Show cover of Radio Apache

Radio Apache

Apache brengt onthullende en onafhankelijke onderzoeksjournalistiek die voorbijgaat aan de waan van de dag. Inhoud heerst! Maak onze journalistiek mogelijk en word nu lid: apache.be/wordlid In Radio Apache, de podcast van Apache, brengen we onderzoeksverhalen, documentaires en gesprekken met interessante stemmen.

Tracks

De Plastic Podcast: in de recyclagefabriek
Plastics zijn overal. Van de zeebodem tot de top van de Mont Blanc, op de noordpool en in je bloed. De impact op milieu, klimaat en volksgezondheid is groot, maar nog niet goed in kaart gebracht. Hoe toekomstbestendig is de manier waarop we vandaag omgaan met plastics? Hoe ver staan we af van circulaire plastics? In een circulaire economie blijven grondstoffen oneindig veel cirkels draaien en bestaat afval niet. Wie denkt aan plastics opnieuw gebruiken, denkt aan recycleren. Plastics zijn toch oneindig te recycleren, of niet soms? In deze eerste aflevering van de Plastic Podcast gaan we op bezoek in de folierecyclagefabriek van Morssinkhof-Rymoplast in Lommel. We bespreken wat daar gebeurt met professor Steven De Meester (UGent), die van ingewikkelde plastics uit elkaar halen zijn vak maakte. De Plastic Podcast is gemaakt door Isabelle Vanhoutte voor Apache. Montage en geluid door Wederik De Backer. Met steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.
21:43 07/18/2022
De Plastic Podcast: op het strand
Plastics zijn overal. Van de zeebodem tot de top van de Mont Blanc, op de noordpool en in je bloed. De impact op milieu, klimaat en volksgezondheid is groot, maar nog niet goed in kaart gebracht. Hoe toekomstbestendig is de manier waarop we vandaag omgaan met plastics? Hoe ver staan we af van circulaire plastics? Jaarlijks sterven in Vlaanderen naar schatting zowat 2.000 koeien door zwerfafval. En elke minuut verdwijnen wereldwijd zo’n twee vrachtwagenladingen plastics in zee. Plastic afval breekt af in minuscule stukjes en verspreidt zich tot in de verste uithoeken van onze leefomgeving.   Hoe komen al die tonnen plastics in het milieu terecht? Is het allemaal de schuld van de onoplettende consument?  In deze tweede aflevering van de Plastic Podcast helpen we het strand opruimen met Tim Corbisier van Proper Strandlopers, een organisatie die zwerfvuil aan de Belgische kust opruimen. We bespreken het resultaat van die opruimactie met Jan Leyssens, expert circulaire businessmodellen bij switchrs. De Plastic Podcast is gemaakt door Isabelle Vanhoutte voor Apache. Montage en geluid door Wederik De Backer. Met steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.
17:46 07/07/2022
Als het rolluik dicht blijft - Aflevering 3
In de driedelige podcast Als het rolluik dicht blijftvertellen we het verhaal van Philippe en Peter, twee vaste bezoekers van De Harmonie, een sociaal restaurant voor oudere buurtbewoners in de Brusselse Noordwijk. Tot groot geluk van de bewoners van de Noordwijk, is De Harmonie opnieuw open en kunnen ze weer terecht in hun tweede thuis. Philippe en Peter doen een jaar lang verslag over hun beslommeringen, maar de maatregelen lieten het vaak niet toe om elkaar thuis te bezoeken. Dus spraken we af en toe af op de stoep, in een park en in het bos. Philippe kan binnenkort eindelijk zijn kunstwerken in De Harmonie tentoonstellen. Ondertussen heeft hij al wat ervaring opgedaan, want hij heeft zijn eerste echte expositie achter de rug. Peter maakt dan weer wekelijks een uitstap naar het Zoniënwoud, om zijn gedachten te verzetten. 'Als het rolluik dicht blijft' is een podcast van Marieke Rimaux, gerealiseerd met steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek en Sabam for Culture. De muziek is van Marie De Broeck. De illustraties werden gemaakt door Emily Lefebvre.
33:40 04/06/2022
Als het rolluik dicht blijft - Aflevering 2
In de driedelige podcast Als het rolluik dicht blijft vertellen we het verhaal van Philippe en Peter, twee vaste bezoekers van De Harmonie, een sociaal restaurant voor oudere buurtbewoners in de Brusselse Noordwijk. Als je in een dorp ouder wordt, weet je dat je buren een oogje voor je in het zeil kunnen houden. Maar hoe verloopt dat dan in een grote stad als Brussel? Wie komt aanbellen als je gordijnen dagenlang dicht blijven en je brievenbus propvol blijft steken? Peter blijft vol optimisme zoeken naar een samenwoonst, zijn eigen kleine gemeenschap waarin iedereen elkaar een handje helpt. Een zoektocht die hij dapper aangaat. 'Als het rolluik dicht blijft' is een podcast van Marieke Rimaux, gerealiseerd met steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek en Sabam for Culture. De muziek is van Marie De Broeck. De illustraties werden gemaakt door Emily Lefebvre.
24:09 03/10/2022
Als het rolluik dicht blijft - Aflevering 1
In de driedelige podcast 'Als het rolluik dicht blijft' vertellen we het verhaal van Philippe en Peter, twee vaste bezoekers van De Harmonie, een sociaal restaurant voor oudere buurtbewoners in de Brusselse Noordwijk. In De Harmonie kan je voor een paar euro een warme maaltijd eten, is er een eindeloze stroom aan slappe koffie en kan je de hele dag kaartspelen. Het is een ontmoetingsplek in een wijk waar het sociale weefsel erg fragiel is. Tijdens de lockdown bleven de deuren van De Harmonie onverbiddelijk dicht. Hoe zorg je er dan voor dat mensen hier niet tussen hun vier muren verdwijnen, verdwaald geraken in de veelheid aan beton of wegzakken in hun fauteuil om er nooit meer uit te geraken? 'Als het rolluik dicht blijft' is een podcast van Marieke Rimaux, gerealiseerd met steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek en Sabam for Culture. De muziek is van Marie De Broeck. De illustraties werden gemaakt door Emily Lefebvre.
22:00 02/24/2022
Grace Blakeley in Café Apache
In welke economie heeft de pandemie ons gebracht? In Café Apache spraken we met Grace Blakeley over de toenemende macht van een kleine groep bedrijven op de economie en de samenleving. Blakeley ziet een doorgedreven democratisering van de economie als de beste manier om de grote uitdagingen van onze tijd aan te gaan. Dat enkele grote bedrijven en de financiële sector opnieuw als grote winnaars uit deze crisis lijken te komen, is voor Blakeley een bewijs van haar stelling dat werkende mensen al te lang in de verdrukking zitten. De klassieke tegenstelling tussen arbeid en kapitaal is volgens haar springlevend. Tijdens het gesprek in de Gentse Voo?uit wijst ze op de nood aan het opbouwen van een brede tegenmacht, van arbeidersorganisaties tot klimaatactivisten, om de balans in het voordeel van werkende mensen te keren en de grote uitdagingen van onze tijd aan te gaan. Je kan het volledige gesprek integraal beluisteren via Soundcloud en andere podcastkanalen.
82:28 10/07/2021
Back to Bled
Back to Bled vertelt een hedendaags verhaal over de band tussen de stad en het platteland, met het multiculturele Brussel als vertrekpunt. De kern van deze documentaire drijft echter op frictie: tussen stad en platteland, ecologie en economie, gezond versus goedkoop, verbonden versus ontworteld. Een podcast van Lotte Knaepen en Lisa Matthys, met steun van het Fonds Pascal Decroos en medewerking van BNA/BBOT.
41:52 05/27/2021
Locked up In lockdown
Maart 2020. Corona legt België plat. Iedereen moet binnen blijven. Deur dicht, uurtje per dag buiten. Een verhaal dat de bewoners in de gevangenis van Merksplas bekend in de oren klinkt. ‘Locked up in lockdown’ is een portret van drie gevangenen, die de coronacrisis op een volkomen andere manier beleven dan de rest van de wereld. Bezoek ontvangen mogen ze niet meer, ook het grootste deel van de activiteiten gaat niet meer door, maar telefoneren kan wel nog. Vanuit een grijs gevangeniskantoor krijgen ze elke week één uur de tijd voor een interview via de telefoon. Het Vlaamse gevangenisradioproject Radio Begijnenstraat maakt tijdens deze periode een inbel-radioshow met drie generaties geïnterneerden. Zij zijn ervaringsdeskundigen in isolement. En terwijl de gevangenis tijd nog trager tikt dan anders, vertellen Yani, Manuel en Werner hoe zij deze lockdown beleven. Deze documentaire is niet alleen een portret van verloren levenslust en doodnormale dromen van drie generaties geïnterneerde mannen, maar ook een getuigenis van een ontoereikend interneringsbeleid, waarin er nog steeds een tekort aan gepaste zorg is voor psychisch zieke daders. Een podcast van: Katrin Lohmann & Wederik De Backer Muziek: Liesa Van Der Aa Met steun van hell-er/ Radio Begijnenstraat, Stad Antwerpen en Fonds Pascal Decroos Voor Bijzondere Journalistiek.
38:44 08/10/2020
#BeterNaCorona sessie met Julie Cafmeyer en Pascal Gielen
De Vlaamse cultuursector lijdt zwaar onder de coronacrisis. Welke lessen kan de sector uit de crisis trekken? Actrice en columniste Julie Cafmeyer en cultuursocioloog Pascal Gielen (UAntwerpen) denken na over hoe het beter kan en moet na corona.
34:42 07/01/2020
#BeterNaCorona sessie met Benedikte Zitouni en Jonas Van Der Slycken
De coronacrisis, maar ook de klimaatcrisis, zijn crisissen van het leven. Om daar uit te breken, hebben we een levensondersteunende economie nodig, menen Jonas Van der Slycken en Benedikte Zitouni. ‘Het is mogelijk groei los te laten en in te zetten op welzijn, sociale rechtvaardigheid en ecologische duurzaamheid.’
37:57 07/01/2020
#BeterNaCorona sessie met Els Hertogen & Jan Orbie
Is de coronacrisis het onomstotelijke bewijs dat we niet zonder internationale samenwerking en mondiaal bestuur kunnen? Of onderlijnt de crisis net dat elk land voor zichzelf zal en moet zorgen en dat internationale solidariteit een lege slogan is als het erop aan komt? Een gesprek met Els Hertogen (directeur 11.11.11) en Jan Orbie (Centrum voor EU studies aan de UGent).
43:40 07/01/2020
De kus van Dabrowski
Chris Van Camp-Schöller leest voor uit haar boek 'De kus van Dabrowski'. Het boek draait rond de laatste zeven levensdagen van haar hoogbejaarde moeder. Voor haar moeder was ‘wat dé mensen zouden denken’ altijd van levensbelang, terwijl zij als dochter net de waarheid over haar bastaardschap levensnoodzakelijk achtte. De kiem voor het boek legde Chris deze zomer in een reeks op Apache, ‘Groeten van Gisteren’, waarin ze aan de hand van vakantiefoto’s in haar eigen verleden dook. Ook in haar boek verweeft ze verleden en heden, in een web van emoties, herinneringen en inzichten. De Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski en zijn 'Positieve Desintegratie-theorie' vormen daarbij haar leidraad en houvast. Ook in de reeks die Chris voor Apache maakte over burn-out speelden de ideeën van Dabrowski al een voorname rol. Behalve haar verhaal vertellen, wil Chris met haar boek ook de wereld kennis laten maken met Dabrowski en zijn methode. Dabrowski ziet het voortdurende vallen en opstaan waar veel mensen mee te maken krijgen als een persoonlijk groeimodel. Volgens Chris biedt Dabrowski "een fascinerende, baanbrekende kijk die de vloer aanveegt met alle diagnosen, wat verklaart waarom vandaag geen therapeut, psycholoog of psychiater hem nog kent". Een innerlijk conflict is namelijk geen ziekte, het is een remedie om beter te worden.
11:36 03/12/2020
Radio Apache • De S53
In deze podcast volgen we de jonge mensen die hun leven wagen om Engeland te bereiken. Het vertrekpunt is een snelwegparking in het Oost-Vlaams Beervelde. In dat kleine dorp houdt de S53 halte, de laatste trein vanuit Gent. De S53 is een portret van mensen die de grote krantenkoppen zien voorbijtrekken, maar er niets aan doen. De S53 is documentaire van Tinne Claes en Wederik De Backer. Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq) Eindredactie: Ottoline Rijks
38:11 12/23/2019
Maria & Eliza: partizanen in het verzet (2)
In de nacht van 12 op 13 augustus 1944 worden in het Limburgse Rijkhoven, bij Bilzen, twee vrouwen doodgeschoten. 75 jaar na de dood van de twee vrouwen gaat hun achterneef Kevin Franssen voor Radio Apache op zoek naar de omstandigheden en daders van de dubbele moord. In dit tweede en laatste deel van zijn zoektocht komt Kevin te weten dat Jan Valkenborg, de vader van Maria en echtgenoot van Eliza, geprobeerd heeft hen postuum te laten erkennen als politiek gevangenen. De daders van de moord spoort hij ook op, of tenminste, dat probeert hij. We volgen Kevin naar enkele van de vele archieven die België rijk is.
55:21 12/10/2019
Maria & Eliza: partizanen in het verzet (1)
In de nacht van 12 op 13 augustus 1944 worden in het Limburgse Rijkhoven, bij Bilzen, twee vrouwen doodgeschoten. 75 jaar na de dood van de twee vrouwen gaat hun achterneef Kevin Franssen voor Radio Apache op zoek naar de omstandigheden en daders van de dubbele moord. Eliza Thys was 48, haar dochter Maria 24 jaar. Maria was lid van de partizanen, de communistische en gewapende tak van het verzet tegen de nazi’s. Het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV), de partij die zich liet verleiden tot een bondgenootschap met de Duitsers, haalde voor de oorlog een kwart van de stemmen in Bilzen. De hevigheid waarmee beide kampen streden voor hun zaak, leidde tot een explosieve situatie in Bilzen, dat de naam ‘Klein Berlijn’ kreeg. Limburg stond op een gegeven moment op het randje van een burgeroorlog.
51:32 11/12/2019
Duurzaam pensioen - pensioengeld voor een betere wereld
Heb je er ooit al over nagedacht wat er met jouw pensioengeld gebeurt? Of jouw zuurverdiende appeltje voor de dorst er bijvoorbeeld niet voor zorgt dat de planeet opwarmt? Nog steeds financiert ons pensioenspaargeld investeringen in de olie-, gas- en steenkoolindustrie, maar ook in andere beursgenoteerde bedrijven die vaak een negatieve impact hebben op mens, milieu en planeet. In deze aflevering van Radio Apache spreken we met Anneleen De Bonte. Als huisarts vroeg ze zich af over haar pensioenspaargeld er niet net voor zorgde dat elders mensen geschaad werden. Daarom ging ze met FairFin op zoek naar het antwoord op net die vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn pensioenspaargeld, dat 30 tot 40 jaar geparkeerd staat ingezet kan worden voor duurzame, milieuvriendelijke, klimaatneutrale doelstellingen? Hoe maak je van pensioengeld een hefboom voor welzijn en wereldwijde duurzame ontwikkeling?
30:01 07/04/2019
Spionstad - privacyprotest in Google City
In Toronto krijgt Sidewalk Labs, een zusterbedrijf van techgigant Google de kans om zijn ideeën over de smart city in de praktijk te brengen. Met sensoren en andere meetinstrumenten zal een enorme hoeveelheid aan uiteenlopende informatie en data verzameld worden, waar vervolgens algoritmes mee aan de slag gaan die op basis van die data bepalen hoe de slimme stad eruit moet zien. Toronto moet de eerste plek worden waar het online business model van Google in de fysieke wereld wordt toegepast. In deze aflevering praten we met stadsplanner Guy Baeten, stadsplanner aan de Universiteit Malmö en dit jaar gastonderzoeker aan het Antwerpse Urban Studies Institute, over de plannen van Sidewalk Labs. Baeten is nieuwsgierig naar de stad van de toekomst, maar waarschuwt voor het gebrek aan democratische inspraak, en vreest voor de privacy van burgers. Hij is niet de enige. Terwijl Google zijn plannen nog op punt stelt, groeit het verzet. Burgers verenigen zich, en privacyspecialisten uiten hun groeiende ongerustheid bij het experiment.
20:58 05/21/2019
Stemmenjacht - de dure politieke strijd om je stem
Hoe proberen partijen en politici ons te overtuigen om het bolletje naast hun naam of lijst rood te kleuren? Welke rol zullen sociale media spelen in deze verkiezingen? En wie betaalt dit allemaal? In deze verkiezingspodcast van Radio Apache hebben we het over de dure strijd om onze stem met Reinout Van Zandycke, expert online politieke communicatie, en Gert-Jan Put, onderzoeker bij het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving van de KU Leuven. Apache brengt onthullende en onafhankelijke onderzoeksjournalistiek die voorbijgaat aan de waan van de dag. Inhoud heerst! Maak onze podcast mogelijk en word nu lid: apache.be/wordlid
29:28 04/23/2019
Klimaatstrijd - naar een sociaal rechtvaardige transitie?
Gele hesjes en klimaatmarsen maken duidelijk dat een succesvolle klimaattransitie een breedgedragen maatschappelijk project zal moeten zijn. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de strijd tegen klimaatopwarming een sociaal rechtvaardige uitkomst heeft? In deze aflevering van Radio Apache, de podcast van Apache, praten we met Ikrame Kastit (Uit De Marge), Vanya Verschoore (Arbeid en Milieu) en Frank Vanaerschot (Fairfin) over de rol van het middenveld in de klimaattransitie, het gebrek en nood aan inspraak in klimaatbeleid, het vormen van klimaatallianties en een rechtvaardige financiering van de transitie. Apache brengt onthullende en onafhankelijke onderzoeksjournalistiek die voorbijgaat aan de waan van de dag. Inhoud heerst! Maak onze podcast mogelijk en word nu lid: apache.be/wordlid
38:40 03/14/2019
Nieuwswaar - over de commercialisering van nieuws
Welke impact heeft de commercialisering van mediabedrijven de voorbije jaren gehad op redacties, nieuws en journalistiek? In de eerste aflevering van Radio Apache, de podcast van Apache, praten we met Sven Gatz, Vlaams minister bevoegd voor media (Open VLD), de Nederlandse journalist Joris Luyendijk en communicatiewetenschapper Steve Paulussen (UA), over commercialisering van media en de commerciële druk op redacties, de verregaande mediaconcentratie in Vlaanderen, de financiering van journalistiek en de rol van alternatieve journalistieke initiatieven. Apache brengt onthullende en onafhankelijke onderzoeksjournalistiek die voorbijgaat aan de waan van de dag. Inhoud heerst! Maak onze podcast mogelijk en word nu lid: apache.be/wordlid De muziek in deze podcast is van Lee Rosevere.
32:42 02/11/2019