Show cover of I'm Speaking

I'm Speaking

Sophie van Gool en Coco van Beveren onderzoeken de verschillende manieren waarop het patriarchaat nog steeds springlevend is. Ze gaan in gesprek met experts en deskundigen uit de praktijk en verzamelen de kennis die nodig is om het systeem te veranderen. Feiten, cijfers … actie!

Tracks

Toxic masculinity: over schadelijke stereotypen, het probleem met James Bond en nieuwe masculiniteit
In deze laatste aflevering van het tweede seizoen praten we met Benjamin Fro (rapper, ambassadeur van Emancipator) over toxic masculinity. Waarom zijn we ervan overtuigd geraakt dat agressie, fysieke kracht en rationaliteit horen bij mannelijkheid? Wat is het effect van deze stereotyperingen? Hoe rekenen we af met een systeem dat zowel mannen als vrouwen in de weg staat? En hoe kan nieuwe masculiniteit eruitzien?  Meer lezen en luisteren over dit onderwerp?- 'Real Man', Benjamin Fro (Spotify) - Emancipator - What is toxic masculinity? (Maya Salam, New York Times, 2019) 
37:19 12/29/21
Zwangerschapsdiscriminatie: over werkgevers die weinig ophebben met zwangere vrouwen, vragen onbeantwoord laten, en vaders die met verlof moeten. Met Sarah Jeddaoui (Bureau Clara Wichmann).
Van alle werkende en werkzoekende vrouwen krijgt maar liefst 43 procent te maken met discriminatie vanwege hun zwangerschap. Vaak is het lastig te bewijzen dat om die reden je contract niet wordt verlengd of een promotie aan je neus voorbij gaat. In deze aflevering praten we met Sarah Jeddaoui: zij is jurist en verantwoordelijk voor de online en offline vrouwenrechtswinkel Vraag Clara. Ze legt uit welke vormen van zwangerschapsdiscriminatie er zijn, waarom het belangrijk is dat vrouwen hun rechten kennen én geeft praktische tips voor werknemers en werkgevers.Meer weten over dit onderwerp? Zwangerschapsdiscriminatie (College voor de Rechten van de Mens) VraagClara (Bureau Clara Wichmann) Amsterdam heeft een Vrouwenrechtswinkel: ‘Het recht is voor mannen en vrouwen gelijk, maar de toegang tot het recht niet altijd’ (Trouw, 18 september) Waarom vrouwen minder verdienen en wat we eraan kunnen doen (Sophie van Gool, 2021) 
26:36 12/7/21
Het vrouwenquotum bij de politie: over blauwe vrouwen, mannelijke normen, de eeuwige schoondochter en entitlement. Met Esther Neven (Rijksuniversiteit Groningen)
Het vrouwenquotum is al tijden onderwerp van verhit debat. In 2009 verzet Guusje ter Horst (op dat moment minister van Binnenlandse Zaken) zich tegen het automatisme waarmee steeds weer (witte) mannen worden benoemd door voor de politiekorpsen een vrouwenquotum in te stellen. In deze aflevering praten we met Esther Neven; zij doet aan de Rijksuniversiteit Groningen promotieonderzoek naar de loopbanen van politievrouwen. Ze vertelt hoe het vrouwenquotum helpt, maar niet genoeg is voor échte verandering; waarom sommige vrouwen tegen een quotum zijn; hoe het quotavrouwen binnen de politie is vergaan en hoe je uitsluiting bespreekbaar maakt.  Meer lezen over dit onderwerp? - Heeft het blauwe weefsel de uitsluiting van politievrouwen bevorderd? (Esther Neven, Het Tijdschrift voor de Politie, 2018)  - Eindelijk een vrouwenquotum. Maar gaat het ook helpen? ‘Mannen moeten af van hun gekrenkte trots’ (Wilco Dekker, De Volkskrant, 2021) - Assepoesters en kroonprinsen. Een onderzoek naar de minderheidspositie van agentes en verplegers (Marlies Ott, 1985) - Waarom vrouwen minder verdienen en wat we eraan kunnen doen (Sophie van Gool, 2021) 
34:50 11/24/21
De positie van huishoudelijk werkers: “Wie maakt het huis schoon?” met Maitet Ledesma (FNV Migrant Domestic Workers)
Wie maakt het huis schoon? Vrouwen die carrière willen maken krijgen vaak het advies om zoveel mogelijk huishoudelijke taken uit te besteden. Maar aan wie wordt dit werk uitbesteed? Juist ja, meestal weer aan vrouwen. Nederland telt naar schatting zo'n 150.000 huishoudelijk werkers, van wie 95% vrouwen. Zij werken vaak zonder arbeidscontract, zonder sociale zekerheid en worden vaak onderbetaald. Een deel van hen is ongedocumenteerd. We spraken over de situatie van huishoudelijk werkers, en wat we eraan kunnen doen om die te verbeteren met Maitet Ledesma (FNV Migrant Domestic Workers). Meer weten? - Zie de site van FNV Migrant Domestic Workers  - Advies SER: verbeter sociale zekerheid van huishoudelijk werkers- Fairwork bestrijdt en voorkomt arbeidsuitbuiting- Ook de thuishulp wil recht op pensioen en WW, en ze sleept het UWV voor de rechter (De Volkskrant, 2021)- Huishoudelijk werkers zijn de stille kracht van de emancipatie. Maar juist nu zijn ze extra kwetsbaar (Bregje Hofstede, De Correspondent, 2020)- Jij zit betaald thuis, je schoonmaker ook? (Emma L. Meelker, Roxane Soudagar, One World, 2020) - Waarom vrouwen minder verdienen en wat we eraan kunnen doen (Sophie van Gool, 2021)  
31:50 11/7/21
Humor: 'het is toch maar een grapje?' en 'mag ik dan helemaal niks meer zeggen?'. Over macht en de onschuld van humor met Dick Zijp (Universiteit Utrecht)
'Het is toch maar een grapje?' In de tweede aflevering van dit seizoen praten we met humoronderzoeker Dick Zijp over, jawel, humor. We komen te weten wat humor met macht te maken heeft, vragen ons af of je tegenwoordig écht niets meer kunt zeggen en leren dat humor niet onschuldig is!Meer weten over dit onderwerp? Laten we stoppen met die morele paniek over humor (Dick Zijp, Volkskrant, 13 juli 2021) Niet maar een grapje (Dick Zijp, Brainwash Talks, NPO) Zeg gerust alles, Ilse Warringa, maar piep niet bij kritiek (Teun van de Keuken, Volkskrant, 18 juli 2021) Het profielwerkstuk van Sophie van Gool, De kern van de grap: over humor wiskunde en bananen, is helaas niet online beschikbaar. Net verschenen van haar hand en wél overal verkrijgbaar: Waarom vrouwen minder verdienen en wat we eraan kunnen doen. 
36:32 10/19/21
#MeToo: intimidatie op de werkvloer. Over grensoverschrijdend gedrag, het verschil tussen 'een flauwe grap' en seksuele intimidatie, en wat je eraan kunt doen als het je overkomt. Met Laura Adèr (Fair
I'm Speaking is terug met seizoen 2! In de eerste aflevering spreken we met Laura Adèr van Fairspace over #MeToo op de werkvloer. Wat is grensoverschrijdend gedrag precies? Wat is het verschil tussen 'een flauwe grap' en seksuele intimidatie? Hoe vaak komt het voor? Loop je meer risico in bepaalde beroepen? En wat kun je doen als het je overkomt, of als je het ziet gebeuren bij collega's? Luister het gesprek en laat ons weten wat je ervan vindt!Meer lezen en luisteren over dit onderwerp? Zie de website van Fairspace CNV-onderzoek: meerderheid vrouwen seksueel geïntimideerd op de werkvloer‘Grassroots’ (column in het FD, Sophie van Gool) Chasing Cosby (podcast over Bill Cosby) 
36:47 10/10/21
Trailer - Seizoen 2
We’re back! In seizoen twee hebben we het over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, ontdekken we dat humor niet onschuldig is, komen we alles te weten over quotavrouwen bij de politie, maken we ons kwaad over de kwetsbare positie van veel huishoudelijk werkers, leren we hoe het nu precies zit met zwangerschapsdiscriminatie en duiken we in het fenomeen toxic masculinity. 11 oktober trappen we af: stay tuned!  
01:29 10/9/21
Mansplaining: waarom mannen altijd alles uitleggen (en we ook nog eens naar hen luisteren!). Met Julia Wouters (politicoloog en auteur) en Geert Molenaar & Coen van de Kraats (vrienden van de podcast)
S01/E07 - Mansplaining is een opmerkelijk fenomeen. Hoe komt het dat mannen alles beter denken te weten? Waarom luisteren we met meer aandacht als witte mannen aan het woord zijn? En hoe dienen we mansplainers het beste van repliek? In deze laatste aflevering van het seizoen praten we met Julia Wouters (politicoloog en auteur van het boek De Zijkant van de Macht), Geert Molenaar en Coen van de Kraats (vrienden van de podcast).  
36:11 4/26/21
Vrouwen in de publieke ruimte: waarom de stad is gebouwd voor mannen, en hoe we dit kunnen veranderen. Met Eva James (ontwerper en onderzoeker) en Glainess Adely Copra (Women Make the City Amsterdam)
S01/E06 - De publieke ruimte is van ons allemaal, maar wordt toch vooral voor en door mannen vormgegeven. Hoe kan ontwerp daarin verandering brengen? Wat maakt de publieke ruimte voor vrouwen aantrekkelijk? En waarom is het belangrijk dat vrouwen meedenken over de toekomst van de stad? We praten erover met Eva James (ontwerper en onderzoeker) en Glainess Adely Copra (lid van vrouwenadviesraad Women Make the City).
30:47 3/30/21
Go Vote #3: Nilüfer Gündoğan (Volt)
In deze laatste week voor de verkiezingen draait alles om politiek! We vroegen drie vrouwelijke kandidaten hoe de politiek volgens hen kan bijdragen aan een gelijkwaardig Nederland én hoe je 17 maart goed voorbereid je stem kunt uitbrengen! De laatste aflevering gaan we in gesprek met Nilüfer Gündoğan van Volt. Check de livecasts van Femcity x NLkiest op de site van Pakhuis de Zwijger:  https://dezwijger.nl/programma/stemmen-voor-een-gelijkwaardig-nederland 
14:32 3/12/21
Go Vote #2: Ojanne de Vries-Chang (D66)
In deze laatste week voor de verkiezingen draait alles om politiek! We vroegen drie vrouwelijke kandidaten hoe de politiek volgens hen kan bijdragen aan een gelijkwaardig Nederland én hoe je 17 maart goed voorbereid je stem kunt uitbrengen! Vandaag: Ojanne de Vries-Chang van D66.Check de livecasts van Femcity x NLkiest op de site van Pakhuis de Zwijger:  https://dezwijger.nl/programma/stemmen-voor-een-gelijkwaardig-nederland 
11:43 3/11/21
Go Vote #1: Vayhishta Miskin (Bij1)
In deze laatste week voor de verkiezingen draait alles om politiek! Drie vrouwelijke kandidaten vertellen ons hoe de politiek volgens hen kan bijdragen aan een gelijkwaardig Nederland en delen stemtips. Vayhishta Miskin van Bij1 bijt het spits af!Check de livecasts van Femcity x NLkiest op de site van Pakhuis de Zwijger:  https://dezwijger.nl/programma/stemmen-voor-een-gelijkwaardig-nederland
10:30 3/9/21
De rol van de man: waarom het hoog tijd is dat mannen eens gaan emanciperen! Over voltijdsprinsjes, verwachtingspatronen en machomannen. Met Mark van Ostaijen (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Matth
S01/E05 - De vrouw staat centraal in het emancipatiedebat. Maar wat is eigenlijk de rol van de man? Waarom zijn zij vrijgesteld van emancipatie? Welke rol spelen sociale normen en verwachtingspatronen in de taakverdeling thuis? En hoe kunnen we de mannen bij het emancipatiedebat betrekken? We spreken erover met Mark van Ostaijen (bestuurssocioloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) en Matthijs Loop (parttime talent manager en vader van twee kinderen) 
34:13 3/2/21
Het vrouwenhart: waarom vrouwen meer kans hebben om te overlijden bij een hartinfarct. Met Hester den Ruijter (UMC Utrecht) en Natascha van der Post (hartpatiënt en VrouwenHart.nl)
S01/E04 - Over hart- en vaatziekten bij vrouwen is nog relatief weinig bekend. Welke risico’s brengt het met zich mee dat het mannenlichaam nog steeds als de norm geldt? Waarom zit er bij vrouwen vaak meer tijd tussen de eerste klachten en de juiste diagnose? En hoe manifesteren hartklachten bij vrouwen zich eigenlijk? We spreken erover met Hester den Ruijter (hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen, UMC Utrecht) en Natascha van der Post (VrouwenHart.nl).
32:38 2/16/21
Dakloze vrouwen: armoede, onzichtbaarheid en problemen in de daklozenopvang. Met Catelijne Akkermans (socioloog, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker) en Yassmine el Ksaihi (D66 gemeenteraadslid, Amst
S01/E01 - 11 procent van de daklozen in Nederland is vrouw, maar het probleem is groter dan de cijfers laten zien. Hoe komt het dat dakloze vrouwen buiten beeld blijven? Waarom is dakloosheid een mensenrechtenkwesties? Hoe zorgt een grote stad als Amsterdam voor vrouwen die geen dak boven hun hoofd hebben? We praten erover met Catelijne Akkermans (socioloog, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker) en Yassmine el Ksaihi (D66 gemeenteraadslid, Amsterdam).
34:30 2/2/21
Vrouwen in de politiek: met Devika Partiman (Stem op een Vrouw) en Sophie Heesen (PvdA Gouda)
S01/E02 - 35 procent van de Tweede Kamerleden is vrouw. Waarom is het belangrijk dat we méér vrouwen zien in de politiek? Welke drempels ervaren vrouwen in de politiek? Hoe kun je in maart slim stemmen? En waar begin je als je zelf de politiek in wilt? We spreken erover met Devika Partiman (Stem op een vrouw) en Sophie Heesen (PvdA Gouda).
32:23 1/19/21
De loonkloof: waarom vrouwen minder verdienen, en wat we eraan kunnen doen. Met Sophie van Gool en Joy Lodarmasse (Alliander)
S01/E01 - Vrouwen verdienen minder geld dan mannen: 14% per uur, gemiddeld €300.000 in een werkend leven! Hoe is dit in hemelsnaam zo gekomen? Wat is er waar van de theorieën over “deeltijdprinsesjes”? Wat zijn de gevolgen? En hoe gaan we het oplossen? We spreken erover met Sophie (aka Salaristijger) en met Joy Lodarmasse (Alliander).
34:05 1/5/21
Trailer - Seizoen 1
The show producer has not yet provided a description for this episode.
01:30 12/20/20

Similar podcasts