Show cover of De PodStad

De PodStad

De stad is nooit af. Beter kan het altijd en iedereen heeft er een mening over. In onze podcastserie 'de PodStad' bespreken we elke aflevering een ander stadsthema. Vorig jaar schoven A'DAM toren-eigenaar Sander Groet, NS-bestuurslid Anneke de Vries, topondernemer Willem Sijthoff en oud-wethouder Carolien Gehrels schoven onder andere al aan.  In 2024 starten wij met een speciale editie van De Podstad, namelijk in samenwerking met Ommetje met Tom. In deze editie komt onze specifieke kennis van de stad, architectuur en gebouwen samen met de interessante wetenswaardigheden van Tom en Josephine Jongbloed. Via deze pagina kan je de podcast beluisteren, wil je liever de aflevering bekijken? Dat kan ook! 

Tracks

Ommetje met Tom & Colliers - Winkels
In de nieuwe aflevering van Ommetje met Tom & Colliers gaan Jacob Pot en Tom Jongbloed op pad door Amsterdam en bespreken we misschien wel de drie belangrijkste winkelstraten van Nederland. Of op zijn minst de drie winkelstraten met de meeste geschiedenis.
11:09 5/28/24
Ommetje met Tom & Colliers - Hotels
In de derde aflevering maken Jan Hein Simons, directeur hotels EMEA bij Colliers en Tom Jongbloed ‘een ommetje’ langs de meest iconische hotels van Amsterdam. Kiezen voor één locatie is lastig. Voor de luxe reiziger of backpacker, Amsterdam biedt voor ieder wat wils. 
10:13 4/23/24
Ommetje met Tom & Colliers - Kantoren
In de tweede aflevering bespreken Dré van Leeuwen en Tom Jongbloed de ontwikkeling van kantoren door de jaren heen. Van de diamantslijperij Royal Asscher in De Pijp tot het Atrium, The Edge en The Rock op de Zuidas, maar ook naar het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein. Een bijzondere plek, midden in de samenleving die opengaat voor publiek.
10:07 3/27/24
Ommetje met Tom & Colliers - De Stad
In de eerste aflevering van Ommetje met Tom & Colliers beginnen we bij het begin: het ontstaan en de ontwikkeling van de stad Amsterdam. CEO Dirk Bakker en Tom Jongbloed bezoeken diverse locaties met allemaal een bijzonder verhaal: van de Dam en het Paleis tot Huis Bartolotti, van A'DAM Toren tot Infinity. Een wandeling vol fascinerende verhalen 
10:06 2/29/24
De duurzame stad
Hoe ziet een duurzame stad eruit vanuit een E, S en G perspectief? Welke rol hebben vastgoedpartijen daarin? Dirk Bakker gaat in gesprek met Hein Wegdam, Head of Real Estate Finance, Business Banking NL bij ING en Gertjan van der Baan, CEO van Vesteda, over ‘de duurzame stad’.
41:56 6/7/23
De mooie stad
Hoe moeten we onze steden inrichten, hoe houden we ze leefbaar? Gebouwen bepalen namelijk mede hoe je een stad ervaart. Dirk Bakker gaat in gesprek met Roberto Meyer, oprichter en Principal Architect van MVSA Architects, over ‘de mooie stad’. 
33:36 4/19/23
The hybrid city
After the Covid-19 pandemic, the travel industry is rapidly recovering. Consumer behaviour and expectations are hard to predict, but they are evolving all the time. How do you address this, how do you prepare for the future and how do you involve the community? Dirk Bakker talks to Marloes Knippenberg, CEO of Kerten Hospitality, about the hybrid city.
31:02 4/5/23
De huidige stad
Welkom bij het vierde seizoen van de PodStad! Hoe staat de vastgoedsector ervoor? Creativiteit kan kansen scheppen in de huidige context. Strategisch advies, ESG en technologie zal hierbij steeds belangrijker worden. Welke rol kan de vastgoedsector hierin spelen en impact creëren? Dirk Bakker gaat in gesprek met Jeroen Lokerse, Managing Director en Head of the Netherlands bij Cushman & Wakefield over de huidige stad. 
34:10 3/30/23
De verantwoordelijke stad
Maatschappelijk rendement wordt belangrijker dan financieel rendement. Lang niet elk vastgoedbedrijf stelt zich op als ‘stadspartner’. Nieuwe aankopen zijn in de huidige situatie niet aantrekkelijk. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat in gesprek met Anjelica Cicilia, Acquisition & Development Director bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance, over de verantwoordelijke stad.
29:19 1/3/23
De autovrije stad
Er zal nooit een volledig autovrije stad bestaan. Beleid voor autovrije of autoluwe steden moet alle auto's hetzelfde behandelen, of ze nou rijden op fossiele brandstoffen of hernieuwbare energie. Gewoonten veranderen is niet de grootste uitdaging, maar het bieden van een alternatief wel. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat in gesprek met Anna Bornioli, mobiliteitsexpert aan de Erasmus Universiteit, over de autovrije stad.
29:47 12/20/22
De leefbare stad
Het is een illusie dat we de drukte in het centrum effectief kunnen verminderen. Een divers woningaanbod is onnodig, want het zijn eigenlijk alleen jongeren die in het centrum willen wonen. De auto moet in het centrum zo veel mogelijk plek inleveren ten gunste van wandelaars en fietsers. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat in gesprek met Alexander Scholtes, voorzitter van het dagelijks bestuur Centrum in Amsterdam, over de leefbare stad.
30:55 12/6/22
De groene stad
Groen wordt in stedelijke planning te veel gezien als decoratief, en te weinig als functioneel. In Nederlandse steden is er te weinig groen. Stadsbewoners met daken en tuinen kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan een groenere stad. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat in gesprek met Cécile Cluitmans, Business Area Director Places bij Arcadis, over de groene stad.
30:28 11/22/22
De financiële stad
De paniek over de huidige rentestijging is overdreven. Financiers moeten nu zeker niet de loketten voor nieuwe aanvragen gaan sluiten. Beleggers zijn geen risico meer gewend, ze worden te snel zenuwachtig. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat in gesprek met Roel van de Bilt, Director Rabobank Real Estate Finance, over de financiële stad.
35:16 11/15/22
De logistieke stad
Boodschappen thuis laten bezorgen is voor luie mensen. Met storm en sneeuw kan Picnic niet komen, dat moeten klanten begrijpen. Flitsbezorgers zijn voor Picnic geen serieuze concurrenten. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat in gesprek met Eduard Posthumus Meyjes, Distribution Team Lead bij Picnic, over de logistieke stad.
30:02 11/8/22
De gastvrije stad
De toeristenbelasting moet in Nederlandse steden naar nul. De hoge inflatie zal permanent leiden tot minder verspilling in de horeca. Hogere lonen gaan het personeelstekort niet oplossen. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat in gesprek met Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO, over de gastvrije stad.
30:02 10/24/22
De visionaire stad
ESG is een te breed begrip, wat zorgt voor onduidelijkheid. Vastgoedadviseurs hebben de hoofdrol in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Door de aandacht voor duurzaamheid, wordt gezondheid van gebouwen te veel over het hoofd gezien. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat in gesprek met Pieter Hendrikse, CEO van vastgoedadviseur JLL, over de visionaire stad.
36:08 10/10/22
Bonusaflevering
Het tweede seizoen van de PodStad zit erop. We sluiten de reeks af met een culinaire proeverij in het Amsterdamse Proeflokaal.  'Bonushosts' Hanneke de Vries en Ramon Holle bespreken de toekomst van de stad met Dirk en zijn tafelgasten uit dit seizoen. 
60:24 2/18/22
De innovatieve stad
Een succesvolle campus ontstaat spontaan, die kun je niet zomaar ergens bouwen. Innovatie begint met interactie, daarom vernietigt thuiswerken de meerwaarde van een campus. Elke universiteitsstad zou moeten inzetten op een campus met een eigen specialiteit. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Beibin Yahya in gesprek met Freek Smolders en Cees Admiraal van de High Tech Campus Eindhoven over de innovatieve stad.
42:05 2/4/22
De bewuste stad
Of een bewuste keuze intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd is, maakt niet uit voor het resultaat. De ontwikkeling naar een bewuste stad, wordt meer aangejaagd door bewoners dan door bedrijven. Duurzame gebouwen zijn dat vaak alleen op papier, omdat ze niet duurzaam worden gebruikt. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Hanneke de Vries in gesprek met Marco Lemmers (Conscious Hotels) en Steven Rietberg (Triodos Bank) over de bewuste stad.
56:08 1/21/22
De verleidelijke stad
Bezoekers zijn makkelijker te verleiden door mooie plekken dan bewoners. Hoe goed de invulling van een gebouw ook is, de gevel is uiteindelijk bepalend voor de aantrekkingskracht. Het is belangrijker dat een stad functioneel is, dan verleidelijk. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Marlyn Geesink in gesprek met Caroline de Jager (3isacrowd) en Vincent Taapken (New Industry) over de verleidelijke stad.
48:59 1/7/22
De gezonde stad
Een gezonde omgeving maakt nog geen gezond mens. De gebouwde omgeving kan makkelijker de fysieke gezondheid verbeteren, dan de mentale gezondheid. We focussen ons te veel op gezonde nieuwbouwprojecten, en te weinig op het verbeteren van bestaande bouw. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Marhinde Verkerk in gesprek met Alexandra Boot (Blue Building Institute) en Ronald Huikeshoven (AM) over de gezonde stad.
47:52 12/17/21
De gemengde stad
De 40-40-20 regel is dé manier om bewoners te mengen binnen de buurt. Het is makkelijker om sociale huurders naar een dure buurt te krijgen, dan rijke kopers naar een achterstandswijk.  Nederlandse woon-, winkel- en kantoorgebieden zijn te vaak te monotoon. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Ramon Holle in gesprek met Carolien Schippers (gemeente Amsterdam) en Jaap van der Bijl (Altera Vastgoed) over de gemengde stad.
46:13 12/10/21
De slapende stad
Luxetoeristen zijn waardevoller voor de stad dan backpackers. Hotels in de stad leveren geen reële bijdrage aan ontmoeting tussen toeristen en bewoners. Een hotel moet een goede slaapplek bieden, niet meer en niet minder. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Marieke Dessauvagie in gesprek met Edward Leenders (Hotel de l'Europe) en Roberto Payer (Hilton & Waldorf Astoria) over de slapende stad.
48:16 12/3/21
De recreatieve stad
Het vrijetijdsaanbod in steden onderscheidt zich te weinig van elkaar. Vermaak in de stad is te veel gericht op toeristen en bezoekers, en te weinig op bewoners. Leegstaande winkels kun je beter transformeren naar woningen dan naar leisure. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Hanneke de Vries in gesprek met Jacques Hoendersvangers (Pathé) en Bert Kranendonk (Kexcom) over de recreatieve stad.
43:21 11/19/21
De zonnige stad
Zonne-energie heeft alleen maar voordelen, geen nadelen. Er zijn te weinig locaties in Nederland om zonneparken aan te leggen. Alle gemeenten moeten de verplichting instellen om zonnepanelen op daken te installeren. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Yara Wattel in gesprek met Maurits van Oranje (Sunrock) en Huib van den Heuvel (Solarge) over de zonnige stad.
45:42 11/12/21
De inclusieve stad
Een volledig inclusieve stad is nooit haalbaar.  Streven naar een inclusieve wijk is voor de bühne, een gebiedsontwikkelaar schiet er zelf niets mee op. Naast inclusieve buurten bestaan er ook exclusieve buurten, dat is ook oké. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Maaike van Nistelrooij in gesprek met Nicole Maarsen (Home.Earth) en Rosalie de Boer (Synchroon) over de inclusieve stad.
59:00 10/21/21
De agrarische stad
Steden kunnen nooit voldoende voedsel produceren voor haar eigen bewoners.  De schaarse ruimte kunnen we beter gebruiken voor andere functies dan stadslandbouw. Steden moeten een landbouw-quotum invoeren, waardoor er ruimte voor voedselproductie wordt gereserveerd. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Renske Speelman in gesprek met wetenschapper Marian Stuiver (Wageningen University & Research) en urban farmer Jos Hakkennes (Duurzame Kost) over de agrarische stad.
44:24 10/7/21
De betaalbare stad
Een populaire stad kan simpelweg niet betaalbaar zijn voor iedereen. Gemeenten moeten grondprijzen verlagen om nieuwbouw te stimuleren. Ondanks de hoge bouwkosten maken ontwikkelaars nog voldoende winst. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Ramon Holle in gesprek met sectoreconoom Madeline Buijs (ABN AMRO) en ontwikkelaar Bas van Dam (Being) over de betaalbare stad.
44:16 9/23/21
De elektrische stad
Steden volledig van het gas af krijgen, is onhaalbaar.  Alleen elektrische auto’s moeten vanaf 2030 nog worden toegestaan in Nederlandse binnensteden. De enige manier om huizenbezitters aan het verduurzamen te krijgen, is achterblijvers bestraffen in plaats van voorlopers belonen. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Hanne Schlaghecke in gesprek met wethouders Rik Thijs (Eindhoven) en Roeland van der Zee (Arnhem) over de elektrische stad.
47:20 9/9/21
De klimaatbestendige stad
Er bestaan steden die niet meer te redden zijn van klimaatverandering. De sterke agrarische lobby in Nederland staat een echt effectief duurzaam beleid in de weg. Stadsbewoners kunnen bijdragen aan een klimaatbestendige stad, maar in het grotere geheel is dat een druppel op een gloeiende plaat. Eens of oneens? Dirk Bakker gaat samen met co-host Arjan van Eijk in gesprek met klimaatexperts en stedenbouwkundigen Anne Loes Nillesen en David Dooghe over de klimaatbestendige stad.
58:59 8/26/21

Similar podcasts