Show cover of Uncle Joe - een blik op de VS

Uncle Joe - een blik op de VS

Elke twee weken werpen buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet hun blik op de Verenigde Staten en de Amerikaanse politiek. Lukt het Joe Biden om het land weer bijeen te brengen?

Tracks

20 jaar na 9/11: dit heeft de strijd tegen terreur gekost
Twintig jaar na de aanslagen op de Twin Towers in New York is de strijd tegen terreur nog lang niet over. In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Uncle Joe – een blik op de VS’ bespreken Thijs Wolters en Frank van Vliet de nasleep van 9/11 en de golf van terreur die na het uiteenvallen van Irak met name op het bord van Europa terechtkwam. Volgens Van Vliet zijn er meerdere parallellen met nu te trekken: „De machtsovername van de Taliban in Afghanistan toont de kwetsbaarheid van Amerika. Dat is een enorme boost voor jihadisten.”See omnystudio.com/listener for privacy information.
37:47 09/11/2021
Bom barst na besluit Biden: ‘Het is nu ieder voor zich in Afghanistan’
Een race tegen de klok in Afghanistan. Na 31 augustus kunnen Westerse landen niet meer rekenen op de hulp van de Amerikanen op het vliegveld van Kabul. Grote vraag is of iedereen die weg wil ook weg kan. Waarom doet Biden dit? Wat betekent dit besluit voor de bondgenoten van de VS, de Afghanen en ook de Nederlanders die nog in het land zijn? Dat hoor je in een nieuwe aflevering van de podcast Uncle Joe – een blik op de VS, met defensiespecialist Olof van Jolen, buitenlandchef Frank van Vliet en presentator Wilson Boldewijn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
31:06 08/25/2021
Hoe Trump de pandemie in zijn voordeel kan laten werken
Amerika strijdt tegen een ‘pandemie van ongevaccineerden’. Met name in de Republikeinse staten is de vaccinatiegraad laag. Donald Trump kan hier zijn voordeel uit halen, beargumenteren buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet in een nieuwe aflevering van ‘Uncle Joe – een blik op de VS’. „Waarom neemt hij de tactiek van zijn voormalig perschef niet over?” Naast de pandemie zorgen ook het Capitool-onderzoek en de sterk oplopende staatsschuld voor verdeeldheid. De Amerikaanse president Joe Biden krijgt het sterk gepolariseerde land niet verenigd. Volgens critici gooit de Amerikaanse president alleen maar olie op het vuur. Is dat verwijt terecht?See omnystudio.com/listener for privacy information.
38:19 07/29/2021
'Biden heeft enorme kluif aan taaie Poetin'
Amerika is terug. Dat was de boodschap van president Biden bij de NAVO, de EU-top en op de G7. In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Uncle Joe – een blik op de VS’ bespreken buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet de ontmoeting met de Russische president Poetin, de spierballentaal over en weer, en Bidens eerste aanvaring met de pers. En het hoge woord is eruit: Donald Trump geeft toe dat hij de verkiezingen niet heeft gewonnen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
32:53 06/17/2021
‘Republikeinen moeten uit de schaduw van Trump stappen’
Een stemming over het onderzoek naar de bestorming van het Capitool heeft wederom voor verdeeldheid gezorgd binnen de Republikeinse partij. Veel Republikeinen stemden tegen dit onderzoek waardoor eens te meer duidelijk werd dat er nog steeds veel Trump-aanhangers zijn binnen de partij. In een nieuwe aflevering van de Amerikapodcast ‘Uncle Joe – een blik op de VS’ vraagt buitenlandredacteur Thijs Wolters zich af of het geen tijd is voor een nieuwe leider binnen de Republikeinse partij. Verder in de podcast: Biden maakt keuzes in Midden-Oosten conflict en wordt Amerika ooit weer het innovatieve en vrije land dat het ooit was.See omnystudio.com/listener for privacy information.
30:10 05/20/2021
‘Crisis aan de grens, PR-ramp voor Joe Biden’
In de Amerikapodcast ‘Uncle Joe – een blik op de VS’ bespreken buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet de laatste ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Zo loopt de situatie bij de grens met Mexico uit de hand. Daar zitten 15.000 migrantenkinderen opgesloten zonder hun ouders. Journalisten worden niet toegelaten en president Biden schenkt coronavaccins in ruil voor grensbescherming. Van Vliet spreekt van een Trump-actie: „De Democraten maken zich grote zorgen.” Verder in de podcast: de twee schietpartijen in Colorado en Georgia, de discriminatie jegens Aziatische Amerikanen, de harde aanpak van China en het nieuwe social media-platform van Donald Trump.See omnystudio.com/listener for privacy information.
29:40 03/24/2021
‘Enorme verschuiving in Witte Huis onder Joe Biden’
Extra veiligheidsmaatregelen in Washington vanwege dreiging uit de hoek van QAnon. De groepering zou het Capitool opnieuw hebben willen bestormen. In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Uncle Joe – een blik op de VS’ bespreken buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet de veranderingen in het Witte Huis nu er een democratische president aan de macht is. Ook gaat het over de opvallende houding van Joe Biden tegenover Saudi-Arabië en kroonprins Mohammed Bin Salman. „Biden bijt wel, maar blaf niet”, aldus Van Vliet. En Donald Trump hint op een terugkeer naar het Witte Huis in 2024. Staat de Republikeinse partij achter hem?See omnystudio.com/listener for privacy information.
26:07 03/04/2021
Wat voert Trump in zijn schild?
Waar alle ogen normaliter zijn gericht op de nieuwe president, blijft Donald Trump in de schijnwerpers staan. De tweede afzettingsprocedure van de voormalig president is opmerkelijk van start gegaan. In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Uncle Joe – een blik op de VS’ bespreken buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet de opvallende details uit het impeachment-proces. Waarom heeft Trump toch altijd van die belabberde advocaten? En wat houdt de oud-president bezig sinds hij het Witte Huis heeft verlaten? Uiteraard gaat het in de podcast ook over Joe Biden, die mogelijk nu al zijn grootste troef heeft verspeeld.See omnystudio.com/listener for privacy information.
29:14 02/10/2021
Toespraak Biden: sterk of voor de bühne?
De eerste aflevering van de podcast ‘Uncle Joe – een blik op de VS’ staat uiteraard in het teken van de inauguratie van Joe Biden. Buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet zagen de toespraak van de nieuwe president van Amerika door verschillende brillen. Stond daar een man die uit zijn hart spreekt of iemand die gewoon wat punten afwerkt? In de podcast gaan Wolters en Van Vliet uitgebreid in op de belangrijkste thema’s uit de speech en de zeventien decreten die Biden op zijn eerste werkdag heeft getekend. Ook geeft Van Vliet een exclusief kijkje in de Oval Office, dat na het vertrek van Donald Trump opnieuw is ingericht.See omnystudio.com/listener for privacy information.
40:44 01/21/2021
‘Trump haat verliezers, maar is zelf de ultieme loser’
Nooit eerder heeft een Amerikaanse president alles verloren wat er te verliezen valt: het presidentschap, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Desalniettemin blijft Donald Trump voortploeteren in zijn parallelle werkelijkheid, ziet buitenlandredacteur Frank van Vliet. En dat leidde woensdag tot nóg een historische gebeurtenis: de bestorming van het Capitool. Wat betekent dit voor de laatste dagen van de Amerikaanse president in het Witte Huis? Dat en meer in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’.See omnystudio.com/listener for privacy information.
29:10 01/07/2021
Waar is Trump gebleven?
Nog een kleine maand tot de inauguratie van Joe Biden als de 46ste president van Amerika en Donald Trump lijkt van het toneel verdwenen. De Amerikaanse president lijkt zich niet meer te interesseren voor de coronacrisis. Zelfs over zijn succesvolle vaccinatieprogramma laat hij zich nauwelijks uit. Ook de omvangrijke cyberaanval waar de Russen vermoedelijk achter zitten, wuift Trump weg. In een nieuwe aflevering van de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ bespreken Thijs Wolters en Frank van Vliet de verdwijning van de Amerikaanse president, de hackaanval van ‘Moskou’ en de ‘politiek-correcte’ regering van Joe Biden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
25:44 12/22/2020
‘Bizar dat Trump hiermee wegkomt’
Vandaag geldt als een belangrijke deadline in de Amerikaanse verkiezingen. Alle stemmen moeten voor middernacht definitief geteld zijn. Volgens buitenlandredacteur Frank van Vliet blijft president Trump de uitslag onder meer aanvechten vanwege het geld dat zijn campagneteam ophaalt om alle rechtszaken te bekostigen. Driekwart van de donaties gaat naar andere doeleinden, vult Thijs Wolters aan in de Telegraaf-podcast over de Amerikaanse verkiezingen. „Trump richt een pensioenfonds op door middel van reuring. Dit is gewoon oplichting.” Maandag komen de kiesmannen uit alle staten bijeen om hun stem uit te brengen. Kan dit nog voor verrassingen zorgen? Dat en meer in een nieuwe podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’.See omnystudio.com/listener for privacy information.
25:04 12/08/2020
De rechtszaken van Trump: ‘Gratie zal hem niet redden’
Terwijl president Trump blijft vechten voor zijn verkiezingsoverwinning, is de machtsoverdracht aan Joe Biden begonnen. Ondertussen is het de vraag of het hooggerechtshof zich zal buigen over de vermeende verkiezingsfraude. In de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ bespreken buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet wat de Amerikaanse president kan doen tijdens zijn laatste weken in het Witte Huis. Zal hij zichzelf gratie verlenen om in één keer van alle juridische rompslomp af te zijn? In de tussentijd stelt Joe Biden zijn regering samen. De Democraat gokt op oude bekenden uit het Obama-tijdperk, ‘het establishment’ waar de gemiddelde Trump-stemmer niets van moet weten. Wat kunnen we van hen verwachten?See omnystudio.com/listener for privacy information.
31:58 11/25/2020
'Trump blijft vechten tegen de bierkaai'
Wereldleiders feliciteren Joe Biden met zijn overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toch is Donald Trump nog niet bereid om zijn verlies te accepteren. Ondanks dat zelfs zijn vrouw Melania er inmiddels bij hem op zou aandringen om de handdoek in de ring te gooien, wil de huidige president niet van wijken weten. In de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ bespreken buitenlandredacteuren Frank van Vliet en Thijs Wolters wat er achter deze onwil om het onvermijdelijke te accepteren schuil zou kunnen gaan. Denkt hij echt nog te kunnen winnen, of loopt hij zich alvast warm voor deelname aan de verkiezingen over vier jaar?See omnystudio.com/listener for privacy information.
25:29 11/10/2020
‘Schandalige actie van Trump’
Een opmerkelijke verschuiving in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. President Trump verliest terrein bij blanke Amerikanen, maar wordt beloond door latino’s en zwarte stemmers. Volgens Thijs Wolters ligt het ‘betuttelracisme’ van de Democraten hieraan ten grondslag. In de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ bespreekt hij samen met Frank van Vliet waarom de blauwe golf is uitgebleven. Ook gaat het natuurlijk over Trumps onwil om te wachten tot alle stemmen zijn geteld. En de Amerikaanse politiek verkeert -linksom en rechtsom- in crisis. De Republikeinse en Democratische partij zullen beide diep door het stof moeten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
24:18 11/04/2020
‘Uitgelekte audio past volledig in straatje Trump’
Een recordaantal Amerikanen heeft zijn stem voor de presidentsverkiezingen al uitgebracht. De van oudsher Republikeinse staat Texas kleurt voorzichtig blauw in de peilingen. Een interview met Trumps schoonzoon Jared Kushner doet stof opwaaien. En een opmerkelijke zet van de nieuwe opperrechter Amy Coney Barrett. Met nog vier dagen tot de Amerikaanse verkiezingen is er genoeg te bespreken in de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’. Thijs Wolters en Frank van Vliet zoomen in op de staten waar het een nek-aan-nekrace lijkt te worden tussen president Trump en zijn uitdager Joe Biden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
27:59 10/30/2020
‘Trump is blok energie, Biden pessimistisch en fragiel’
In het tweede en laatste verkiezingsdebat werden de inhoudelijke verschillen tussen president Trump en zijn uitdager Joe Biden goed duidelijk. Dit keer geen chaos en geschreeuw, maar een ordelijke discussie met zo nu en dan een botsing. In de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ bespreken Thijs Wolters en Frank van Vliet de opvallende details uit het debat. Zitten Amerikanen wel te wachten op het pessimistische verhaal van de Democraten? „Trump wil de realiteit van het coronavirus misschien niet onder ogen komen, maar zijn optimisme spreekt wel aan. Amerikanen zijn geen doemdenkers”, stelt Van Vliet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
26:13 10/23/2020
‘Joe Biden zal beleid Trump gewoon voortzetten’
Donald Trump domineert de verkiezingen, terwijl Joe Biden steeds verder uitloopt in de peilingen. Wat kunnen we verwachten van de Democratische kandidaat mocht hij de strijd om het Witte Huis winnen? Dat bespreken Frank van Vliet en Amerikakenner Willem Post in een nieuwe podcast ‘Trump vs. Biden – strijd’. „Biden is vlees noch vis. Geen duif, maar ook geen havik.” Als historicus deed Post uitgebreid onderzoek naar de dinosaurus onder de Democraten. „Verwacht geen wereld van verschil als Joe Biden aan de macht komt. Het is een op en top pragmaticus, een non-ideoloog. Hij zal de politieke koers van Trump in veel opzichten voortzetten, maar onderweg meer bruggen bouwen.” Ook gaat het in de podcast over zijn in opspraak gekomen zoon, Hunter Biden. En lukt het de ‘broer van Obama’ om de stem van de zwarte kiezer te winnen na al zijn uitglijers?See omnystudio.com/listener for privacy information.
37:55 10/17/2020
‘Nederlanders in shock omdat ik Trump stem’
Zet een Republikein aan tafel met een Democraat en het ontaardt in chaos. Dat werd nog maar eens duidelijk na het schreeuwgevecht tussen Donald Trump en Joe Biden vorige week. De verkiezingen splijten families, de polarisatie neemt verder toe en feestdagen als Thanksgiving worden ondraaglijk. Voor de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ hebben we twee Nederlandssprekende Amerikanen bereid gevonden om het gesprek wél met elkaar aan te gaan. Jill Adler stemt op Joe Biden, Brian Godor is Republikein. Samen met Frank van Vliet bespreken zij het laatste nieuws rond de verkiezingsstrijd. Adler denkt onder meer dat de coronabesmetting van Trump nadelig werkt voor zijn campagne. Godor vindt het daarentegen terecht als de president de uitslag van de verkiezingen in twijfel trekt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
43:59 10/08/2020
‘Boze Biden moet oppassen volgend debat’
Het eerste televisieduel tussen de Amerikaanse president en zijn uitdager Joe Biden gaat de boeken is als het slechtste verkiezingsdebat ooit. En de kiezer is de verliezer, want met zoveel onderbrekingen was het debat nauwelijks te volgen. Toch is Amerikakenner en debatdeskundige Victor Vlam een hoop opgevallen in alle chaos. In de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ zoomt Vlam in op de tactieken van beide kemphanen, de worstelingen van presentator Chris Wallace en de persoonlijke aanvallen over en weer. Op welke momenten werden er rake klappen uitgedeeld en wie van de twee komt volgens Vlam als winnaar uit de bus?See omnystudio.com/listener for privacy information.
36:29 09/30/2020
Zo kan Trump de verkiezingen alsnog winnen
Dinsdag kruist de Amerikaanse president de degens met Joe Biden in het eerste verkiezingsdebat. Wat kan het campagneteam van Trump, die nog altijd achterstaat in de peilingen, doen om de verkiezingen te winnen? En waarom hadden de Democraten nooit moeten toezeggen op de drie televisiedebatten? Dat bespreekt Frank van Vliet met opiniepeiler en Amerikakenner Hans Anker in de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’. De politiek adviseur heeft maar liefst tien wereldleiders bijgestaan, waaronder Wim Kok, Tony Blair en terwijl hij woonde en werkte in de Verenigde Staten was hij betrokken bij de campagnes van Bill Clinton. Als geen ander weet hij de huidige peilingen te duiden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
36:43 09/26/2020
‘Joe Biden inspiratieloze teleurstelling’
Niet de coronapandemie, racisme of de gezondheidszorg, maar de economie is hét belangrijkste thema voor de Amerikaanse kiezer. Amper een jaar geleden was het Trumps grootste troef om herkozen te worden, maar tegenwoordig liggen de kaarten anders. Door het virus beleeft de Verenigde Staten de ergste terugval sinds de Tweede Wereldoorlog. Is de Amerikaanse president in staat om het tij te keren voor november? Kan Joe Biden wel over de economie meepraten en wie van de twee kan zorgen voor herstel? In een nieuwe podcast over de Amerikaanse verkiezingen is de chef van de Financiële Telegraaf te gast, Herman Stam. De voormalig Amerika-correspondent was als enige Nederlandse journalist bij het persmoment waar Donald Trump zich verkiesbaar stelde en blikt terug op zijn correspondentschap.See omnystudio.com/listener for privacy information.
35:06 09/19/2020
‘Ook zonder Trump zet onrust VS door’
Het is onzinnig om te denken dat de rust terugkeert in Amerika als Joe Biden de verkiezingen wint. Dat zegt de directeur van de Atlantische Commissie, Bram Boxhoorn, in een speciale aflevering van de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’. In de podcast legt Boxhoorn uit waarom het land zo gepolariseerd is en wanneer deze trend is ingezet. Verder geeft de directeur van de Atlantische Commissie een uitgebreide kijk op de relaties tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Wat heeft Trump bereikt, welke strategie zit er achter zijn beleid en heeft hij NAVO daadwerkelijk veranderd? En zou Joe Biden beter zijn voor de trans-Atlantische betrekkingen?See omnystudio.com/listener for privacy information.
38:58 09/04/2020
‘Trump, reken dit keer niet op verborgen stemmers’
De Republikeinen vrezen voor verkiezingsfraude in november, als veel Amerikanen vanwege het coronavirus hun stem uitbrengen per post. Zijn die zorgen terecht? Dat bespreken Thijs Wolters en Frank van Vliet in de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’. Verder in de podcast: kan Trump nog rekenen op de verborgen stemmers uit 2016, wie kiest Joe Biden als vicepresident en moeten we ons zorgen maken om de mentale fitheid van beide presidentskandidaten?See omnystudio.com/listener for privacy information.
28:10 08/06/2020
‘Deze reclamespotjes zijn Trumps enige kans’
Kies voor Joe Biden en alle begroting voor de politie wordt stopgezet. Amerika zal veranderen in een dystopische samenleving waarin criminaliteit de straten regeert. De boodschap in de nieuwste campagnevideo’s van de Amerikaanse president is duidelijk: alleen onder Trump blijft het veilig in de VS. Waarom gooit het Republikeinse campagneteam het tegenwoordig over deze boeg? Dat leggen buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet uit in de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’. Verder gaat het deze aflevering over de ommezwaai van Trump in de coronacrisis en de omstreden federale troepen die Trump ongevraagd naar Democratische steden stuurt om BLM protesten neer te slaan. Kan Trump echt weigeren om het Witte Huis te verlaten als de verkiezingsuitslag tegenvalt? Hier zinspeelde de Amerikaanse president op in een interview met Fox News. Hoe serieus is rapper Kanye West met zijn gooi om het presidentschap en wat voert Joe Biden eigenlijk uit in zijn kelder? „Het programma van de Democraten lijkt wel uit een ander tijdperk, alles draait om Trump, Trump, Trump”, aldus Van Vliet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
29:31 07/23/2020
‘Trump onzeker over peilingen’
Dit weekend houdt Donald Trump in Tulsa, Oklahoma, zijn eerste massale campagnerally sinds de corona-uitbraak. De Amerikaanse president neemt met zijn grootse comeback het risico op veel nieuwe besmettingen. Hij loopt in de peilingen achter op zijn Democratische uitdager Joe Biden. „Het campagneteam van Trump begint wat zenuwachtig te worden, ook al zullen ze dat nooit toegeven”, zegt buitenlandredacteur Frank van Vliet in de podcast Trump vs. Biden – de strijd. In deze nieuwe podcast brengen Thijs Wolters en Frank van Vliet het laatste nieuws rond de Amerikaanse verkiezingen. Zo gaat het over het grote contrast tussen Trump en Biden in de campagne die zij voeren, het bekvechten tussen de president en zijn voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur, John Bolton en de antiracisme-rellen, die ‘voor de Democratische kandidaat een cadeautje lijken te zijn’.See omnystudio.com/listener for privacy information.
26:53 06/19/2020