Juridisk ABC er podcasten for deg som vil lære mer om praktiske og viktige juridiske temaer innen blant annet arbeidsrett, familierett og eiendom, samt forretningsjuss for små og mellomstore bedrifter. Du behøver ikke å ha noen juridiske forkunnskaper for å ha glede av denne podcasten. I hver episode snakker vi om ett utvalgt juridisk tema der en erfaren advokat eller jurist forklarer jussen, samtidig som vi gir deg praktiske tips og forteller hvilke juridiske feller du må unngå. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I denne episoden av Juridisk ABC har vi fått besøk av Camilla Lynne Bakkeng og Jarle Wangen i AKAN. Vi skal snakke om et viktig og vanskelig tema, nemlig hvordan arbeidsgivere kan forebygge og håndtere utfordringer knyttet til ansatte som har utfordringer med rus eller spill på arbeidsplassen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/25/24 • 68:46
I denne episoden får du en gjennomgang av de viktigste endringene i arbeidsmiljøloven i 2024. Vi går både gjennom endringene som trådte i kraft 1. januar og vi snakker om endring Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/31/24 • 67:01
Mari Verling og Jan-Erik Sverre er tilbake i studio for en gjennomgang av de viktigste arbeidsrettsdommene fra 2023. Dette er en lang episode, men den er fullstappet av spennende dommer som vi oppsummerer og diskuterer. LAST NED EKSTRAMATERIALEGå til denne siden for å laste ned pdf med dommene vi snakker om i podcasten: Lenke Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/5/24 • 121:05
I denne episoden av "Juridisk ABC", har vi gleden av å ønske velkommen til Jan-Erik Sverre og Mari Verling, forfattere av boken "Varsling: Praktisk håndbok om håndtering av varsler etter arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven". Denne episoden vil fokusere på den praktiske håndteringen av varsling i arbeidsmiljøet, et emne som er av stor betydning for både arbeidsgivere og arbeidstakere.I denne episoden lærer du om relgene for varsling og hvordan varsler om kritikkverdige forhold i virksomheten bør håndteres, i tråd med arbeidsmiljøloven og skipsarbeidsloven. Vi diskuterer hva som karakteriserer et kritikkverdig forhold og hvilke plikter virksomheter har når det gjelder å etablere varslingsrutiner.I tillegg ser vi på praktiske eksempler og for å gi deg et klarere bilde av hvordan teori anvendes i praksis. Jan-Erik og Mari vil dele sin ekspertise om hvordan arbeidstakere bør gå frem ved varsling, og vi vil se på steg-for-steg prosesser for effektiv håndtering av slike saker.Videre får du innsikt i de vanligste utfordringene arbeidsgivere og HR-ansvarlige møter når de håndterer varsler, og hvordan man kan navigere disse utfordringene på en hensynsfull og lovlig måte. Denne episoden av "Juridisk ABC" er essensiell for alle som arbeider med eller er interessert i varsling og juridiske aspekter ved arbeidslivet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/1/23 • 77:38
Det er umulig å ignorere det: Kunstig Intelligens (AI) blir stadig mer populært, og det er nå på tide å forstå hva dette innebærer for din virksomhet: AI- kunnskap er nå uunngåelig for suksess. I denne episoden tar vi et dypdykk i AI-verdenen med partner i Kvale, og viktigere, IT-ekspert, Per-Kaare Svendsen. Her anbefales det å spisse ørene!I den episoden av podkasten dekker Per-Kåre Svendsen og Eivind Arntsen blant annet:👉🏻 Hva må du kjenne til om kunstig intelligens? - Få en grundig forståelse av AI, dens muligheter og begrensninger.👉🏻 Fallgruver - Lær om vanlige feil og utfordringer ved AI-implementering i din virksomhet og hvordan du skal gå frem for å unngå disse.👉🏻 Forbehold for ledere – Hva bør du som leder foreta deg, og passe på, når du vurderer å implementere AI i din virksomhet?👉🏻 Veien til suksess – Hvordan lykkes? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/24/23 • 79:54
Etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022 er Norges sikkerhetsmessige omgivelser gått gjennom store endringer. PST antar* at land som særlig Russland, Kina, Iran og Pakistan vil utsette norske virksomheter for skjulte og fordekte forsøk på anskaffelse av varer, teknologi og informasjon. Hvordan kan det norske næringslivet bidra til å sikre norske interesser? Gjester i denne episoden er Hedvig Moe som er tidligere assisterende sjef i PST og nåværende Specialist Counsel i Thommessen og Tron Dalheim som er partner i Thommessen. I denne episoden diskuteres det blant annet hvordan det arbeidsrettslige regler er tilpasset den nåværende sikkerhetssituasjonen, hvordan man bør gå frem ved ansettelser av personer med bakgrunn fra en fremmed stat og hva som skjer hvis det viser seg at man har ansatt en innsider. (Kilde: PSTs trusselvurdering 2023) Meld deg på nyhetsbrevet for å få gratis nyheter, invitasjoner til kurs, webinarer og annet verdifullt innhold for deg som er leder eller jobber med HR: Klikk her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/28/23 • 50:59
I 2022 fikk vi en ny lov med navnet Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (åpenhetsloven)I lovens første paragraf heter det at "Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og levering av tjenester, og sikre allmennheten tilgang til informasjon om hvordan virksomheter håndterer negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold."Det høres jo ut som et godt formål, men men hva betyr egentlig dette i praksis? I denne episoden har vi med oss Ole Andre Oftebro og Mads K. Haugse fra advokatfirmaet CMC Kluge. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/12/23 • 82:58
Selv om vi i Norge har kommet langt når det gjelder likestilling, har vi fortsatt en vei å gå. Statistikk viser at en høy andel kvinner jevnlig opplever seksuell trakassering på arbeidsplassen. Vi ønsker å kaste lys på dette temaet med denne episoden som publiseres 8. mars, nettopp fordi vi mener at disse tallene er altfor høye. Økt oppmerksomhet på temaet kan bidra til at flere blir oppmerksomme på problematikken, og at man lettere kan identifisere og håndtere problemene knyttet til dette. Vi har også sett flere rettssaker de siste årene der dette er tema. Vi håper og tror at det økte fokuset vil bidra til et mer verdig arbeidsliv for begge kjønn på sikt. I dagens podkast vil arbeidsrettsadvokat Eivind Arntsen, sammen med kollegaer Vegard Hagen og Åste Sandsberg, ta for seg temaet seksuell trakassering på arbeidsplassen. Her vil du få nærmere innsikt i hvilke handlinger som utgjør seksuell trakassering, hva man som arbeidstaker bør gjøre dersom man opplever dette, og hvordan man som arbeidsgiver kan ta hånd om problemer knyttet til dette. Kan man si opp noen som har seksuelt trakassert noen på arbeidsplassen? Hvordan skal man eventuelt gå frem? Dette får du svaret på i dagens podkast. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/7/23 • 53:18
Advokay (H) Nicolay Skarning er i studio og snakker om de nye reglene i arbeidsmiljøloven om innleie som er snart trer i kraft.På slutten får du også høre om det nye e-læringskurset Arbeidsrettsakademiet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/6/23 • 49:32
I denne episoden får Eivind besøk av en gammel venn av podcasten, advokat (H) Nicolay Skarning. Dette er en litt uformell prat der vi er inne på Tiktok vs styringsretten, hvordan man følger opp "quiet quitting", samt litt om varslingssakene som dominerer media igjen. På slutten får du også høre om det nye e-læringskurset Arbeidsrettsakademiet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/5/23 • 31:49
Alle kan bli syke, og en arbeidstaker som er syk har et sterkt vern etter arbeidsmiljøloven. Men hvor lenge varer dette vernet? Må arbeidsgiver akseptere at den ansatte er borte i flere år? Og hva hvis den ansatte har omfattende og hyppig sykefravær over lang tid - kan dette gi grunnlag for oppsigelse?I denne episoden har Eivind Arntsen besøk av kollega Åste Sandsberg fra Advokatfirmaet Varder. Åste jobber mye med sykefraværsproblematikk, og har skrevet avhandling om temaet.Dette er en episode der du får gjennomgang av reglene, eksempler på dommer og gode råd for hvordan du skal håndtere de vanskelige sykefraværsakene.Meld deg på nyhetsbrevet for å få gratis nyheter, invitasjoner til kurs og webinarer og annet verdifullt innhold for deg som er leder eller jobber med HR. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/14/23 • 53:58
I denne episoden av podcasten introduserer vi begrepet arbeidsrettslig compliance. Advokatene Christel Søreide, Jan Fougner og Eivind Arntsen har en samtale rundt hva compliance i arbeidslivet innebærer, hvorfor dette arbeidet er viktig, og hva som skal til for å lykkes. Podcasten ble spontant innspilt fredag 03.02. under det årlige arbeidsrettskurset i Sandefjord.Dette er en episode som egner seg godt for alle som har interesse for arbeidsrett, ledelse og virksomhetsstyring. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/5/23 • 25:30
Gjester i studio er Jan-Erik Sverre og Mari Verling fra Kvale Advokatfirma. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/1/23 • 56:38
Gjester i studio er Jan-Erik Sverre og Mari Verling fra Kvale Advokatfirma. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/1/23 • 80:26
Med Camilla Lynne Bakkeng og Elisabeth Ege Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/25/22 • 49:58
Den viktigste årsaken til at ting går skeis i transaksjonsprosessen er at det gjøres for dårlig forarbeid. Kompetanse og forarbeid rundt transaksjonsprosessen gjør at de som vurderer å selge eller kjøpe virksomhet får mer ut av både salg og kjøp. Man møter gjerne på problemstillinger knyttet til verdsettelse av foretak, gjennomføring av due diligence og klarlegging av partenes underliggende interesser og behov. I lys av denne prosessen har advokat- og revisjonsfirmaet Varder AS utviklet den såkalte «Varder-modellen». Det er en modell utviklet i samspill mellom rådgivere og advokater på bakgrunn av gjennomførte transaksjonsprosesser. Modellen identifiserer flere problemstillinger og bidrar med å kartlegge hvordan den ideelle transaksjonen skal gjennomføres. Den deler salgsprosessen inn i fire deler: en strategisk-, forberedende- og tilretteleggende prosess og avslutningsvis selve transaksjonsprosessen. Tanken bak modellen er å gjøre et godt forarbeid for å forbedre kontrollen og prosessen, slik at de totale kostnadene minskes. Start tidlig og forbered deg godt. Ønsker du å høre mer om Varder-modellen for strategisk gjennomgang av transaksjonsprosesser er det bare å lytte til denne podcasten!Den viktigste årsaken til at ting går skeis i transaksjonsprosessen er ofte for dårlig forarbeid. Kompetanse og forarbeid rundt transaksjonsprosessen gjør at de som vurderer å selge eller kjøpe virksomhet får mer ut av både salg og kjøp. Man møter gjerne på problemstillinger knyttet til verdsettelse av foretak, gjennomføring av due diligence og klarlegging av partenes underliggende interesser og behov. I lys av denne prosessen har advokat- og revisjonsfirmaet Varder AS utviklet den såkalte «Varder-modellen». Det er en modell utviklet i samspill mellom rådgivere og advokater på bakgrunn av gjennomførte transaksjonsprosesser. Modellen identifiserer flere problemstillinger og bidrar med å kartlegge hvordan den ideelle transaksjonen skal gjennomføres. Den deler salgsprosessen inn i fire deler: en strategisk-, forberedende- og tilretteleggende prosess og avslutningsvis selve transaksjonsprosessen. Tanken bak modellen er å gjøre et godt forarbeid for å forbedre kontrollen og prosessen, slik at de totale kostnadene minskes. Start tidlig og forbered deg godt.I denne podcastepisoden fra Juridisk ABC møter du revisor Kjetil Thordén Haug og advokatene Kristian Voie Danielsen og Eivind Arntsen i en samtale om transaksjoner etter Varder-modellen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/21/22 • 56:35
I denne episoden har jeg satt med ned med en erfaren arbeidsrettsadvokat (og god venn av meg i over 25 år), for å snakke om noen av de viktigste rettssakene og utviklingstrekkene innen arbeidsretten det siste året. Du møter Jan-Erik Sverre fra Kvale Advokatfirma. Denne episoden passer best for deg som er leder eller HR-ansvarlig, eller rett og slett interessert i å holde deg oppdatert om nyheter innen arbeidsrett og personaljuss. Episoden er tatt opp med et mobilt studio som dessverre gir noe dårligere lyd enn vanlig. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/29/21 • 73:43
Selv om en sak havner i retten, kan den fortsatt løses gjennom et forlik. Rettsmekling er en praktisk og viktig tvisteløsningsordning der partene kan finne gode løsninger i stedet for å vente på en rettskraftig dom. I denne episoden møter du en av Norges mest erfarne rettsmeklere, Tine Kari Nordengen fra Borgarting lagmannsrett. I tillegg til å være dommer og mekler i lagmannsretten, er Tine Kari også særskilt mekler hos Riksmekleren. I denne episoden lærer du om rettsmekling og sivilprosess, samtidig som stifter nærmere bekjentskap med Tine Kari Nordengen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/21/21 • 69:58
Permittering er dessverre igjen et aktuelt tema. Når arbeidsgiver må permittere er det viktig at prosessen skjer på en ryddig måte, både av respekt for den ansatte og det viktige partssamarbeidet vi har i Norge. I denne episoden har vi besøk av avdelingsdirektør for NHOs advokattjenester og advokat (H) Margrethe Meder. I podcasten lærer du både hvor reglene finnes, hvordan de har kommet til, og ikke minst hvordan de skal anvendes. Denne podcasten er spesielt aktuell for deg som er arbeidsgiver, men vil være av interesse for alle som ønsker å vite mer om disse viktige reglene i norsk arbeidsliv. Programleder: Advokat Eivind Arntsen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/14/21 • 44:00
Erstatningsrett er et viktig juridisk fagområde, og noe av det første studentene lærer om på universitetet. I denne episoden får du en innføring i grunnleggende erstatningsrett, illustrert med viktige dommer fra Høyesterett. Gjest i studio er Henrik Bjørnebye som er professor på Nordisk Institutt for sjørett ved det juridisk fakultet i Oslo. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/6/21 • 37:35
Diskrimineringsnemnda ble opprettet 1. januar 2018, som følge av den nye likestillings- og diskrimineringsombudsloven. Nemda er eit nøytralt forvaltningsorgan som avgjer klager på diskriminering og trakassering, inkludert seksuell trakassering. I denne podcasten møter du Diskrimineringsnemndas direktør Ashan Nishantha. Vi snakker om nemdas arbeid og du får høre praktriske eksempler på saker nemda har avgjort Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/1/20 • 43:02
I denne episoden får vi besøk av Rune Semundseth fra Businessmastering AS. For mer informasjon om "Arbeidsrett for ledere og HR-ansvarlige" se http://juridiskabc.no/hr Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/28/20 • 41:26
"Den vanskelige samtalen". Når du for eksempel må konfrontere en ansatt med at du tror vedkommende har et avhengighetsproblem. Eller du kanskje må snakke med et nært familiemedlem eller en enn om et vanskelig tema. I denne episoden møter du Camilla Lynne Bakkeng som har 20 års erfaring med å rådgi ledere om hvordan de skal gå fram for å snakke med ansatte om vanskelige temaer. Hennes utgangspunkt er fra Akans arbeid innen rus og spilleavhengighet, men det du lærer i webinaret kan selvsagt brukes på mange andre situasjoner også. Vi inviterer også til webinar for ledere og HR-ansvarlige. For informasjon om hvordan du kan få tilgang, se denne siden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/4/20 • 35:28
For å forstå norsk arbeidsliv må du også kjenne norsk tariffrett og "Den norske modellen", og organisasjonene rolle. I denne podcasten får vi besøk av Jan Fougner, som anses som en av norges aller fremste arbeidsrettsadvokater og juridiske forfattere. Jan gir oss en pedagogisk og spennende innføring i den kollektive arbeidsretten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/30/19 • 58:09
I denne episoden er det Eivind som blir intervjuet av en annen podcaster, nemlig Christina Skreiberg fra podcasten Frilanslivet. Temaet er forhandlingsteknikk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/30/19 • 59:08
Verden der ute er farlig. I dag skal vi lære litt om personskader.Verden der ute er farlig. I dag skal vi lære litt om personskader. I denne episoden skal vi inn på et dramatisk område i jussen. Vi har mange situasjoner i livet der folk skader seg. Det kan være i trafikken, på arbeidsplassen eller hjemme. Folk kræsjer, noen faller ned fra et stillas, mens andre snubler i teppekanten. I slike sammenhenger går vi til et underområde i erstatningsretten der vi finner temaet personskader. Nylig hadde jeg en prat med Thomas Wangen i Advokatfirmaet Halvorsen & Co på Lillestrøm. (Nei, alle advokater trenger ikke å jobbe i Oslo…) Han jobber med personskadesaker og har hatt møterett for Høyesterett i ti år. Vi snakket litt generelt om erstatningsretten, og Thomas kunne fortelle om tre grunnregler for at du skal kunne få erstatning i etter norsk rett:● Ansvarsgrunnlag. Du må kunne rette pekefingeren mot noen som skal betale erstatning.● Årsakssammenheng. Altså mellom det som skjer, den skaden som opptrer og det økonomiske tapet.● Du må ha hatt tapt penger nå eller senere Hvis disse forutsetningene ikke er til stede, har man ikke krav på erstatning. I Norge. Glem amerikanske TV-serier med gigantiske erstatninger. Sånn har vi det ikke her i Norge. Ute med varebilenSå for å gjøre samtalen litt mer matnyttig og konkret la jeg fram et eksempel for Thomas. Jeg tok ham tilbake til sommeren 94, en varm sommer med lange, lyse sommerkvelder. Akkurat da hadde jeg som ung mann en sommerjobb for et vaskeri, og tidlig en morgen var jeg på vei innover i Eidsberg. Det neste jeg husker er at jeg våknet opp av tut og blink fra en møtende trailer. Jeg fikk slengt varebilen min til siden, og vi unngikk heldigvis kollisjon. Og det ble heller ikke skade på noe eller noen. Men tenk om? Tenk om jeg hadde kollidert og skadet meg. Hvordan hadde det da stilt seg med erstatninger? Hva med inntektstap? Hva om jeg aldri kunne ta utdannelse? (Jeg hadde kommet inn på jusstudiet.) Hva hadde mine foresatte hatt krav på? Spørsmålene var mange, men Thomas svarte sporty på alt og mer til. To sporDet første Thomas kunne rydde opp i var at vi har med to ulike rettsområder å gjøre her. Vi har å gjøre med en trafikkskadesak, og vi har å gjøre med en yrkesskadesak. Det hadde gitt meg økte rettigheter, både i forsikringen og gjennom folketrygden og NAV-systemet. Men så var det dette med at jeg var trøtt, kanskje jeg hadde duppet av? Kanskje måtte jeg tåle en reduksjon i erstatningen fordi jeg kollisjonen? Samtidig kunne han fortelle at slike avkortninger, som vi kaller det, sjelden er så voldsomt store Og selv om en erstatning reduseres med 50% er det fortsatt en erstatning. Altså skal man ikke sitte og tenke at “kanskje var det min feil, det hele? Jeg får sikkert ikke noe”. Så snakk med en advokat. Men blir det ikke dyrt å springe til advokater? Faktum er at normale utgifter til en advokat blir dekket i tillegg til en erstatning, så det er ikke noe å bekymre seg over. Det første advokater gjør i sånne saker er å be forsikringsselskapene bekrefte at de betaler utgiftene til advokat. Vi snakket ganske lenge, Thomas og jeg, og jeg tror vi var innom det meste. I podcasten kan du høre mer om: Hva med mine pårørende? (14.50 ut i podcasten)hva har arbeidsgivere plikt til i yrkesskadesaker? (24.12 ut i podcasten) Hvordan vurderer vi årsakssammenhenger? (32.26 ut i podcasten) Hvor mye vekt tillegges en erklæring fra en legespesialist? (46.10 ut i podcasten) Hva er hjemmearbeidstap? (58.12 ut i podcasten) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/15/18 • 86:27
Ethvert aksjeselskap plikter å ha et styre. Påtar man seg denne rollen aksepterer man også et personlig ansvar for at styret overholder de oppgaver aksjeloven tillegger styret. Kravene til styremedlemmer og ledelse blir stadig mer omfattende. Manglende overholdelse av disse kravene kan føre til både erstatningsansvar og strafferettslig ansvar. Vi har nylig sett eksempler på at styremedlemmer kreves for titalls millioner kroner i erstatning under henvisning til reglene om styreansavar. Materiale fra podcasten: Sammendrag av innholdet: Styreverv i selskaper av nasjonal størrelse er gjerne forbundet med status for de enkelte, men også i mer lokale selskaper har det gjerne en høy stjerne å tiltre et styreverv i et profilert selskap. For andre selskaper kan styrevervet mer oppleves som et pliktløp, hvor vi dessverre ser at styremedlemmer alt for sjelden forholder seg til det faktum at de sitter i styret. De vet i alle fall ikke hva som foregår utover å signere styrets innberetning ved den årlige regnskapsavleggelsen. Men – styrets rolle er vel så viktig i store som små selskap. Følgelig er det også forbundet med et til dels betydelig faktisk og økonomisk personlig ansvar for det enkelte styremedlem å sitte i et styre. Tre vilkår for å pådra seg styreansvar: Ansvarsgrunnlag. Vanskelig å nå frem med at brudd på aksjeloven anses unnskyldelig. Økonomisk tap: Men det er ikke tilstrekkelig for erstatningsansvaret at det konstateres brudd på styrets plikter. For det andre må det ha oppstått et økonomisk tap. Andre former for skade kan man ikke få erstatning for. I saker der det har skjedd økonomiske misligheter vil det som regel ikke være tvilsomt at det har oppstått økonomisk tap. Økonomiske misligheter er jo nettopp tapsbringende. Men kan skaden repareres og restitueres på annen måte enn erstatning, for eksempel ved tilbakeføring av midler, foreligger det ikke tap, og erstatningskrav er utelukket. Årsakssammenheng. Det som medfører de største bevismessige vanskelighetene. Vilkåret om årsakssammenheng er ikke oppfylt dersom misligheten og tapet ved denne ville oppstått uansett, selv om aksjelovens regler ble fulgt til punkt og prikke. Skadelidte må sannsynliggjøre det alternativet hendelsesforløpet. Man får bare erstattet det tapet som faktisk skyldes den konkrete uaktsomheten. Er det andre grunner til tapet, får man ikke erstattet mer enn det som kan forklares med den uaktsomme handlingen eller unnlatelsen. Utvalgte avgjørelser fra domstolene: HR-2017-2375-A En underleverandør til et skipsverft organisert som aksjeselskap hadde levert og installert utstyr på kreditt frem til verftet gikk konkurs. Underleverandøren reiste erstatningskrav mot verftets daglige leder, jf. aksjeloven § 17-1. Høyesterett uttalte at det følger av det alminnelige ulovfestede kravet om aktsomhet og lojalitet mellom kontraktsparter at et insolvent selskap som mottar nye leveranser på kreditt, forventes å gjøre medkontrahenten oppmerksom på det, dersom det har inntrådt en svikt i selskapets økonomi som innebærer at det ikke regner med å kunne gjøre opp for de nye leveransene ved forfall. Det personlige ansvaret for ledelsen etter aksjeloven § 17-1 rekker imidlertid ikke nødvendigvis like langt som den kontraktsrettslige varslingsplikten for selskapet. Høyesterett kom allikevel til at daglig leder var erstatningsansvarlig. Det ble lagt avgjørende vekt på at han ikke hadde oppfylt sin plikt etter aksjeloven § 6-14 til å sørge for tilfredsstillende regnskaps- og rapporteringsrutiner. Disse forsømmelsene satte ham og den øvrige ledelsen ute av stand til å forvalte selskapets interesser på en forsvarlig måte, og til å ivareta hensynet til selskapets kreditorer i forbindelse med insolvensen. (Rt-sammendrag) DOM - LB-2015-180304 - Erstatningskrav mot daglig leder fra leverandører til et selskap som hadde gått konkurs. Erstatningskravet fra en av leverandørene førte delvis fram. I motsetning til tingretten, kom lagmannsretten til at daglige leders manglende oversikt over selskapets dårlige økonomiske situasjon var uaktsom. Lagmannsretten kom videre til at dersom daglig leder hadde hatt innsikt i selskapets økonomiske situasjon, ville han hatt plikt til å informere leverandørene om dette før selskapet mottok varer og tjenester på kreditt. Daglig leders uaktsomhet påførte en av leverandørene tap. For den andre leverandørene var det ikke ført tilstrekkelig bevis for at varer eller tjenester ble levert etter at daglig burde vært klart over selskapets underbalanse. Kravet fra denne leverandøren førte derfor ikke fram. LB-2016-12248-1: En kunde hos et spedisjonsfirma som fortollet varer for kunden, ble ved to anledninger forledet til å betale samme tollavgift to ganger. Da kunden kort tid senere krevde beløpene tilbake, var det knapt penger igjen i firmaet, som senere gikk konkurs. Styreleder og styremedlem ble holdt erstatningsansvarlig for kundens tap, idet de ikke har ivaretatt styrets/styreleders plikter etter aksjeloven. Mangelfulle kontrollrutiner og styring med virksomheten gjorde at feilinnbetalingene ikke ble oppdaget og beløpene forbrukt. Det var uaktsomt av dem å stole på opplysninger om at den ene feilinnbetalingen var et kortsiktig lån. LB-2013-170795: Saken gjaldt erstatningskrav mot styreleder i et selskap som var gått konkurs. Selskapet hadde bestilt tjenester fra et bilverksted i en situasjon der selskapet var klart insolvent og hadde negativ egenkapital. Lagmannsretten fant at styret hadde brutt handleplikten etter aksjeloven § 3-5, jf. § 3-4, ved ikke å iverksette tiltak som kunne sikre et forsvarlig driftsgrunnlag innen rimelig tid. Det var etter forholdene ikke forsvarlig å avvente et mulig konsernbidrag som ville kunne komme et halvt år senere. Styret hadde også brutt den kontraktsrettslige lojalitetsgrunnsetningen ved å la det insolvente selskapet kontrahere med bilverkstedet, uten å informere verkstedet om selskapets finansielle stilling. Lagmannsretten fant - i likhet med tingretten - at styrelederen hadde handlet uaktsomt og var erstatningsansvarlig for verkstedets tap, jf. aksjeloven § 17-1. Styrelederen ble også holdt erstatningsansvarlig for verkstedets sakskostnader i et tidligere søksmål som verkstedet hadde anlagt mot det insolvente selskapet. Erstatningsreglen i aksjeloven Utgangspunktet for erstatningskravet er aksjeloven § 17-1. Bestemmelsen sier at: (1) Selskapet, aksjeeier eller andre kan kreve at daglig leder, styremedlem, medlem av bedriftsforsamlingen, gransker eller aksjeeier erstatter skade som de i den nevnte egenskap forsettlig eller uaktsomt har voldt vedkommende (2) Selskapet, aksjeeier eller andre kan også kreve erstatning av den som forsettlig eller uaktsomt har medvirket til skadevolding som nevnt i første ledd. Erstatning kan kreves av medvirkeren selv om skadevolderen ikke kan holdes ansvarlig fordi han eller hun ikke har utvist forsett eller uaktsomhet Kurs om styreansvar 12. september 2018 holder Frank C. Aase gratis kurs om temaet styreansvar, hvor han vil gå dypere inn i de ulike problemstillingene. Målet med kurset er å gi en innføring i erstatningsansvaret for styremedlemmer i aksjeselskap, og hvordan risikoen kan reduseres gjennom godt styrearbeid og regnskapsførsel. Særlig sentralt er en gjennomgang av styrets sentrale plikter i aksjeloven, samt ulovfestede regler. Kurset holdes i Brækhus Advoaktfirmas lokaler i Oslo, onsdag 12. september klokken 13.00 Ansvarlig for kurset er Frank C. Aase. Frank leder Brækhus sin avdeling for Selskapsrett og finans. Han er spesialist innen selskapsrett, insolvens og erstatningsrett. Han har arbeidet med ulike styreansvarssaker i over 10 år. Frank C. Aase holder jevnlig kurs om styreansvar og ble nylig intervjuet av Regnskap og Økonomi, et medlemsblad utgitt av Regnskap Norge, om styreansvar. Meld deg på kurset ved å sende en epost til engbakk@braekhus.no Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/22/18 • 78:51
GDPR - de nye EU-reglene om personvern - er nå under innføring i Norge. Med GDPR vil det framover stilles store krav til alle virksomheter som behandler persondata (det betyr i praksis så godt som alle norske virksomheter). Reglene kommer også med nye sanksjoner, med mulighet for skyhøye bøter (opptil 20 millioner euro!) hvis reglene brytes. Det er mye usikkerhet knyttet til GDPR, og jeg håper å hjelpe deg litt på veien ved å gi deg en liten «GDPR-førstehjelp« i dag: Sist uke hadde jeg gleden av å tilbringe en time med Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon. Resultatet ble denne episoden av Juridisk ABC podcast. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/3/18 • 70:49
Arbeidslivet endrer seg stadig, blant annet som følge av innføring av ny teknologi, endrede markedsforhold, og politiske vedtak. Slike endringer kan også få betydning for den enkelte virksomhet, som kanskje finner det nødvendig å bruke bruke de ansatte på andre måter. Når kan arbeidsgiver pålegge den ansatte nye arbeidsoppgaver eller betingelser? Hva ligger i begrepet endringsoppsigelse, og hvordan gjennomføres en endringsoppsigelse? Arbeidsgivers styringsrett er vanligvis definert som retten til å organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet. Det er ikke tvil om at mindre endringer i arbeidsforholdet kan gjennomføres i kraft av styringsretten som en ensidig beslutning fra arbeidsgivers side, for eksempel tildeling av nye oppgaver, nytt kontor mv. Men når omplasseringen eller endringene er så omfattende at endringene ligger utenfor arbeidsgivers styringsrett, må arbeidsgiver gå frem ved hjelp av en endringsoppsigelse. I denne podcasten snakker vi om nettopp grensene for styringsretten, og hva som ligger i en endringsoppsigelse. Gjest i studio er advokat Nicolay Skarning, som nettopp har gitt ut boken "Permittering, nedbemanning, endringsoppsigelser og sluttpakker" på Cappelen Akademisk forlag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/30/17 • 61:55
Ferieloven skal sikre alle arbeidstakere: Faktisk arbeidsfri/feriefritid Feriepenger Reglene om ferie og feriepenger er ganske kompliserte. Det er lett å gå seg vill. I denne maratonepisoden av Juridisk ABC podcast får du høre om: Ansattes rett og plikt til å ta ferie Hvor lang ferien skal være? Hvordan tidspunktet for ferieavvikling bestemmes? Om ferien kan flyttes? Ferie ved sykdom Ferie ved oppsigelse og inngåelse av sluttpakker Beregning og utbetaling av feriepenger Det er en lang episode denne gangen, men fullpakket med kunnskap og praktiske råd! Gjesten i podcasten er Ole André Oftebro, som leder Ræders faggruppe for arbeidsrett. I det daglige bistår han arbeidsgivere i spørsmål knyttet til alle sider ved arbeidsforhold. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/13/17 • 96:26