Povești adevărate din și despre viață. Cum am trecut peste propriile frici, dar peste prejudecăți? Cum am spus punct și am luat-o de la capăt. Cum...
Loredana Târzioru, o figură emblematică în lumea editorială din Timișoara și nu numai, ne-a onorat cu prezența sa pentru a ne împărtăși povestea remarcabilă a carierei sale în cadrul editurii Brumar. Cu 26 de ani de experiență în spate, Loredana a transformat poezia într-o artă convergentă și accesibilă, mai ales în perioada provocatoare a pandemiei. Descoperiți cum pasiunea ei pentru cărți a fost influențată de personalități culturale precum Șerban Foarță și cum fiecare etapă din istoria de 30 de ani a editurii Brumar a fost marcată de inovație și creativitate.Editura Brumar, cu rădăcini adânci în Timișoara, a devenit un simbol al calității și diversității în lumea cărților, chiar și în fața provocărilor de a conduce o editură din provincie. În acest episod, explorăm cum tehnologia Macintosh din anii '90 a revoluționat procesul de tipar și cum autorii de renume au inspirat o estetică rafinată. Povestea Brumar nu este doar despre cărți, ci și despre efortul colectiv de a păstra cultura vie într-o industrie în continuă schimbare.Privind spre viitor, Loredana ne-a împărtășit aspirațiile sale pentru editura Brumar în anul aniversar, subliniind importanța participării la târguri de carte și a adaptării la provocările economice și sociale actuale. În ciuda presiunilor externe și a obstacolelor, determinarea și profesionalismul rămân esențiale. Finalizăm cu o notă optimistă, inspirată de capacitatea editurii de a se adapta și de a continua să promoveze valoarea culturală, chiar și în vremuri dificile. Ascultați și lăsați-vă inspirați de povestea unei femei puternice care a redefinit succesul într-un domeniu dominat odinioară de bărbați.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
11/30/24 • 36:28
Raluca Burcă, o artistă desăvârșită, ne poartă prin aventura sa în ilustrația de carte pentru copii, dezvăluind momente cheie din parcursul său educațional și artistic. Originară din Botoșani, și-a perfecționat arta în Polonia, unde a ales liniștea orașului Poznań pentru a-și hrăni creativitatea și a depăși sindromul impostorului. Împărtășește cum orașul s-a dovedit a fi un refugiu prietenos, ideal pentru a transforma ilustrația într-o parte vitală a poveștilor pentru copii. Această conversație inspiră nu doar prin realizările Ralucăi, ci și prin lecțiile despre importanța unui mediu stimulant.Ne orientăm apoi spre un subiect ce îmbină nostalgia cu modernitatea: calendarele tradiționale de perete. Într-o lume dominată de soluții digitale, un calendar fizic își păstrează farmecul și utilitatea, mai ales pentru cei mici. Discutăm despre rolul esențial pe care aceste instrumente îl joacă în organizarea timpului și cum ele devin o formă de artă în sine. Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
11/16/24 • 23:57
Carmen Florea, senior librar la Cărturești, ne poartă prin fascinanta ei călătorie profesională, dezvăluindu-ne cum a trecut de la grafician și detepist la un job de vis în lumea cărților. Povestea ei este una de determinare și pasiune, în care a depășit obstacole precum supracalificarea și a ajuns la un rol în care își poate urma adevărata chemare. Aflăm cum șansa i-a surâs la Cărturești și cum dorința ei de a conduce o librărie mică s-a transformat într-o realitate în spații mari și deschise. Nu doar că ne inspiră cu povestea ei, dar ne arată și cum reușește să-și echilibreze numeroasele responsabilități cu o energie și disciplină de neegalat.În plus, Carmen ne împărtășește viziunea ei asupra provocărilor și oportunităților din industria literară din România. Discutăm despre literatura comercială, rolul crucial al promovării și cum transmediatizarea poate atrage noi generații de cititori prin jocuri video bazate pe cărți. Chiar și în fața provocărilor financiare, menținerea unei conexiuni fizice cu cititorii rămâne esențială. Carmen subliniază importanța librăriilor, fie ele fizice sau online, și cum acestea contribuie la diversitatea și accesibilitatea cărților. Ascultați acest episod pentru a descoperi cum literatura continuă să evolueze și să se adapteze.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
11/2/24 • 32:24
Romina Hamzeu ne poartă într-o călătorie prin viața ei, de la zilele petrecute într-o librărie până la momentele intense din cadrul evenimentelor culturale de anvergură. Pasiunea ei pentru poezie își găsește rădăcinile într-o copilărie plină de cărți și povești, influențată puternic de mama sa. Ascultați cum mutarea din Oltenia în Moldova i-a deschis noi orizonturi literare și i-a oferit oportunitatea de a se implica în festivaluri precum cel Internațional de Poezie și FILIT, redefinindu-i cariera și contribuția în lumea culturii. Romina ne împărtășește amintiri și detalii despre lansarea unei antologii de poezie, și ne asigură că pasiunea ei pentru literatură nu cunoaște limite.Alături de un alt invitat, descoperim povestea unei decizii spontane de a părăsi România pentru a explora Londra înainte de Brexit. Dincolo de provocările întâlnite, acest episod povestește despre adaptarea la un nou mediu cultural și profesional, de la munca într-un teatru românesc până la continuarea studiilor universitare. Romina povestește și despre lucrarea ei de disertație pe tema consumului de droguri și impactul legalizării, precum și dorința de a explora domenii diverse, cum ar fi resursele umane. Antologia de poezie și speranța de a revedea invitați speciali precum Andrei Zbîrnea și Cristina Munteanu la evenimente viitoare subliniază călătoria noastră culturală și literară.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
10/26/24 • 27:59
Curajul și viziunea Oanei Moșniagu ne-au inspirat prin povestea ei extraordinară despre cum a deschis o editură în Spania. Alături de talentatul traducător Joaquín Garrigós și încurajată de prieteni și mentori, Oana a transformat un proiect de masterat într-o inițiativă care promovează autori români pe scena internațională. Într-o industrie a cărților aflată în criză, ea a spus „da” provocării, arătând că pasiunile urmate cu determinare pot învinge orice obstacol economic sau cultural. Împărtășim detalii despre cum proiectul ei a prins viață și a redefinit granițele literare românești.Explorarea lumii fascinante a editurilor independente din Spania ne-a dezvăluit cum pandemia a schimbat obiceiurile de lectură și a oferit librăriilor fizice o nouă șansă în fața giganților online. Oana povestește despre succesul cărții „Măștile fricii” de Camelia Cavadia, tradusă în spaniolă, și cum tânăra generație a demonstrat o apreciere surprinzătoare pentru titluri complexe. Ne concentrăm pe impactul cultural al acestor inițiative editoriale și recunoaștem contribuția Oanei la promovarea culturii românești. Cu recunoștință și speranța unor colaborări viitoare, ne luăm rămas bun de la Oana, promițând să ne reîntâlnim pentru a discuta despre noile ei realizări.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
10/17/24 • 31:55
Inspirat de o excursie de familie în pitorescul ținut Bucovina, Raul Balogh, un fost jurnalist cu pasiune pentru istoria și mitologia locală, ne împărtășește povestea fascinantă a creării proiectului "Povești Românești". Realizând impactul profund pe care legendele, precum cea a Pietrelor Doamnei, îl au asupra tuturor vârstelor, Raul a decis să transforme această descoperire într-un spațiu online captivant. Aici, poveștile și legendele românești mai puțin cunoscute prind viață și devin accesibile tuturor celor dornici să exploreze bogăția culturală și istorică a țării noastre.De asemenea, discutăm cu Raul Balog despre inițiativa sa ambițioasă de a crea o bibliotecă digitală de povești românești, un proiect de familie pornit de la o simplă plimbare la munte. În doar câteva săptămâni de la lansarea online, proiectul a început să prindă contur și să capteze atenția pe noile platforme digitale. Raul ne dezvăluie provocările întâlnite și importanța alegerii unui nume potrivit pentru a evita confuziile, subliniind contribuția culturală valoroasă pe care această inițiativă o aduce. Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
10/12/24 • 23:27
Sabina Yamamoto ne invită într-o călătorie emoționantă influențată de identități culturale și sentimentul complex de "acasă", prezentat în cartea sa "Nu mai e nimeni acasă". Alături de Sabina, descoperim cum viața între două lumi, România și Japonia, poate modela și redefinește percepția asupra rădăcinilor și identității. Povestim despre cum ea a reușit să creeze un nou cămin pentru copiii săi într-o țară străină și despre recunoașterea literară obținută printr-un premiu important. Reflecțiile sale personale ne oferă o înțelegere profundă asupra modului în care experiențele de viață pot transforma conceptul de "acasă".De asemenea, ne referim la modul în care romanul a capturat esența unei generații prin amintirile copilăriei. Discutăm despre cum moartea unui părinte a devenit un catalizator pentru scris, inițial printr-o scrisoare. Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
10/6/24 • 27:30
Ce s-ar întâmpla dacă, într-o perioadă de mare suferință personală, ai descoperi că scrisul este cel mai puternic refugiu emoțional? În acest episod, avem plăcerea de a discuta cu Marius Albert Negut, scriitor talentat și student la Facultatea de Istorie. Marius ne împărtășește călătoria sa emoționantă de la anticiparea unui divorț și frica de a-și pierde copiii, până la găsirea unui debușeu în scris. Prima sa carte, "Îngeri Rătăciți", oferă o perspectivă valoroasă asupra istoriei recente a României, abordând subiecte sensibile precum perioada comunistă și revoluția română, și reflectă frustrarea sa față de neglijarea educației în România.Explorăm, de asemenea, provocările documentării pentru un roman ficțional bazat pe realități istorice și contemporane. Marius subliniază importanța rigurozității în cercetare, oferindu-ne detalii despre munca laborioasă din spatele proiectelor sale literare, inclusiv "Răstignit pe crucea timpului". În ultima parte a discuției, Marius reflectează asupra semnificației tatuajelor în diferite etape ale vieții și împărtășește cât de esențială este susținerea cititorilor pentru el. Nu ratați acest episod captivant, plin de revelații și povești personale inspirate de arta scrisului!Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
9/22/24 • 28:29
Cum poate un actor să devină cel mai bun învățător? Petruț Rizea ne arată că, uneori, drumul către vocație trece prin cele mai neașteptate cotituri. Împărtășind povestea sa inspirațională, Petruț ne dezvăluie cum a renunțat la visul de a deveni actor pentru a îmbrățișa meseria de învățător, o chemare pe care a simțit-o încă din copilărie. El ne povestește despre provocările și satisfacțiile întâlnite în această profesie, de la lucrul cu copii cu cerințe educaționale speciale până la tranziția de la învățământul privat la cel de stat. Cu o pasiune contagioasă, Petruț subliniază importanța creativității și a abilităților actoricești în predare, argumentând că un profesor trebuie să fie un adevărat maestru al scenei educaționale.Explorăm împreună cu Petruț nevoia urgentă de a integra educația psiho-emoțională în școlile din România, subliniind importanța de a privi elevii ca pe oameni compleți, cu nevoi emoționale și sociale specifice. Discutăm despre lipsurile actuale ale sistemului educațional, de la infrastructură până la necesitatea unei mai bune finanțări din partea statului pentru a sprijini profesorii și a le oferi resursele necesare. Prin prisma experiențelor sale, Petruț aduce în discuție dorințele personale pentru un sistem educațional mai echilibrat și orientat spre dezvoltarea holistică a elevilor. Alăturați-vă nouă pentru o discuție captivantă despre cum putem transforma educația într-un adevărat spectacol al învățării și creșterii emoționale.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
9/8/24 • 28:42
Ce te-ar determina să lași totul în urmă și să te muți într-un oraș străin? În episodul de astăzi, discutăm cu Ion Ciobanu, un traducător și profesor de limba română și franceză din Republica Moldova, care ne povestește cum o simplă vacanță de două săptămâni în Paris i-a schimbat complet viața. Din liceul din Galați, unde preda franceza, Ion a ajuns să studieze în inima Parisului, navigând prin provocările echivalării studiilor și adaptării într-un nou mediu academic. Vei descoperi cum pasiunea pentru limba franceză, insuflată de familie și școală, l-a condus pe Ion într-o călătorie fascinantă și plină de realizări.Continuăm discuția explorând cum reușește să își împartă timpul între asociație, cursuri și traduceri, fără să își neglijeze pasiunile personale. Veți afla cum își gestionează el activitățile și responsabilitățile multiple, păstrând în același timp un echilibru între viața profesională și cea personală. Ion ne oferă sfaturi valoroase despre cum să ne urmăm pasiunile și cum acestea pot modela cariere de succes. Nu ratați povestea sa inspirațională și lecțiile de viață pe care le împărtășește cu generozitate. Vă mulțumim că ne ascultați și vă așteptăm cu drag la următoarea poveste plină de inspirație!Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
9/1/24 • 18:50
Cum ar fi să treci de la jurnalismul laic la cel religios, schimbând nu doar stilul, ci și redacția în care lucrezi? În acest episod captivant a Rețelei de povești, o avem ca invitată pe fascinanta Daniela Șontică, o poetă și prozatoare prolifică, care ne împărtășește parcursul său jurnalistic impresionant. Daniela ne povestește despre cum a ajuns redactor-șef la ziarul Lumina al Patriarhiei Române și despre experiențele sale marcante, inclusiv un interviu memorabil cu Patriarhul Teoctist. Vom explora împreună tranziția de la presa mainstream la cea creștină și impactul semnificativ al mutării redacției de la Iași la București.De asemenea, vom descoperi latura artistică a Danielei, discutând despre evoluția sa poetică de la primele poezii publicate în "Convorbiri Literare" la vârsta de 19 ani, până la debutul editorial și cele cinci volume de poezii. Daniela ne vorbește despre influențele timpurii, cum ar fi Cenaclul Flacăra și Adrian Păunescu, și despre provocările de a rămâne autentică într-o lume literară mereu în schimbare. În final, abordăm impactul tehnologiei asupra artei și culturii într-o discuție profundă cu invitatul nostru, Daniel, reflectând asupra provocărilor și speranțelor legate de viitorul creației artistice. Nu ratați această conversație plină de reflecții și inspirație!Daniela ȘonticăNăscută la 23 martie 1970 la Vintilă-Vodă, judeţul Buzău. Poetă, eseistă, jurnalistă. Este redactor la Ziarul Lumina al Patriarhiei Române și realizatoare de emisiuni la Radio Trinitas. Este licenţiată a Facultăţii de Filosofie şi Jurnalism a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti; absolventă a cursurilor de grafică-pictură ale Şcolii Populare de Artă din Buzău; a Școlii de secretariat artistic de redacţie a Fundaţiei Athenaeum Bucureşti. Este membră a filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România din 2017 și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România din 2022. Lucrează în presă din 1993. A fost redactor la mai multe publicații, între care revista Privirea şi Jurnalul Naţional. A fost redactor-şef al Ziarului Lumina (2010-2015). A iniţiat şi coordonat suplimentul lunar „Lumina literară şi artistică” al Ziarului Lumina (2013-2019). A fost redactor-șef al revistei „Littera nova” care apare la Madrid (ian. 2023 - iunie 2024). A debutat în „Convorbiri literare”, în noiembrie 1989. A debutat editorial cu volumul de versuri „Arlechini într-o pădure sălbatică”, la editura Vinea în 1995. A realizat scenariul radiofonic (docu-dramă) al piesei „Ziua cea Mare” (după cartea „Răsboiul României Mari” a dr. Vasile Bianu), regia Atila Vizauer, difuzat în premieră de Teatrul Național Radiofonic la Radio România Cultural în 2 decembrie 2018. Colaborează cu poeme şi publicistică literară la mai multe reviste: Viața românească, Tomis, Ateneu, România literară, Arca, Luceafărul, Libris, Luceafărul de dimineață, Tiuk!, Bucureștiul literar și artistic, Cafeneaua literară, Lumina literară şi artistică, Caiete Silvane, Vatra, Convorbiri literare etc. Premii şi distincţii: Premiul „Scriitor și jurnalist emerit la poporului” în cadrul Galei „Valori contemporane”, organizat Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
8/24/24 • 28:15
Pe Geanina Abul Haija am cunoscut-o la Festivalul CultuRo de la Madrid, organizat de Mircea Florescu în octombrie 2023. Îmbrăcată în ie, prezenta celor care se opreau la standul ei cărțile pentru copii în limba română. Geanina este președinta Asociației Iordaniano-Română pentru Cultură și locuiește de mai bine de 10 ani în Iordania. Alături de femeile românce a creat o comunitate care cultivă tradițiile românești și organizează evenimente dedicate limbii române. Mai mult, copiii și soții lor știu limba română. Geanina a povestit care e viața femeilor acolo și cum reușește să promoveze identitatea românească în ciuda unor lipsuri majore, cum ar fi bugetul, spațiile, resurse.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
6/8/24 • 30:15
Diana Bădică vorbește despre cum a scris romanul Părinți, o carte tulburătoare, care a primit numeroase premii, despre prejudecățile unei societăți privind persoanele cu dizabilități și familiile acestora. Diana a reușit să construiască un adevărat univers-oglindă a unei perioade sociale, cea de după 89, în care personajele se dezvăluie și recompun o realitate crudă văzută prin ochii unei fetițe. Autoarea nu acuză, nu arată cu degetul, narațiunea se derulează firesc conturând viața unei comunități dintr-un oraș din sudul țării.Diana a mărturisit că subiectul este real, copilul cu dizabilități din carte, care moare, a fost fratele ei. „Diana Bădica (n. 1985, Slatina) a absolvit facultăţile de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti. În 2012 a participat la primul curs de creative writing ţinut de Florin Iaru şi Marius Chivu. A colaborat la romanul colectiv Moş Crăciun & Co. (Editura ART, 2012) şi a debutat cu volumul de poezie Enşpe mii de dimineţi (Casa de pariuri literare, 2014). A publicat proză scurtă în revistele Iocan, Familia şi Observator cultural, precum şi articole în Dilema veche şi Decît o Revistă. Romanul Părinţi a fost distins cu Premiul Festivalului Primului Roman de la Chambéry, ediţia 2020, Premiul Tînărul Prozator al anului 2019 şi Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei 2019, la secţiunea Proză.” (polirom.ro)Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
6/5/24 • 28:43
Un dialog sincer și direct cu Maria Orban, o scriitoare sensibilă care disecă sentimentele. Am vorbit despre romanele ei Oameni mari și Toată dragostea dintr-o fotografie arsă, despre identitate și moarte. Cum scrie Maria după serviciul zilnic ca profesoară la un liceu? I-ar plăcea să nu aibă niciun job în afară de scris? Cum folosește experiențele personale puternice în scris? Maria a răspuns tranșant la fiecare întrebare și a mărturisit că este pasionată de fotografie de 15 ani. Drumul zilnic spre școală, de exemplu, este un prilej de a observa realitatea înconjurătoare. Fotografia ca și scrisul le consideră forme de cunoaștere.„Maria Orban (Brașov) a absolvit Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov în anul 2000. A debutat în volumul colectiv de proză Junii 03. Antologia tinerilor prozatori brașoveni, îngrijită de Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Alexandru Mușina (Editura Interval, 2003). A publicat texte și în alte volume colective, cum ar fi Ziua gândacului de bucătărie (coord. de Mihai Ignat, Editura Universității Transilvania din Brașov, 2016) și Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (coord. Cristina Ispas, Editura Paralela 45, 2023). A semnat diferite articole și proze scurte în majoritatea revistelor culturale din România.În 2021, a câștigat concursul de scenarii Write a screenplay for (WSF).../Scrie un scenariu pentru…, organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, cu scenariul Timp de expunere limitat.În 2023, a fost beneficiara unei rezidențe FILIT (Festivalul Internațional pentru Literatură și Traducere Iași) pentru scriitori români, proiect al Muzeului Național al Literaturii Române Iași.Oameni mari este debutul său în proză în volum individual. Romanul a fost nominalizat în 2021 la Premiile „Sofia Nădejde“ pentru literatură scrisă de femei, la categoria „Proză Debut“, și a fost selecția pentru România pentru Festival du Premier Roman de Chambéry 2022.Toată dragostea dintr-o fotografie arsă e cel de-al doilea roman al scriitoarei.” (nemira.ro)Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
5/26/24 • 22:54
Roxana Sicoe-Tirea locuiește în Franța de două decenii și predă la Universitatea Paris 12 studii anglofone. Înainte de plecarea în Franța, a avut o bogată activitate literară: a publicat poezie, apreciată de critica literară, a colaborat la reviste culturale prestigioase, precum Tribuna, Astra, Echinox, și a luat un premiu pentru promovarea culturii române. Roxana este implicată în proiecte de cercetare valoroase despre literatura africană și despre dictatură. Intenționează să publice un al doilea volum de poezie și declară că se simte foarte conectată de literatura română.Roxana Sicoe-Tirea Bauduin este lector la Universitatea Paris 12. Este doctor în literatură comparată la Sorbonne Nouvelle și este autoarea studiului „Du pouvoir dictatorial au mal moral: une lecture du roman africain depuis 1968” (L ' Harmattan, 2013), a studiului monografic Exerciții ale libertății (Școala Ardeleana, 2014) și a mai multor culegeri de poezii în limba română. Ea este, de asemenea, traducătoare, manager de proiect cultural și dezvoltatoare a unei diplome de licență în studii internaționale și europene la Universitatea din Versailles.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
5/19/24 • 29:42
"Simplitatea este cel mai sofisticat lucru" se potrivește modului în care Iulia Badea Guéritée se dezvăluie. Mi-a povestit despre eșecurile sale, pentru că este omul care le recunoaște și care au motivat-o să meargă mai departe: lupta cu cancerul, divorțul, pierderea jobului. Faptul că Iulia vorbește cu atâta transparență de sentimentele trăite în acele momente, că găsește explicații, dar și soluții, dovedește că este un om curajos. Iulia este jurnalistă, și în această ipostază relatează cum a fost acceptată în Transnistria pentru a realiza un reportaj și cum și-a pierdut locul de muncă la un ziar în Franța, după ce a câștigat un prestigios premiu pentru un articol; este scriitoare- a publicat o carte în care a cules materialele ei jurnalistice, dar a scris și o carte pentru copii, la cererea copiilor ei. Iulia crede că un scriitor are și rol de formator și poate fi un o voce a cetății sale în afară țării mai bun decât un politician.Iulia are și o rubrică pe catchy.ro. Iulia Badea Guéritée este jurnalist, scriitor și traducător. Din iunie 2023 estedirector de comunicare la Maison de l'Europe din Paris, unde lucrează pentru implementareloc de circulație a valorilor europene și de formare a tinerilor și seniorilor în perioadaateliere creative (în timp ce continuând să scrieți pentru Courrier International). Deseori solicitatpentru animarea întâlnirilor literare şi culturale a intervenit în această calitate înfestivaluri din Franța și România, cu autori precum Maylis de Kerangal, MortenStroknes, Matei Visniec și fostul comisar european Frans Timmermans, printre alții.A studiat literatura franceză modernă la Universitatea Transilvania din Braşov.în România, cu o teză despre compoziția simfonică a lui La Modification, de MichelBittern. Ulterior, ea a obținut un master în management media și digital laSciences Po, la Paris.În calitate de traducător, ea își exercită abilitățile în ambele direcții de traducere, fiefie din română în franceză, fie din franceză în română. Ea a tradus mai mult în francezăde 400 de articole, ca parte a colaborării sale cu Courrier International. În 2005, eaa fost coautor al dosarului literar „Les Belles Étrangères – România” pentru revistaCitit. Iulia Badea Guéritée a tradus și mai multe romane din franceză în română,inclusiv Les Fauves d’Odessa de Charles Haquet, Fraternité, de Frans Timmermans și LaBlack Bride de Raymond Clarinard, publicat în România la editura Libris/Creator. Din romanaîn franceză ea a tradus cartea despre mareșalul Berthelot, de Mihaela Simina.Iulia este câștigătoarea în 2006 a premiului Louise-Weiss pentru cel mai bun jurnalist european și a premiuluiOccident pentru excelență în diaspora, în 2017. Trăiește și lucrează în Franța.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
5/15/24 • 36:21
Am cunoscut-o pe Lea Chirinciuc în luna aprilie, când am fost invitată de ea la Galerie Moldave la Paris, să lansez cartea „Cineva în orașul ăsta te iubește”. Cunoscută ca Lea Art în rețelele sociale, a devenit cunoscută prin colțul românesc creat în inima Parisului: un magazin cu produse ale artizanilor români din diasporă. În magazin funcționează și o mică librărie, iar Lea organizează evenimente care reunește meșteșugarii, scriitorii, actorii etc. Lea povestește cum i-a venit ideea și cum a realizat acest lucru, și cum funcționează galeria moldovenească mobilă din Italia. Acolo mama ei participă la evenimente în diverse orașe ducând cu mașina obiectele tradiționale și produsele artizanilor români. Lea spune că are de gând să deschidă galerii și în orașe din alte țări.Veți putea simți căldura și dragostea pentru oameni și pentru frumos, dorința de a face cunoscute tradițiile românești.Lea Chirinciuc locuiește de 18 ani în Franţa. Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, a Facultății de Geografie şi Urbanistică a Universităţii Sorbona şi a Facultății de Limbi Străine Aplicate din cadrul Institutului Național de Limbi și Civilizații Orientale. Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
5/13/24 • 17:09
Am vorbit cu Bogdan Hrib despre multiplele sale roluri, despre cum se împacă autorul cărților polițiste cu editorul cărților academice. Am vorbit și despre literatura polițistă românească, despre cauzele careo facă să rămână într-o nișă. De ce cititorii preferă cărțile polițiste străine, deși există și la noi autori buni. Bogdan a povestit cum a fondat divizia academică în cadrul Editurii Tritonic, pe care a fondat-o în 1993.„Bogdan Hrib s-a născut și trăiește în București. Inginer constructor fără să fi lucrat o singură zi, fotojurnalist în anii 1990, are un doctorat în media și cinema, a publicat articole despre piața de carte și jurnalism; este lector universitar la Facultatea de Management a SNSPA.În 1993 se numără printre fondatorii editurii Tritonic și de atunci, fără întrerupere, este editor de carte.În 2007 apare prima ediție a romanului polițist Filiera grecească, avându-l ca personaj principal pe Stelian Munteanu, urmat de alte patru volume din aceeași serie: Blestemul manuscrisului (co-autor Răzvan Dolea), Somalia, Mon Amour (co-autor Sofia Matei), Ucideți generalul, Patimile doamnei ministru.Romanul Ultima fotografie nu face parte din serie și este mai curând un roman social sau de dragoste.A mai publicat două volume de povestiri și a editat două volume colective: Noir de București și Gastro Noir. Experiența lui în zona editorială se află adunată în volumul Editor de unul singur. Management în industria cărții.” (tritonic.ro)Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
5/11/24 • 34:44
Locuiește de 20 de ani în Canada. S-a lansat în blogosferă sub numele de Em Sava, unde a strâns o comunitate consistentă de cititori. În 2018 a publicat prima carte, după care au urmat alte romane, cărți pentru copii și volume de poezie. Scrie pentru că așa simte că trebuie să facă și atunci când scrie nu se gândește pentru cine o face. Este doar ea cu scrisul. Este de acord că se poate vorbi de o literatură a disporei, pentru că deja avem mulți scriitori emigrați care scriu și au publicat în limba română. „Absolventa a Facultatii de litere (Universitatea Babes Bolyai, Cluj-Napoca), Ela Mihu (Em Sava) a dus cu ea in Canada dragostea pentru cuvantul romanesc, pe care l-a cultivat si in mintile copiilor de romani din tara frunzei de artar. Din anul 2014 a inceput sa publice poezie si proza pe blogul personal Sweet & Salty (https://savatoronto.com), iar din 2015 a aparut periodic in diferite reviste din tara si din diaspora (Catchy, Itaca, La Revista, Observator de Toronto)” (libris.ro)Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
5/7/24 • 23:44
Adrian Lesenciuc vorbește despre etapele în care se definesc formele de expresie literară, despre experiențele personale, ajungând la roman ca exprimare a maturității creative. Romanul Cimitirul eroilor a fost tradus anul trecut și publicat în limba franceză și se bucură de recenzii favorabile. Poet, prozator, critic literar, eseist, profesor, Adrian Lesenciuc a debutat cu volumul de versuri Antifilosofia, Editura Mesagerul, Cluj-Napoca, 1998. A tradus poezie vizuală, Tipoeme şi anipoeme ale Anei Maria Uribe (Argentina), lucrare publicată la Editura Arania, 2012. Premii literare: Premiul Societăţii Scriitorilor Militari şi Premiul Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România pentru eseu, pentru lucrarea Postmodernitatea. Un posibil model de structurare a mozaicului a-valoric, în 2006; Premiul Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România pentru proză, pentru romanul Moartea noastră cea de toate zilele, în 2009; Marele Premiu la Concursul Naţional de Poezie „Octavian Goga”, Cluj-Napoca (2017); Premiul „Cartea Anului ” la Colocviul Romanului Românesc, Alba-Iulia (2018) pentru romanul Cimitirul eroilor. Romanul Limbile vântului a fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2018.OPERA: numeroase lucrări de specialitate publicate în ţară şi străinătate; şapte studii ştiinţifice publicate în volum, în România şi Germania; Antifilosofia, versuri (1998); Copilul-genune, versuri (1999); Laocoonia, versuri (2000); Liam, versuri (2001); Puzzle cu umbre pe ape, eseu (2002); Postmodernitatea. Un posibil model de structurare a mozaicului a-valoric, eseu (2005); Poezia vizuală, istorie şi critică literară (2006); Moartea noastră cea de toate zilele, roman (2008); Coliba de sânge, versuri (2014); Comunicare interculturală în satul românesc, eseu (2015, Editura Academiei Române); Joc terţ, versuri (2015); Cartea de apă. Cu Borges, privind râul (2016, Cartea Românească); Cimitirul eroilor, roman (2017); Limbile vântului, roman (2018); Ana Il, între strigătul metafizic şi împăcarea cu Dumnezeu, critică literară (2018); Eneida, versuri (2019); Balada, roman (2020); Diez, roman (2020). (usrbrasov.ro)Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
5/3/24 • 30:00
Mihaela Buruiană este filolog și traducătoare, cu toate acestea a urma cursuri de creative writing pentru a-și îndeplini visul de a scrie o carte. Ea povestește care sunt tentațiile și provocările ca traducător și care a fost drumul ei spre autoare de carte. „Mihaela Buruiană s-a născut în 1980, la Focșani, și este licențiată a Facultății de Limbi Străine, secția Engleză-Franceză, modulul de traductologie, din cadrul Universității „Al. I. Cuza“ din Iași. E traducătoare literară (a tradus în jur de 50 de cărți de ficțiune și non-ficțiune, pentru adulți și pentru copii) și cititoare pasionată (despre lecturile ei mai povestește pe pagina de Facebook „Palimpsest“).După mulți ani de citit, tradus și chiar scris despre cărțile altora, și-a făcut curaj să scrie propriile povești. A urmat câteva cursuri de creative writing și a publicat povestiri în „Literomania“, „Revista de povestiri“ și Revista „Familia“. Pe cine iubești mai mult?, apărut în colecția n’autor, este volumul său de debut.” (nemira.ro)Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
4/27/24 • 23:41
Scriitorul Robert Șerban povestește despre prima sa poezie scrisă pentru mama lui, când era elev, despre întâlnirea cu Nichita Stănescu, care l-a influențat puternic, despre cum a crescut, practic, printre scriitori și cum a devenit el însuși un scriitori. Cu un palmares în poezie, proză, interviuri, Robert vorbește deschis despre frumusețea lumii văzută prin scris, despre poezia de astăzi și a fiecărei generații. În ziua în care am înregistrat acest episod, a semnat contractul pentru o nouă carte pentru copii, chiar în Ziua Internațională a Cărții pentru Copii (2 aprilie). Nu am ocoli nici subiectul IA și ce schimbări va aduce în paradigma relației autor-cititor. „Scriitorul Robert Șerban s-a născut la 4 octombrie 1970 la Turnu Severin. Este președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, realizator și moderator al emisiunii culturale Piper pe limbă (TVR Timișoara și TVR 3) și redactor al revistelor Orizont și Banatul Azi. A publicat peste 25 cărți de beletristică și publicistică, pentru care a primit mai multe premii. Poeziile iau apărut în antologii, reviste ori volume proprii în limbile germană, franceză, engleză, sârbă, maghiară, poloneză, spaniolă, macedoneană, daneză, norvegiană, ebraică, suedeză, arabă, ucraineană, idiș, portugheză etc.” (expressdebanat.ro)Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
4/14/24 • 29:49
Scriitorul Cristian Fulaș este de o sinceritate crudă, vorbește tranșant și argumentativ. Vă invităm să ascultați un dialog despre realitatea din piața cărții, unde ne situăm prin cărțile traduse, ce ne lipsește pentru ca autorii români să fie remarcați de editori străini, de ce românii preferă să citească autori străini.Cristian Fulaș a debutat în 2015 cu Fâşii de ruşine (Gestalt Books; Premiul Observator cultural pentru debut, Premiul Colocviilor „Liviu Rebreanu”, Premiul revistei Accente). Tot în 2015 a publicat Jurnal de debutant (Tracus Arte), iar în 2016 După plâns (Casa de Editură Max Blecher & Gestalt Books). A tradus aproximativ cincizeci de volume din engleză, italiană şi franceză, printre care: Visul lui Machiavelli (Christophe Bataille), Busola (Mathias Énard), Mituri clasice (Jenny March), Igitur. O aruncare de zaruri (Stéphane Mallarmé), fiind distins în 2023 de Academia Franceză cu premiul „Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises” pentru servicii remarcabile aduse limbii şi literaturii franceze. Din 2019 lucrează la o nouă traducere după romanul În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust. De acelaşi autor, la Editura Polirom au mai apărut volumul de proză scurtă Cei frumoşi şi cei buni (2017), romanele Fâşii de ruşine (2018), După plâns (2019) şi Ioşca (2021, 2022; desemnat romanul anului în cadrul Premiilor RSS Reloaded şi cartea de proză a anului 2021 de omiedesemne.ro şi agentiadecarte.ro, Premiul pentru Proză al revistei Ateneu, nominalizare la Premiul Naţional pentru Proză al Ziarului de Iaşi, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021 în cadrul FILIT, Premiul Observator cultural, secţiunea Proză; traducere franceză la editura La Peuplade), precum şi biografia romanţată Celan. Am trăit, da (2022). În 2018 a publicat Povestea lui Dosoftei la Editura Muzeelor Literare Iaşi, în cadrul unui proiect FILIT. În 2023 publică romanul Specii (Polirom).Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
4/10/24 • 33:12
Cunoscutul scriitor Radu Vancu povestește despre poemele arse de el în adolescență și despre devenire. Vorbește despre literatura de dincolo de mormânt, făcând o splendidă paralelă între poetul maghiar Radnoti Miklos și poetul ucrainean Volodymyr Vakulenko. Despre literatura mărturie de tip jurnal și vindecarea autorului. Până unde ne este teamă să mergem în vânarea spaimelor noastre? Poezia pare să fie cea mai adaptabilă formă a artei, în contextul noilor tehnologii. Literatura ca generator de comunități și formă de exorcizare, cu magia cuvintelor care ne-a însoțit de-a lungul timpului. Literatura „care nu lasă ca barbaria să aibă ultimul cuvânt”. Am vorbit desigur, despre cărțile lui Radu. „Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, prozator, eseist și traducător. Profesor dr. habil. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Redactor-șef al revistei "Transilvania". Fost președinte al PEN România (2019-2023). Redactor al revistei „Poesis internațional”. Membru al Grupului pentru Dialog Social. A publicat peste 20 de cărți, în toate genurile literare, pentru care a obținut câteva dintre cele mai importante premii naționale. A tradus din Ezra Pound ("Opera poetică", volumele I și II, Humanitas; ediție îngrijită de H.-R. Patapievici), din William Butler Yeats (tot pentru editura Humanitas) și din John Berryman ("Cântece vis", Casa de editură Max Blecher, 2013). A editat, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Marius Chivu și Claudiu Komartin, antologii literare pe diverse teme. A îngrijit ediții din opera lui Alexandru Macedonski, Emil Brumaru și Alexandru Mușina. Ultima carte publicată este "Kaddish" (Casa de editură Max Blecher, 2023).” (contributors.ro)Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
4/6/24 • 63:51
Scriitorul și omul de știință Bogdan Suceavă face o serie de dezvăluiri despre drumul de la primele lecturi la revelația privind anumite subiecte din jurul său, care au devenit cărți: poeme, proză, indiferent de genul literar, Bogdan Suceavă este interesat de orice reprezintă o schimbare. Fascinația transformării, a devenirii, a începuturilor caracterizează preocupările sale literare, care se întâlnesc în puncte comune cu matematica. Astfel aflăm cum reușește să gestioneze multiplele sale identități printr-o echilibristică perfectă.Bogdan Suceavă a studiat matematica la Universitatea din București și la Michigan State University, unde și-a dat doctoratul în matematică în 2002. În prezent, este profesor la California State University și deține o carieră strălucită în științele matematicii publicând în numeroase reviste de prestigiu. Performanțele sale au fost apreciate prin premii de referință, iar printre studenții săi se numără și angajați de la NASA. Este unul dintre autorii distinşi cu Premiul Pólya al Mathematical Association of America, pentru o lucrare cu un titlu inspirat din opera lui Dan Barbilian: Un iluminism eclectic. Aplicaţii ale geometriei afine, scrisă împreună cu A. Glesser, M. Rathbun şi I.M. Serrano.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
3/27/24 • 59:22
Simona Ferrante, născută la Timișoara, este scriitoare și promotor cultural în Franța. A plecat din România acum mai bine de 20 de ani, dar a rămas conectată prin literatură. Atât ca autoare, dar și în calitate de președintă al comitetului de lectură în limba română din cadrul Festivalului Primului Roman din Chambery. „Am scris o carte mărturisire (Promesses) ca să răspund la întrebarea care mi se tot punea- De ce am plecat din țară. Ca să-mi dau seama în timp ce scriam, că îmi răspundeam mie multor alte întrebări”, a precizat Simona. Ea este de părere că vor fi tot mai citite cărțile de tip confesiv, care răzbat prin sinceritate, și că literatura română, deși nu are cărți multe traduse în franceză, se prezintă calitativ tot mai bine. Simona povestește și despre evenimentele de la începutul lunii, organizate de ea în colaborare cu asociații din Franța, cu Consulatul General al României la Lyon și cu Institutul Cultural Român, la Lyon, Chambery și Grenoble, în perioada 6-9 martie.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
3/24/24 • 31:30
Diana Gini, Director Diaspora Community Development la RUF - Romanian United Foundation, povestește despre proiectele globale la care a contribuit, dar mai ales despre cel mai popular și de succes proiect- Via Transilvanica. Acest program a câștigat premiul Europa Nostra Public Choice Award, cu un numar de peste 27,000 de voturi, o recunoaştere a eforturilor comune și a colaborării mai multor parteneri globali implicați în promovarea valorilor românești. Diana are experiență în participarea la mai multe programe în beneficiul copiilor defavorizați, iar acum, în calitate de director comunitar la RUF, se ocupă intens de realizarea de conexiuni între românii de pretutindeni pentru cooptarea acestora în proiecte de anvergură. A locuit până în 2022 în Dallas, împreună cu soțul și cei doi copii, după care s-a mutat în Europa. Via Transilvanica poate fi denumită un Drum al Pelerinului mioritic.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
3/17/24 • 22:59
Scriitorul Cristina Vicol povestește despre al doilea volum „UNderground TM”, publicat la sfârșitul anului trecut, care reunește prozele a 19 autori născuți, sau care au absolvit școli , sau care locuiesc în Timișoara. Succesul primului volum i-a încurajat pe Cristi și pe Loredana Târzioru, editorul Brumar Publishing House, să publice un al doilea volum, care conține mai multe autoare, decât în primul volum. Cristi vorbește cum a coordonat această carte și amintește și despre celelalte proiecte la care a lucrat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii.„Cristian Vicol s-a născut în 1988 la Timișoara. În 2010 a absolvit facultatea de Jurnalism în cadrul Universității de Vest din Timișoara. A continuat la Szeged cu un master de Jurnalism Internațional. Este doctor în filologie, titlu acordat de Universitatea de Vest din Timișoara. Tema cercetării sale o reprezintă distopiile central-europene din a doua jumătate a secolului XX. A debutat în 2010 cu proză. Până în prezent a publicat mai multe volume dintre care enumerăm: 𝑆𝑓𝑎̂𝑟𝑠̦𝑖𝑡𝑢𝑙 𝑖𝑛𝑜𝑐𝑒𝑛𝑡̦𝑒𝑖 (Editura Tritonic, 2018) – volum de proză scurtă, 𝑂 𝑠𝑐𝑢𝑟𝑡𝑎̆ 𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑒 𝑎 𝑇𝑖𝑚𝑖𝑠̦𝑜𝑎𝑟𝑒𝑖 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑙𝑎 1716 (Editura Eurostampa, 2016, reeditat la Editura Brumar în 2023) și 𝐴𝑛𝑜𝑡𝑖𝑚𝑝𝑢𝑙 𝑡̦𝑎̂𝑛𝑡̦𝑎𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟. 𝑃𝑜𝑣𝑒𝑠𝑡𝑖𝑟𝑖 𝑝𝑢𝑙𝑝-𝑓𝑖𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛 (Editura Casa de Pariuri Literare, 2021). Este co-editor, alături de Daniel Timariu, la mai multe antologii. În 2022 a coordonat volumul colectiv 𝑈𝑛𝑑𝑒𝑟𝑒𝑔𝑟𝑜𝑢𝑛𝑑 𝑇𝑀. 𝑂𝑟𝑎𝑠̦𝑢𝑙 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑢 𝑠𝑒 𝑣𝑒𝑑𝑒 (Editura Brumar). În 2023 a continuat seria Underground cu 𝑈𝑛𝑑𝑒𝑟𝑔𝑟𝑜𝑢𝑛𝑑 𝑇𝑀2. A participat cu proză scurtă la mai multe antologii și volume colective de proză scurtă. A fost nominalizat pentru premiul „Tânărul Prozator al Anului 2021”. Este unul din coordonatorii proiectului cultural Remix ID, unde este PR și documentarist. Remix ID cercetează tradițiile și obiceiurile etniilor din Banat, fiind unul dintre proiectele organizate de asociația META Spațiu. În prezent lucrează la Teatrul German de Stat Timișoara, unde este și vocea podcastului teatral – 𝐍𝐞 𝐚𝐮𝐳𝐢𝐦 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐦. Atunci când nu scrie, își plimbă câinele, pe Fargo, sau are grijă de grădina din balcon.” (sursă: pagina de Facebook REVersepoetry)Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
3/3/24 • 23:29
Scriitoarea Simona Antonescu povește cum s-a petrecut turnura de la chimie la literatură, mai exact la romanele istorice. Descrie cum s-a organizat și documentat pentru romanul „Chiajna din Casa Mușatinilor”, care are aproape 800 de pagini, o narațiune impresionantă de largă întindere, și ne dezvăluie cum a scris carte și cum a realizat scenele descriptive.„Simona ANTONESCU s-a născut la Galați în 1969 și a copilărit în localitatea Țintea (județul Prahova). După absolvirea Liceului „Constantin Dobrogeanu-Gherea” din Ploiești, a urmat cursurile Facultății de Chimie din cadrul Institutului Politehnic București. A debutat în 2015 cu romanul Fotograful Curții Regale, câștigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească/Polirom și al Premiului de Debut al USR și finalist la Festival du Premier Roman de Chambéry. A mai publicat romanele Darul lui Serafim (2016), Hanul lui Manuc (2017), finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași, Ultima cruciadă (2019), distins cu Premiul Cartea Anului 2019 de Filiala Brașov a USR, Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos (2019) și În umbra ei (2021), roman finalist la Premiul Național pentru Proză Ziarul de Iași. Începând din anul 2018 publică la Editura Nemi seria de cărți Istoria povestită copiilor.” (Biografie preluată de pe polirom.ro).Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
2/25/24 • 28:34
Augusta Oniță-Bagoly este managerul celei mai vechi librării din Brașov și directorul festivalului LibFest. Ea povestește cum a ajuns studentă fiind la Finanțe să lucreze într-o librărie și să rămână acolo. Aduce în discuție probleme cu care se confruntă periodic, dar și bucuriile acestui domeniu îndeajuns de vitregit față de alte domenii de activitate. Se citește chiar atât de puțin în România? Există tendințe în lectură? Librăriile online reprezintă o amenințare pentru cele fizice? Aflăm ascultând acest podcast.Support the showPodcastul poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music. Devino suporter al podcastului aici: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newMulțumesc!The podcast can be listened to on Apple Podcasts, Google Podcasts, Amazon Music.Become a supporter of the podcast here: https://www.buzzsprout.com/1884756/supporters/newThanks!
2/20/24 • 39:44