u plazmi i najveći volumen distribucije, te najmanju urinarnu ekskreciju. Karakteriše ga nastup djelovanja unutar 3 sata od primjene, te maksimum djelovanja nakon 4-8 nedjelja od početka terapije. Dakle, radi se o vrlo efikasnom antihipertenzivu.Ova edukativna aktivnost je koncipirana da istakne sve navedene, kao i ostale komparativne prednosti telmisartana, kroz 3 odlična predavanja nacionalnih eksperata za kardiologiju. Tople preporuke za sve zdrvastvene profesionalce, budući da se radi o lijeku koji je u širokoj upotrebi.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante interne medicine, kardiologije, porodične medicine, a primjerena je i za studente medicine, te magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Ova edukativna aktivnost je akreditovana od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije TK.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
14:32 10/19/22
NOAK u prevenciji moždanog udara kod fibrilacije atrija
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČI:Prof.dr.sc. ALEN DŽUBUR, dr.med.Prof.dr.sc. TAMARA KOVAČEVIĆ PRERADOVIĆ, dr.med.Mr.sc. ELNUR SMAJIĆ, dr.med.Doc.dr.sc. ALDEN BEGIĆ, dr.med.Prim.dr.  DRAGAN UNČANIN, dr.med.LINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Novi oralni antikoagulansi (NOAK) dobijaju sve više na važnosti u prevenciji tromboembolijskih incidenata u sklopu, ali i kao posljedica različitih stanja. NOAK se mogu podijeliti na dvije grupe prema načinu djelovanja: na direktne inhibitore trombina, te na direktne inhibitore faktora Xa, a koji su i tema ovog online simpozija kojeg Vam donosimo u saradnji sa farmaceutskom kućom Pfizer i našim partnerom, video podukcijom Kreativluk.Fibrilacija atrija je bitan riziko faktor za pojavnost moždanog udara, sa značajnim povećanjem morbiditeta i mortaliteta. Antikoagulantna terapija u pacijenata sa hroničnom fibrilacijom atrija je dio svih vodiča već duži niz godina, a NOAK su svakako postali dio ovih preporuka. Međutim, nisu svi NOAK isti ni po efikasnosti, a niti po sigurnosti, kao ni po mehanizmu njihovog djelovanja. U ovom sveobuhvatnom webcast simpoziju, nacionalni eksperti iz oblasti kardiologije, diskutuju o NOAK-ima i njihovom mjestu u ovim vodičima, ali svakako diskutuju i generalno o problemu moždanog udara u fibrilaciji atrija. Zbilja fantastično pripremljen edukativni sadržaj kojeg toplo preporučujemo za Vašu pažnju.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante kardiologije, interne medicine, porodične medicine, a primjerena je i za studente medicine, te magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Ova edukativna aktivnost nije certificirana i revijalnog je tipa.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Pfizer Otkrića koja mijenjaju živote pacijenataPortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
52:26 10/5/22
Sindrom izgaranja ili burnout sindrom
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Dr. JASMIN DORIĆ, dr.med. doktor medicineSlužba porodične/obiteljske medicineJZU Dom zdravlja Srebrenik,Srebrenik, BIHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Stanje emocionalne, fizičke i mentalne iscrpljenosti uzrokovane prekomjernim i produženim stresom. Osjećaj preopterećenosti, emocionalne praznine, beznadežnosti, gubitak kapaciteta ili potpuna nemogućnost obavljanja svakodnevnih poslova i zadataka. Zvuči poznato? Možda se i Vi osjećate slično? Iscrpile su Vas zadnje 2 i još nešto godine svakodnevnog rada u teškim uslovima, sa sve manje svega – osnovnih sredstava za rad, podrške kolega i nadređenih? Sindrom sagorijevanja je vrlo čest u našoj branši – među nama, zdravstvenim radnicima.Naš saradnik iz primarne prakse je na vrlo kratak i koncizan način kreirao impresivno predavanje koje će Vas u manje od 15 minuta Vašeg vremena upoznati sa osnovnom definicijom, simptomima i dijagnozom burnout sindroma, te dati Vam osnovne alate kako da ga preoznate prvo kod sebe i svojih radnih kolegica i kolega, a onda i šire. Ovo nije CME aktivnost za bodove, ovo smatramo osnovnim alatom za samopomoć i samodijagnozu.Aktivnost je preporučena za sve specijalnosti, specijaliste i specijalizante porodične medicine i psihijatrije, posebno, a primjerena je i za studente medicine i magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla, Komore magistra farmacije Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
14:47 9/21/22
Ugrizi zmija
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prim.dr. GORAN PAVIĆ, dr.med. specijalist epidemiologEPI koordinator za Županiju PosavskuZavod za javno zdravstvo Županije Posavske OrašjeOrašje, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Naš portal se od početka u svom pristupu uređivačkoj politici trudi da pruži priliku za diseminaciju medicinskih tema koje nisu svakodnevne i koje se ne čuju često. Ovo je upravo jedna od takvih tema, prilagođena ovom dobu godine, dakle ljetnjim mjesecima kada su ugrizi zmija česti.U ovom opsežnom, strukturiranom i vrlo detaljnom tečaju, autor obrađuje sve aspekte ugriza zmija, od teorijskih značajki, poput koje vrste zmija se susreću na našim prostorima, preko tipova zmijskih otrova, njihovog djelovanja, kliničkih znakova i kliničke slike, tretmana i posebice, osnovnih postulata primjene seruma protiv ujeda zmija. Vrlo zanimljivo i edukativno predavanje i kako smo već naglasili, posve primjereno za ovo, edukacijski sporije, doba godine.Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante svih medicinskih grana, posebice specijeliste i specijalizante urgentne medicine i infektologe, a primjeren je i za studente medicine i magistre farmacije.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
48:02 9/7/22
Kako dolazi do oštećenja ciljnih organa i mehanizam djelovanja ARB i ACEI
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prof.dr.sc. ALMA MACIĆ DŽANKOVIĆ, dr.med. specijalista interne medicinesubspecijalista kardiologSarajevo, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Telmisartan pripada grupi antihipertenziva iz klase blokatora angiotenzin receptora (ARB). Njegove komparativne prednosti u odnosu na ostale lijekove iz ove klase su brojne, jedna od najbitnijih da ima najduži poluživot u plazmi i najveći volumen distribucije, te najmanju urinarnu ekskreciju. Karakteriše ga nastup djelovanja unutar 3 sata od primjene, te maksimum djelovanja nakon 4-8 nedjelja od početka terapije. Dakle, radi se o vrlo efikasnom antihipertenzivu.Ova edukativna aktivnost je koncipirana da istakne sve navedene, kao i ostale komparativne prednosti telmisartana, kroz 3 odlična predavanja nacionalnih eksperata za kardiologiju. Tople preporuke za sve zdrvastvene profesionalce, budući da se radi o lijeku koji je u širokoj upotrebi. U ovoj epizodi podcasta donosimo audio zapis prvog predavanja iz ovog tečaja.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante interne medicine, kardiologije, porodične medicine, a primjerena je i za studente medicine, te magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Ova edukativna aktivnost je akreditovana od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije TK.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Zentiva Pharma d.o.o. Our aspiration is that healthcare is a right and not a privilegePortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
16:23 8/24/22
Genska terapija i nasljedne bolesti retine
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prof.dr.sc. MILKA MAVIJA, dr.med. specijalista oftalmologijeŠef Klinike za očne bolestiUKC RS BanjalukaBanjaluka, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Nasljedne bolesti retine su do prije par godina redovito završavale sa drastičnim oštećenjem vida i sljepilom u ranom životnom dobu. Terapijske mogućnosti su bile nikakve, sa praktično svezanim rukama za bilo kakav izgledniji pristup liječenju osim konstatacije progresivnog pogoršanja vida i sljepila.Međutim, paradigma se mijenja i u ovm polju napretkom modernih terapijskih pristupa od kojih je obećavajući upravo onaj o kome se govori u ovom izvanrednom revijalnom predavanju nacionalnog eksperta za oftalmologiju. Radi se, naime, o genskoj terapiji – pristupom gdje se uz pomoć virusnih vektora u oštećeni genom ćelija oka dostavljaju genetske informacije pomoću kojih se obnavlja produkcija proteina neophodnih za ispravnu funkciju.Voretigen neparvovek je jedan od takvih obećavajućih terapeutika, baziran na adeno-asociranom virusnom vektoru, a koji omogućava restituciju sinteze humanog RPE65, čime se stvara mogućnost obnove vidnog ciklusa. Izuzetno zanimljivo predavanje koje svakako preporučujemo za Vašu pažnju.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante oftalmologije, a primjerena je i za studente medicine. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.NOVARTIS Pharma, Predstavništvo Sarajevo At Novartis, we are reimagining medicine.Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
31:53 8/10/22
Hitna stanja u psihijatriji
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Dr. JASMIN DORIĆ, dr.med. doktor medicineSlužba porodične/obiteljske medicineJZU Dom zdravlja Srebrenik,Srebrenik, BIHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Psihijatrijska hitna stanja su bitan problem u kliničkoj praksi na bilo kojem nivou. Loš pristup ovim bolesnicima na žalost, može rezultirati fatalnim ishodom za pacijenta, a u procesu pristupa ovakvom pacijentu može stradati i medicinsko osoblje. Zato je bitno upoznati se sa osnovnim psihijatrijskim urgencijama, kliničkom slikom, pristupom i terapijom.U ovoj zanimljivoj edukativnoj aktivnosti, naš predavač, sa aspekta ljekara koji radi u primarnoj praksi, daje prikaz šta je to što je bitno da se zna o hitnim stanjima u psihijatriji, a sve kroz dobro usmjereno i fokusirano revijalno predavanje.Aktivnost je preporučena za sve specijalnosti, a primjerena je i za studente medicine. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla, Komore magistra farmacije Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
32:00 7/27/22
Kako dolazi do oštećenja ciljnih organa i mehanizam djelovanja ARB i ACEI
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prof.dr.sc. ALMA MACIĆ DŽANKOVIĆ, dr.med. specijalista interne medicinesubspecijalista kardiologSarajevo, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Telmisartan pripada grupi antihipertenziva iz klase blokatora angiotenzin receptora (ARB). Njegove komparativne preednosti u odnosu na ostale lijekove iz ove klase su brojne, jedna od najbitnijih da ima najduži poluživot u plazmi i najveći volumen distribucije, te najmanju urinarnu ekskreciju. Karakteriše ga nastup djelovanja unutar 3 sata od primjene, te maksimum djelovanja nakon 4-8 nedjelja od početka terapije. Dakle, radi se o vrlo efikasnom antihipertenzivu.Ova edukativna aktivnost je koncipirana da istakne sve navedene, kao i ostale komparativne prednosti telmisartana, kroz 3 odlična predavanja nacionalnih eksperata za kardiologiju. Tople preporuke za sve zdrvastvene profesionalce, budući da se radi o lijeku koji je u širokoj upotrebi.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante interne medicine, kardiologije, porodične medicine, a primjerena je i za studente medicine, te magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracijaje također, besplatna.Ova edukativna aktivnost je akreditovana od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije TK.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Zentiva Pharma d.o.o. Our aspiration is that healthcare is a right and not a privilegePortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
16:32 7/13/22
Beskrvni klinički postupci za liječenje kritične anemije i krvarenja
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Dr. JOSIP SLIPAC, dr.med. specijalista opće i medicine radaCanadian Medical s.r.o.Brno, ČeškaLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Još jedna jako zanimljiva tema na našem portalu – beskrvna medicina. Naime, postoji određena kategorija pacijenata koji iz raznih ličnih uvjerenja ne mogu primati transfuziji ili pripravke krvi. Ovo može biti potencijalno veliki problem, posebice u situacijama kada pacijent ima teški anemijski sindrom ili treba veliki operacijski zahvat sa potencijalom za masivan intraoperativni gubitak krvi.Postoje jasni principi za beskrvne kliničke postupke za liječenje anemije i krvarenja koji uključuju stimulaciju hematopoeze, redukciju gubitka krvi i bolju toleranciju anemije, te je upravo ovo tema ovog jako zanimljivog tečaja kojeg donosimo u suradnji sa jednim od vodećih eksperata na ovom polju u regionu. Tople preporuke za ovu edukacijsku aktivnost.Aktivnost je preporučena za sve zdravstvene profesionalce, posebice one koji pripadaju hirurškim granama, a primjerena je i za studente medicine. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Ova edukativna aktivnost je akreditovana i certificirana od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba Portal za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Klikni za znanje!Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
22:38 6/29/22
Rana terapijska intervencija u liječenju multiple skleroze
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Doc.dr.sc. INGE KLUPKA-SARIĆ, dr.med. specijalista neurologpredstojnica Klinike za neurologijuSKB Mostardocent na Katedri za neurologijuMedicinskog fakulteta Sveučilišta u MostaruMostar, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Sve je više studija koje naglašavaju važnost rane terapijske intervencije u multiploj sklerozi (MS). Postoje podaci u literaturi da praktično sa prvom pojavom demijelinizacijskih lezija, čak i bez očitog neurološkog deficita primjena visokoefikasne terapije u ovom periodu može produžiti period do pojave progresije ili teških posljedica ove bolesti.O ovom novom konceptu, promjeni paradigme u liječenju MS, nacionalni ekspert na ovom polju govori u ovom izuzetnom tečaju kojeg preporučujemo za Vašu pažnju.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante neurologije, pedijatrije, radiologije, porodične medicine, a pogodna je i za studente medicine.Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.NOVARTIS Pharma, Predstavništvo Sarajevo At Novartis, we are reimagining medicine.Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
30:08 6/15/22
Važnost postizanja kliničke remisije u liječenju reumatoidnog artritisa
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prof.dr.sc. LJUBINKA BOŽIĆ MAJSTOROVIĆ, dr.med. subspecijalista reumatologijeUKC RS BanjalukaBanjaluka, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Nove molekule stalno mijenjenju paradigmu liječenja raznih bolesti. Stanja kod kojih smo do jučer bili nemoćni, danas sa uspjehom liječimo. Na polju reumatologije postoji vjerovatno najveća ekspanzija bioloških i malih molekula, koje pripadaju skupini lijekova koje modificiraju bolest. O hroničnim artritisima smo ranije već govorili, a u ovom tečaju ćemo se osvrnuti na revoluciju u liječenju – ulazak inhibitora Janus kinaze u standardni treteman.Naša tri nacionalna eksperta iz oblasti remuatologije u ovom tečaju donose tri state-of-the-art predavanja iz kojih ćete se moći pobliže upoznati sa novim smjernicama, kao i efkasnosti i sigurnosti i ulozi novog JAK-inhibitora – upadacitiniba u liječenju reumatoidnog artritisa.Toplo preporučujemo ovaj tečaj za Vašu pažnju i uživanje, i napominjemo da na njegovom kraju nema uobičajenog kviza i certifikacije. Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante reumatologije, pedijatrije, interne medicine, porodične medicine, radiologije, a primjeren je i za studente medicine i magistre farmacije.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Abbvie B&H Advancing medicines with strong clinical performance in areas of great needPortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
13:02 6/1/22
Liječenje rane i ožiljka
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Doc.dr.sc. ALMIR SALKIĆ, dr.med.specijalista otorinolaringologijeKlinika za bolesti uha, grla i nosaUKC TuzlaTuzla, BiHLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Teško da se bilo koji zdravstveni profesionalac u svojoj praksi nije susreo sa barem minornom ranom koju je trebao/la zbrinuti. Ako ništa u nekoga od ukućana ili članova porodice. Sve rane nakon zarastanja ostavljaju ožiljak – neke veći, neke manji. Čak 30% rana zarasta u nekoj od patoloških formi formiranja ožiljka.Upravo su rane i ožiljci tema ovog revijalnog predavanja, kao i prezentacija dva jako dobra preparata na našem tržištu koji se koriste za tretman rana i ožiljaka. Tople preporuke za sve zdravstvene profesionalce.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante svih hirurških grana, dermatovenerologije, interne i porodične medicine, a primjerena je i za studente medicine i magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatnaza registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije TK.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Salveo Biram zdravljePortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
16:55 5/18/22
Hemofilija 2: virtualni simpozij
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK. PREDAVAČI:Mr.sc.dr. BORKO RAJIĆ, dr.med.SKB MostarDr.sc. AZRA JAHIĆ, dr.med.UKC TuzlaMr.sc.dr. EMINA SULJOVIĆ-HADŽIMEŠIĆ, dr. medKCU SarajevoLINK NA TEČAJ Pristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Već smo i ranije na našem portalu u našim virtualnim simpozijima govorili o hemofiliji, o njenoj dijagnozi i tretmanu. Nastavljamo ovu seriju jako zanimljivih predavanja i simpozija o rijetkim bolestima o kojima se ne govori tako često.U ovom novom virtualnom simpoziju tri nacionalna eksperta na polju adultne i pedijatrijske hematologije prezentiraju podatke vezane za sigurnost pripravaka koji se danas koriste u tretmanu hemofilije, odnosno činjenicu da je istorijat hemofilije prepuna krvarenja i infektivnih komplikacija. Novo vrijeme kome svjedočimo, nosi sa sobom značajno povećanje sigurnosti za naše pacijente u ovom pogledu. Pozivamo Vas da pogledate ovaj simpozij i da se uvjerite i sami.Ipak, ova aktivnost je primarno preporučena za specijaliste i specijalizante: hematologije, transfuziologije, interne medicine, porodične medicine, pedijatrije, opšte i dječije hirurgije, anesteziologije, a pogodna je i za studente medicine.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Pfizer Otkrića koja mijenjaju živote pacijenataPortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
38:18 5/4/22
Multipla skleroza kod pedijatrijske populacije
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prof.dr.sc. FERIHA HADŽAGIĆ ĆATIBUŠIĆ, dr.med.specijalista pedijatrijeOdjel za neuropedijatrijuPedijatrijske klinikeKCU SarajevoSarajevo, BiHLINK NA TEČAJPristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Pedijatrijska multpla skleroza (MS) se definira kao ona bolest koja se pojavi prije 18-te godine života. Postavljanje dijagnoze pedijatrijske MS je kompleksno jer mnoga druga stanja imitiraju kliničku sliku MS. Pored toga što pedijatrijski pacijenti sa MS imaju jako teške relapse, stopa relapsa je 2-3 puta češća nego u adultnoj populaciji.U ovom izvanrednom, usmjerenom tečaju, nacionalni ekspert na polju pedijatrijske MS daje osnovne smjernice i prikaz bazičnh podataka i znanja o pedijatrijskoj MS, simptomima i kliničkoj slici, kriterijima za njenu dijagnozu, te mogućnostima tretmana.Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante pedijatrije, psihijatrije, neurologije, porodične medicine, radiologije, a primjeren je i za studente medicine.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.NOVARTIS Pharma, Predstavništvo Sarajevo At Novartis, we are reimagining medicine.Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
17:49 4/20/22
Hemoroidalna bolest
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prof.dr.sc. NENAD VANIS, dr.med.specijalista interne medicinesubspecijalista gastroenterohepatologijePoliklinika Eurofarm CentarSarajevo, BiHLINK NA TEČAJPristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.I ranije smo na našem portalu govorili o hemoroidima i analnim fisurama. U ovoj novoj CME aktivnosti donosimo sadržaj hibrdnog predavanja o ovoj temi, uz akcenat na dva preparata koji imaju vrijedno mjesto u tretmanu hemoroidalne bolesti.U ovom konciznom, dobro koncipiranom i usmjernom predavanju, govorimo o patofiziologiji, simptomima i znacima, dijagnostici i tretmanu hemoroida sa aspekta najnovijih literaturnih podataka uz naglasak na nove opcije u terapiji ovog iznimno čestog stanja.Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante hirurgije, gastroenterologije, interne i porodične medicine, a primjeren je i za studente medicine, kao i za magistre farmacije.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla, te Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Oktal Pharma d.o.o. Među prvim veledrogerijama u BiH, sa preko 17 godina iskustva.Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
25:42 4/6/22
Epidemiologija i etiologija osteoporoze
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Doc.dr.sc. ŠAHZA KIKANOVIĆ, dr.med.specijalista fizikalne medicinesubspecijalista reumatologKlinika za Fizikalnu medicinu i rehabilitacijuJZU UKC TuzlaTuzla, BiHLINK NA TEČAJPristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Osteoporoza pogađa preko 200 miliona ljudi širom svijeta, sa novom osteoporotičnom frakturom koja se dešava svake 3 sekunde negdje u svijetu. Nezgodna statistika…što je još gore, očekuje se da će se broj osoba dijagnosticiranih sa osteoporozom udvostručiti u narednih 50 godine – populacija stari, a životna dob je neminovno jedan od značajnijih riziko faktora za smanjivanje koštane gustine.Još veći problem je nedostatak svijesti o tome koliki problem osteoporoza zbilja predstavlja – i od samih pacijenata, a i od strane medicinskih profesionalaca. Nerijetko se osteoporoza doživljava kao neminovana posljedica starenja sa pogubnim posljedicama u smislu pojave fraktura, onesposobljenosti, te smrtnih posljedica.Ovo sve postaje još veći problem kada znamo da danas imamo moćne lijekove koji mogu pomoći i u prevenciji i u tretmanu osteopenije i osteoporoze. Jedan od takvih lijekova je i ibandronat koji sa povoljnim profilom doziranja omogućava bolju komplijansu pacijenata terapiji. U ovom izvrsnoj aktivnosti iz 3 dijela, naši predavači se osvrću na sve ono što danas znamo o epidemiologiji, dijagnostici i tretmanu osteoporoze.Tečaj je preporučen za specijaliste i specijalizante porodične i interne medicine, svih internističkih i radioloških grana, a primjeren je i za studente medicine i magistre farmacije.Tečaj je besplatan za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Zentiva Pharma d.o.o. Our aspiration is that healthcare is a right and not a privilegePortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
11:18 3/23/22
Smjernice za liječenje multiple skleroze: 2021 update
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Mr.sc. ADMIR MEHIČEVIĆ, dr.med.specijalista neurologijeKlinika za neurologijuKCU SarajevoSarajevo, BiHLINK NA TEČAJPristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Multipla skleroza je bolest o kojoj smo u više navrata imali priliku da slušamo aktivnosti na našem portalu. Ulaskom novih, vrlo potentnih molekula za liječenje ove bolesti, praktično svakih nekoliko mjeseci, paradigma kao i krajolik liječenja se ubrzano mijenja. Naravno na bolje.Prošle godine je objavljena osvježena verzija vodiča za tretman Evropske akademije za neurologiju (EAN) i Evropskog komiteta za tretman i istraživanje MS (ECTRIMS) koju u konciznoj i vrlo usmjernoj formi donosimo u ovoj revijalnoj aktivnosti.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante neurologije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.NOVARTIS Pharma, Predstavništvo Sarajevo At Novartis, we are reimagining medicine.Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
10:16 3/9/22
Hepatična encefalopatija: izazovi u dijagnostici i liječenju
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Prof.dr.sc. NERMIN SALKIĆ, dr.med.specijalista interne medicinesubspecijalista gastroenterologredovni profesor na Katedri za internu medicinuMedicinskog fakulteta Univerziteta u TuzliTuzla, BiHLINK NA TEČAJPristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Hepatična encefalopatija je redovni pratilac bolesnika sa cirozom jetre. Podaci iz literature govore da će 80% oboljelih od ciroze imati barem jednu epizodu encefalopatije,koja ima multifaktorijelne uzroke, sa konačnom posljedicom u povišenju serumskog nivoa amonijaka i posljedične neurotoksičnosti.Iako psihijatrijske manifestacije hepatične encefalopatije nastupaju prve, a što porodica pacijenta vrlo brzo primijeti i dovede ga ljekaru, značajan broj oboljelih ima tzv. minimalnu hepatičnu encefalopatiju koja nema jasne kliničke manifestacije, nego se detektuje posebnim psihometrijskim testovima. Ov grupa pacijenata ima posebno narušen kvalitet života, a ukoliko još uvijek rade, posebno na poslovima koji zahtijevaju upravljanje vozilima ili teškim mašinama, može značajno pogoditi njihovu sposobnost i dovesti do katastrofalnih posljedica ne samo po pacijenta nego i po druge.Zbog toga je prepoznavanje ovog stanja jako bitno, posebice što se može jako dobro liječiti sa različitim terapeuticima, od kojih se u ovom tečaju posebice razmatra L-ornitin L-aspartat (LOLA), koji u meta-analizama pokazuje izvrsne rezultate. O svemu ovome, pogledajte i poslušajte u ovom revijalnom prikazu kojeg smo pripremili za Vas.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante gastroenterologije, interne medicine, pedijatrije, infektologije, porodične medicine, a primjerena je i za studente medicine i magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije TK.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Portal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
31:18 2/23/22
Benigna hiperplazija prostate
NAMIJENJENO ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM DJELATNICIMA. PRISTUPOM PODCASTU POTVRĐUJETE DA STE ZDRAVSTVENI DJELATNIK.PREDAVAČ:Mr.med.sc. MIRSAD SELIMOVIĆ, dr.med.specijalista urologijeKlinika za urologijuKCU SarajevoSarajevo, BiHLINK NA AKTIVNOSTPristupom na CME aktivnost na Portalu CME.ba imate priliku da na kraju iste uradite završni test, te da dobijete akreditovani CME certifikat.Jedan od profesora na Medicinskom fakultetu u Tuzli je znao na predavanjima reći da postoje tri faze u životu muškarca: prvo Bata, onda Tata i na kraju Prostata. Šalu na stranu benigna hiperplazija prostate obuhvata preko 80% svih pacijenata sa bolestima prostate, značajno remeti kvalitet života, te nerijetko završava operativnim zahvatima.Paradigma se na ovome polju mijenja u smislu novih glumaca na polju farmakološkog tretmana koji poboljšava kvalitet života, umanjuje simptomatologiju, te odgađa operativni tretman, nekada do kraja života. Kombinacija alfa blokatora i 5-alfa reduktaze pokazuje u pivotalnim studijama sinergistički efekat u ovome smislu.Upravo ovo je tema ovog tečaja iz tri modula u kojem naša tri nacionalna eksperta iz oblasti urologije daju sveobuhvatni prikaz onoga što danas znamo o benignoj hiperplaziji prostate, epidemiologiji, dijagnostičkom i terapijskom pristupu, sa akcentom na novi preparat – kombinaciju tamsulozina i dutasterida koji spada u grupu gore navedenih kombinacijskih terapeutika.Aktivnost je preporučena za specijaliste i specijalizante urologije, interne medicine, porodične medicine, a primjerena je i za studentne medicine i magistre farmacije. Ova CME aktivnost je besplatna za registrirane članove. Registracija je također, besplatna.Tečaj je akreditovan od strane Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, Farmaceutskog fakulteta Tuzla i Komore magistara farmacije TK.----------Ukoliko želite postati partner portala CME.ba ili želite da se Vaš brand ili audio poruke pojave na našim podcastima, mollimo da se javite na email info@cme.ba. Više informacija za potencijalne partnere potražite na OVOM LINKU.Zentiva Pharma d.o.o. Our aspiration is that healthcare is a right and not a privilegePortal CME.ba je najbogatija platforma za medicinsko usavršavanje u regionu. Sve komentare ili prijedloge možete poslati na: Facebook Instagram Twitter LinkedIn Email na info@cme.ba Hvala na slušanju!
10:28 2/9/22