Show cover of Kwestie van Centen

Kwestie van Centen

Wekelijkse podcast waarin Martin Visser van De Financiële Telegraaf actuele thema’s uit de financiële wereld analyseert en bespreekt met wisselende gasten.

Tracks

‘Leefbaarheid gemeente onder druk door crisis’
De gevolgen van de energiecrisis zijn pijnlijk zichtbaar. Steeds meer mensen kunnen de gasnota niet betalen, bedrijven gaan failliet. Maar wat voor impact heeft dat op de lokale samenleving? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Voor een speciale serie heeft Visser het gevoel van de straat vastgelegd. De financieel verslaggever ging op bezoek bij een gigantisch sportcomplex in Dordrecht, waar de energiekosten de halve begroting opeten. Gezien het belang voor de gemeente kan een dergelijke vereniging niet zomaar de deuren sluiten. „De leefbaarheid van gemeentes staat onder druk. Zitten we er bovenop of laten we het gebeuren?”, vraagt Visser zich af.See omnystudio.com/listener for privacy information.
35:36 09/30/2022
'Na Prinsjesdag meeste zorg over middenklasse'
Het kabinet presenteerde afgelopen dinsdag een ongekend groot koopkrachtpakket, een halfbakken energieprijsplafond en een vage belofte voor compensatie voor mkb’ers. Martin Visser en Herman Stam bespreken in de nieuwste aflevering van de podcast Kwestie van Centen deze bijzondere Prinsjesdag. Visser is kritisch op het pakket: „Het is allerminst zeker of er genoeg wordt gedaan voor de middeninkomens.” Ook bespreken Visser en Stam welke impact een Telegraaf-interview met twee AOW’ers had in de Tweede Kamer.See omnystudio.com/listener for privacy information.
37:29 09/23/2022
Paniekvoetbal rond Prinsjesdag: deze plannen liggen op tafel
Nooit eerder hing er zoveel mist rond Prinsjesdag. Sinds het is doorgedrongen in Den Haag dat mensen de rekeningen niet meer kunnen betalen, ziet financieel verslaggever Martin Visser alleen maar paniekvoetbal. Op de valreep wordt er nog flink getimmerd aan de Miljoenennota. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen probeert Visser met collega Herman Stam orde te scheppen in alle chaos. Welke plannen liggen er nu op tafel, zowel voor de korte termijn als die uit Brussel? En wat kunnen we verder verwachten met Prinsjesdag?See omnystudio.com/listener for privacy information.
31:55 09/16/2022
Energiemarkt op omvallen: ‘Vergelijkbaar met Lehman Brothers’
Brussel maakt zich zorgen over de komende winter in Europa. Om de torenhoge energieprijzen te drukken denken EU-ministers aan ingrijpen op de energiemarkt. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen vragen Martin Visser en Herman Stam zich af wat voor gevolgen dit gaat hebben. Te gast is Theo Besteman, die een kijkje achter de schermen geeft bij de onderhandelingen over de gasprijzen. Wat zijn de plannen voor een prijsplafond, welke bedrijven lopen binnen door deze crisis, en is dit de laatste winter dat Europa in de greep zit van het politieke spel van president Poetin?See omnystudio.com/listener for privacy information.
48:09 09/09/2022
‘Koopkrachtdeal heel opmerkelijk en riskant’
Het kabinet trekt miljarden uit om huishoudens tegemoet te komen die in financieel zwaar weer verkeren. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam de opvallende maatregelen uit de koopkrachtdeal. Vermogenden en middelgrote bedrijven betalen de rekening, terwijl ook zij last hebben van torenhoge prijzen. Visser sprak met MKB-voorman Jacco Vonhof en VNO-voorzitter Ingrid Thijssen en legt uit waar de onvrede bij ondernemers precies zit.See omnystudio.com/listener for privacy information.
41:57 09/02/2022
‘Koopkrachtdeal laat te lang op zich wachten’
Wat gaat het kabinet doen tegen de koopkrachtdaling? Dat is de vraag die centraal staat in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Verslaggevers Martin Visser en Herman Stam buigen zich over de kwestie waarmee politiek Den Haag in zijn maag zit. Door de torenhoge inflatie kachelt de koopkracht in doorsnee met 6,8% achteruit. Wie gaat er gecompenseerd worden? Moeten de lonen verder omhoog? En hoe gaat de komende tijd er economisch uitzien? „Het belooft een zware tijd te gaan worden”, concludeert Martin profetisch. See omnystudio.com/listener for privacy information.
41:05 08/26/2022
‘Goed plan! 250 euro energiecompensatie voor iedereen’
In de zomerspecial van de podcast Kwestie van Centen beantwoorden Martin Visser en Herman Stam allerlei ingestuurde vragen van luisteraars. Want waarom is er een aflossingsplicht voor een eigen huis? Is de automatische loonsverhoging die België hanteert een vloek of een zegen? Is het mogelijk om iedereen in Nederland een netto bedrag te geven als inkomensondersteuning? En gaan er de komende tijd lastenverlichtingen plaatsvinden? Tot slot tippen Herman en Martin boeken, series en films.See omnystudio.com/listener for privacy information.
54:41 07/29/2022
Moet huizenbezitter opdraaien voor scheve vermogensverdeling?
Pas op met het blind zwaarder belasten van vermogen, waarschuwt DFT-verslaggever Martin Visser naar aanleiding van een recent verschenen onderzoek waaruit blijkt dat de welvaart in ons land niet eerlijk verdeeld is. De tien procent rijkste Nederlanders heeft maar liefst 61 procent van het totale vermogen in handen. Moet de eigen woning belast worden om deze verschillen te verkleinen, zoals de onderzoekscommissie adviseert? En hoe ongewenst is die kloof tussen arm en rijk eigenlijk? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
31:40 07/15/2022
Tips: zo hou je stijgende energienota in de hand
Op het Energiespreekuur van De Telegraaf kwamen talloze vragen binnen over de hoge energienota. Wat kun je doen om gas en elektra betaalbaar te houden? Bernard Vogelsang van DFT Geld legt dat uit in de podcast. Verder bespreken Herman Stam en Martin Visser in een nieuwe aflevering van Kwestie van Centen de gevolgen van de aanhoudend hoge inflatie. Komt er een koopkrachtdeal tussen kabinet, werkgevers en vakbonden voor Prinsjesdag? „Daarmee zou het kabinet het signaal afgeven dat het voorbereid wil zijn op een recessie.” See omnystudio.com/listener for privacy information.
36:34 07/08/2022
'Hoger pensioen helpt gepensioneerde niet'
De grote pensioenfondsen gaan gezien de hoge inflatie de pensioenen ophogen. Indexatie van de pensioenen heeft niet meer plaatsgevonden sinds de financiële crisis van 2008. Is dit de oplossing waar gepensioneerden al jaren op wachten of is het slechts een druppel op de gloeiende plaat? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
42:40 07/01/2022
'Noodscenario in gascrisis komt steeds dichterbij'
Met frisse tegenzin maakte minister Rob Jetten van Klimaat bekend dat een aantal Nederlandse kolencentrales weer op volle toeren moeten gaan draaien. Jetten neemt deze maatregel om een eventueel Russisch gastekort voor te kunnen zijn. Zijn kolen daadwerkelijk de oplossing voor een dreigende energiecrisis? Wat gaan bedrijven en consumenten merken van deze kanteling? En moet Groningen zich zorgen gaan maken mocht Rusland de gaskraan nog verder dichtdraaien? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
39:01 06/24/2022
Staan we aan de rand van een nieuwe eurocrisis?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in een spoedoverleg besloten om landen met hoge schulden, zoals Italië en Griekenland, extra tegemoet te komen. DFT-verslaggever Martin Visser kijkt kritisch naar dit besluit: ,,Dit plan kan de euro ontzettend verzwakken.” In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreekt Visser samen met DFT-collega Herman Stam wat dit besluit inhoudt en wat de mogelijke gevolgen voor Nederland kunnen zijn. Ondertussen trappen verschillende centrale banken keihard op de rem met een rentestijging om de inflatie in bedwang te houden. Maar wat gaat deze rentestijging betekenen voor hypotheekschulden, pensioenen en spaartegoeden? Dat en meer in deze podcast.See omnystudio.com/listener for privacy information.
35:46 06/17/2022
‘Kabinet schuift inflatieprobleem voor zich uit’
Wat gaat het voorlopige EU-akkoord over een stijging van het minimumloon opleveren? Zijn mensen die het minimumloon verdienen in een klap van al hun zorgen af? Of is het slechts een doekje voor het bloeden? In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam wat deze nieuwe Europese deal inhoudt voor de lonen en de arbeidsmarkt in Nederland. Ook bespreken Visser en Stam hoe de gesprekken tussen de werkgevers, vakbonden en kabinetsleden over cao-verbeteringen verlopen en wat het kabinet nog kan doen om de economische klappen in de maatschappij op te vangen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
42:07 06/10/2022
In recessie door olieboycot? ‘Rekening houden met alle scenario’s’
Torenhoge inflatie, oplopende rente, een boycot van Russische olie en lockdowns in China. Het risico op een recessie wordt steeds groter. In een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen vergelijkt Martin Visser onze huidige economische situatie met crises uit het verleden. Een herhaling van de eurocrisis uit 2010 ligt op de loer. Wat voor gevolgen heeft dat voor de huizenprijzen? ,,Starters houden het moeilijk op de woningmarkt.’’See omnystudio.com/listener for privacy information.
42:04 06/03/2022
’Meer geld lenen niet de oplossing voor kabinet’
Stevenen we af op een recessie? En zijn we als Nederland wel genoeg voorbereid als het zover gaat komen? ,,Het kabinet blijft geld lenen in plaats van bezuinigen, terwijl de rente oploopt.” Martin Visser maakt zich er zorgen over, zo laat hij in de podcast Kwestie van Centen met Herman Stam weten. ,,Geld lenen kost geld. We zitten niet meer in de situatie dat Nederland tegen 0% kan lenen. Daar waarschuwen ambtenaren ook voor.” Visser denkt dat de problemen in de zuidelijke landen nog groter kunnen worden als we de begrotingsdiscipline laten varen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
42:28 05/27/2022
Waarom je geld verdampt op de beurs
De onzekerheid over de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en oplopende rente zorgt voor nervositeit onder beleggers. De koersen op de aandelenmarkt schommelen gigantisch. „Die richtingloosheid is interessant”, zegt Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen. De financieel verslaggever analyseert met collega Herman Stam de huidige ontwikkelingen op de beurs, de cryptomarkt en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die onder invloed van DNB-baas Klaas Knot in juli mogelijk de rente gaan verhogen. Hoe zullen de financiële markten daarop reageren?See omnystudio.com/listener for privacy information.
38:11 05/20/2022
Is de vierdaagse werkweek nog wel van deze tijd?
Scholen die maar vier dagen open zijn, lange rijen bij Schiphol en horecazaken die gesloten blijven vanwege een personeelstekort. „De huidige krapte op de arbeidsmarkt is alle records aan het verbreken”, stelt DFT-verslaggever Martin Visser in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Samen met Herman Stam bekijkt Visser wat deze krapte voor gevolgen gaat hebben voor de maatschappij. Moeten pensionado’s weer aan de slag? Is de ’hippe’ vierdaagse werkweek nog wel realistisch? Of gaat het nieuwe migratieplan van de Europese Commissie een oplossing bieden?See omnystudio.com/listener for privacy information.
47:00 05/13/2022
‘Wiebelbeleid kabinet funest voor bedrijven’
Ondernemers krijgen het gevoel dat zij ‘de pinautomaat’ zijn van politiek Den Haag. Om de miljardengaten in de schatkist te dichten, klopt het kabinet aan bij het bedrijfsleven. Is dat terecht? In de podcast Kwestie van Centen onderzoeken Martin Visser en Herman Stam ‘het ‘wiebelende beleid’ van de afgelopen jaren en de lastenontwikkeling voor bedrijven. Klopt het dat bedrijven minder zwaar worden belast dan burgers? Is zo’n lastenverzwaring voor ondernemers verdedigbaar nu de economie weer op volle toeren draait? En wat zijn de gevolgen, in deze toch al onzekere tijden?See omnystudio.com/listener for privacy information.
40:39 04/29/2022
Spaartaks was diefstal, hoe lost kabinet dat op?
Het kabinet moet spaarders en beleggers compenseren van de Hoge Raad. Dat leidt tot een fikse kostenpost voor Den Haag. Maar wie worden precies gecompenseerd? Alleen de 60.000 mensen die meededen aan de rechtszaak of ook alle andere betalers van de spaartaks? En hoe werkt die compensatie precies? Martin Visser en Herman Stam leggen het uit in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
43:18 04/22/2022
Is dit het moment om een huis te kopen?
Dalende huizenprijzen, oplopende hypotheektarieven en een torenhoge inflatie vanwege de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Is dit het moment om toe te slaan op de huizenmarkt? In de podcast Kwestie van Centen werpen Martin Visser en Herman Stam een kritische blik op alle rapporten die onlangs zijn verschenen. Ondertussen slaat de bouwsector alarm. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting belooft wel dat er ieder jaar 100.000 nieuwe woningen bijkomen, maar er is grote scepsis of hij dit gaat halen. Lost hij de bouwcrisis wel op?See omnystudio.com/listener for privacy information.
42:14 04/15/2022
'Levert Sigrid Kaag ons over aan Zuid-Europa?'
De Europese eensgezindheid begint scheurtjes te vertonen. Aan het begin van de oorlog werd er nog een gezamenlijke vuist gemaakt tegen Rusland, zes weken later zijn de landen onder meer verdeeld over sancties, het EU-lidmaatschap van Oekraïne en de torenhoge inflatie. In de podcast Kwestie van Centen bespreken Martin Visser en Herman Stam wat de oorlog in Oekraïne betekent voor Europa. Verder: de opmerkelijke samenwerking tussen Nederland en Spanje om de Europese schuldenberg aan te pakken en de invloed van de verkiezingen in Hongarije en Frankrijk. Wat als de eurosceptische Marine le Pen aan de macht komt?See omnystudio.com/listener for privacy information.
38:01 04/08/2022
Naar een nieuw pensioen: als dat maar goed gaat
Drie jaar nadat het pensioenakkoord is gesloten ligt er eindelijk een wetsvoorstel in de Tweede Kamer. In een historisch grote financiële operatie moet er straks €1800 miljard aan geld worden overgeheveld van het ene pensioencontract naar het andere. Gaat dat allemaal wel goed? Martin Visser en Herman Stam bespreken in de nieuwe aflevering van Kwestie van Centen wat het nieuwe pensioen voor gevolgen heeft voor ouderen, jongeren en voor de leeftijdsgroep daar tussenin. Waarom is dat nieuwe pensioenstelsel eigenlijk nodig en komt er meer keuzevrijheid? See omnystudio.com/listener for privacy information.
42:19 04/01/2022
Boodschappen alsmaar duurder: ‘Dit is nog maar het begin’
Wie denkt dat het plafond is bereikt in de supermarkt of aan de pomp heeft het mis. Het is wachten tot de volgende prijsstijgingen worden doorgevoerd, zegt Martin Visser in een nieuwe aflevering van Kwestie van Centen. ,,Niet de consument, maar het bedrijfsleven vangt op dit moment de grootste klappen.” In de podcast gaat het uitgebreid over de strijd die achter de schermen wordt gevoerd tussen boeren, fabrikanten en supermarkten. Hoever kunnen zij de hoge brandstof- en grondstofprijzen doorrekenen aan de klant? Moet Nederland meer gaan produceren in eigen land? En wat zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de rest van de wereld?See omnystudio.com/listener for privacy information.
39:37 03/25/2022
Hoe stappen we van het Russische gas af?
Klimaatminister Rob Jetten Staat voor een grote uitdaging. Jetten wil zo snel mogelijk van het Russische gas af, maar hoe gaat hij dit voor elkaar krijgen? Moeten we ons gas elders inkopen, en waar dan? En krijgen we voortaan koude wintermaanden omdat we onze gasvoorraad niet op orde hebben? Of moet ieder huis zo snel mogelijk verduurzamen? En kunnen mensen dat wel betalen en hoe moet dat dan met de subsidies daarvoor? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Kwestie van Centen’. See omnystudio.com/listener for privacy information.
39:23 03/18/2022
'19 cent per kilometer kan nog steeds niet uit'
De oorlog in Oekraïne heeft grote economische en financiële gevolgen in Nederland. Steeds meer economen vrezen voor een recessie. Na grote druk komt het kabinet met compensatie voor de koopkracht. De verlaging van de benzineaccijns is een onverwachte stap. Hoe zien de koopkrachtplaatjes eruit? En kunnen we snel loskomen van Russisch gas? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. De podcast is te beluisteren op www.dft.nl en de podcastapps.See omnystudio.com/listener for privacy information.
43:01 03/11/2022
'Wat als Rusland de gaskraan volledig dichtdraait?'
Gasprijzen die met 60 procent per dag stijgen en de benzineprijs die op een ‘all-time high’ staat. De inval van Rusland in Oekraïne begint steeds meer financiële en economische gevolgen te krijgen voor Europese landen. Maar wat gebeurt er als Rusland de gaskraan volledig dichtdraait? Staat het Nederlandse kabinet dan klaar om burgers te helpen met de oplopende energienota? Ook als dat betekent dat de groene coalitieplannen voorlopig uitgesteld moeten worden? Dat bespreken DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
43:41 03/04/2022
‘Dit is het moment om loonsverhoging te vragen’
De krapte op de arbeidsmarkt is ook in het vierde kwartaal van 2021 gegroeid. Het aantal vacatures neemt toe en de werkloosheid is laag. Is dit het ideale moment om van baan te wisselen of moet je nu juist honkvast zijn en om salarisverhoging vragen? Dat bespreken Martin Visser en Herman Stam in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Welke sectoren schreeuwen om nieuwe arbeidskrachten en wat kan de overheid doen om dit groeiende probleem te stoppen?See omnystudio.com/listener for privacy information.
35:11 02/18/2022
'Woede richting ECB over stijgende prijzen'
De inflatie in Nederland piekt naar recordhoogte. De onvrede over de snel stijgende prijzen aan de pomp en in de supermarkt neemt toe. Intussen wordt met argusogen gekeken naar het kabinet en de Europese Centrale Bank (ECB). Wanneer komen zij in actie om huishoudens uit de brand te helpen? In de podcast Kwestie van Centen vraagt Martin Visser zich af hoe groot het draagvlak voor de eurozone blijft als zuidelijke landen meer profiteren van het beleid dan het noorden. Het geeft volgens hem voeding voor irritatie over de eurozone.See omnystudio.com/listener for privacy information.
44:11 02/11/2022
‘Spaartaks-schandaal treft niet alleen de rijken’
Opeens is er paniek rond de spaartaks. De Hoge Raad heeft eind december besloten dat tienduizenden spaarders geld terugkrijgen van de Belastingdienst vanwege de ‘oneerlijke’ vermogensrendementsheffing. Martin Visser spreekt in de podcast Kwestie van Centen van een schandaal. Hoe heeft dit kunnen gebeuren, wie ontvangt geld van de fiscus, en wat is het alternatief voor de gehate heffing? Ook spreken Visser en collega Herman Stam met Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers, die goede hoop heeft dat alle Nederlandse spaarders die te veel belasting hebben betaald worden gecompenseerd.See omnystudio.com/listener for privacy information.
39:51 02/04/2022
Waarom is het zo’n puinhoop bij de Belastingdienst?
„Vergeet de afschaffing van de jubelton, vergeet de 0% belasting op groente en fruit. Het is niet mogelijk, eerst moet alle achterstallige puin worden opgeruimd”, zegt DFT-verslaggever Martin Visser in een nieuwe aflevering van de podcast Kwestie van Centen. Samen met collega’s Herman Stam en Leon Brandsma bespreekt Visser de enorme uitdagingen die er liggen voor de nieuwe ministers en staatsecretarissen. Visser voorspelt: „als staatssecretaris Van Rij over vier jaar vertrekt bij de belastingdienst dan is de boel nog steeds niet op orde.”See omnystudio.com/listener for privacy information.
36:36 01/28/2022