Show cover of Podcast Pluralistiek

Podcast Pluralistiek

Een serie gesprekken met deskundigen over humanistiek, pluralisme en inclusiviteit, georganiseerd door studenten en alumni van de Universiteit voor Humanistiek.

Tracks

Trage Vragen: Menno Hurenkamp over burgerschap en complotdenken
Hoe stimuleer je kritisch denken onder burgers zonder dat het de samenleving ondermijnt? Is ook echt alle kritiek welkom in een democratische rechtstaat? Mag je bijvoorbeeld altijd alles zeggen? Wanneer vindt de overgang plaats van kritisch denken naar complotdenken? Is het goed dat bepaalde demonstraties worden verboden? En wat is de relatie tussen complotdenken en burgerschap? In onze tweede aflevering van Trage Vragen gaan we hierover in gesprek met politicoloog, journalist en universitair hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek, Menno Hurenkamp. --- Trage Vragen is een podcast gemaakt door de commissie Pluralistiek van de Studievereniging voor Humanistiek. Pluralistiek is een beweging van studenten en alumni die aandacht vraagt voor dekoloniale en intersectionele perspectieven ten aanzien van de Universiteit voor Humanistiek en diens praktijken en theorieën.
42:06 1/16/23
Trage Vragen: Kaylee Rosalina over inclusief onderwijs
Hoe maken we onderwijs inclusiever? Studenten in gesprek met onderwijskundige Kaylee Rosalina over inclusie in al haar dimensies. We delen in persoonlijke ervaringen, maar beschouwen ook de systemische dimensie en de invloed van organisaties. Ook reflecteert zij op de rol van het individu in het geheel. Durf jij met ons in de spiegel te kijken? --- Trage Vragen is een podcast gemaakt door de commissie Pluralistiek van de Studievereniging voor Humanistiek. Pluralistiek is een beweging van studenten en alumni die aandacht vraagt voor dekoloniale en intersectionele perspectieven ten aanzien van de Universiteit voor Humanistiek en diens praktijken en theorieën.
53:42 12/9/21
Nicole Immler over erkenning van historisch onrecht en het gesprek rond Keti Koti
Spreken over het Nederlandse slavernij- en koloniaal verleden ligt gevoelig. Hoe kunnen we het gesprek hierover voeren en waarover moet het gaan? Student Farach Winter praat hierover met historica Nicole Immler. Zij leidt een onderzoeksproject van de Universiteit voor Humanistiek, genaamd Dialogics of Justice, dat gaat over de vraag waarom erkenning van onrecht zo belangrijk is voor mensen. En wat erkenning precies inhoudt. --- Dit is een podcast gemaakt door de commissie Pluralistiek van de Studievereniging voor Humanistiek. Pluralistiek is een beweging van studenten en alumni die aandacht vraagt voor dekoloniale en intersectionele perspectieven ten aanzien van de Universiteit voor Humanistiek en diens praktijken en theorieën.
47:35 6/30/21
Joandi Hartendorp over slavernij in het geschiedenisonderwijs
Hoe wordt het Nederlandse slavernijverleden op de middelbare school behandeld, welk beeld komt hieruit naar voren? Promovendus Joandi Hartendorp van de Universiteit voor Humanistiek doet onderzoek onder docenten geschiedenis. Op de vooravond van een nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum over het slavernijverleden gaat zij in gesprek met masterstudenten Berend Corstens en Limor Reshef. "We kunnen ons beeld veel completer maken." --- Dit is een podcast gemaakt door de commissie Pluralistiek van de Studievereniging voor Humanistiek. Pluralistiek is een beweging van studenten en alumni die aandacht vraagt voor dekoloniale en intersectionele perspectieven ten aanzien van de Universiteit voor Humanistiek en diens praktijken en theorieën.
22:54 2/12/21