Show cover of Тараба Приче

Тараба Приче

Здраво, добродошли у Тараба приче, једна на другу не личе. Причу чини серија епизода у којима говоримо о једној теми са различитим гостима, у циљу да чујемо другачија мишљења. Истражујемо различите теме српске и светске културне баштине, са жељом да их очувамо и приближимо свима нама. Пронађите детаље на сајту, послушајте, коментарише, предложите. Видимо се.

Tracks

Лидија Бајовић - „Младим људима је пресудно да их саслушате"
„Наставите са цепањем (увода књиге), господо. Ово је битка, рат, а жртве би могла бити ваша срца и душе. Моје одељење, ви ћете научити да размишљате својом главом опет, научићете да се наслађујете речима и језиком. Нез обзира на то шта други кажу, речи и идеје могу променити свет".Ако сте упознати са филмом под називом „Друштво мртвих песника", ове речи су вам сигурно остале урезане у сећању, као што је нама овај разговор био подједнако инспиративан.Лидија Бајовић је професорка енглеског језика У Првој београдској гимназији, али свој предмет види као нешто много више од скупа слова на папиру или предмета у распоредима ученика и ученица.Уместо тога шта млади треба да науче, силних правила и теорије, Лидија поставља им поставља питање - „шта тебе занима?"
68:21 9/25/23
Ана Раденковић - Маратон учења језика
Познавање језика је изузетно важна вештина која се не стиче лако. Кроз ову епизоду упознајемо се са професорком која води Инстаграм профил "Ана Talks." Ана Раденковић, стручњак за енглески језик, поделиће своје богато искуство са самосталним учењем и подучавањем језика. Било да вас интересује да унапредите своје знање енглеског језика, или ипак да научите неки поптуно другачији језик, Ана нам нуди решења за оба! Ана ће проћи кроз интересантне бројне теме које се тичу учења језика. Прошириће разумевање изазова у учењу језика и пружити корисне савете како да се успешно савлада било који језик. Неке од тема са којима се сусрећемо су - начини приступа језицима - предности приватних часова и потешкоће професора - таленат за језике наспрам вежбе и праксе - развијање самопоуздања у процесу учења - деца у билингвалном окружењу Ово је прилика да сазнате више о савременим приступима учењу енглеског језика и како их можете применити како бисте постигли боље резултате. Ана Раденковић такође дели своје искуство рада с одраслима и како је њен приступ користан за полазнике који желе да унапреде своје језичке вештине ради посла или личног развоја. Поред тога, Ана дели свој циљ као едукатора - да њени ученици стекну самопоуздање у коришћењу језика у ситуацијама које су им битне, као и важност одржавања језичког знања. Учењу језика треба приступити с праксом, а Ана сугерише да је учење језика много више од пуке граматике. Кључ је у усвајању језика кроз све језичке вештине - читање, слушање, писање и говор. Овај свеобухватан приступ најбоље води до успеха у учењу језика. Иако постоји природни талент за језике, било ко може усавршити и научити страни језик ако посвети довољно времена и напора. Неусавршеност у одређеном аспекту учења језика, као што је могуће ометање при памћењу речи, може се надокнадити вежбом и стратегијама учења. Учење језика је маратон, а не спринт, и ова дискусија ће нам помоћи да градимо стрпљење и постигнемо своје циљеве. Када имате љубав према језицима и мотивацију да учите, могуће је остварити велике успехе и уживати у богатству нових језичких и културних искуства. Уживајте у овом инспиративном разговору о учењу језика и сазнајте више о приступима који вам могу помоћи да дођете до бољих резултата. тараба.срб
56:26 9/19/23
Игњат Филиповић - Плес је најбољи хоби који постоји! | taraba.rs
У овој узбудљивој и инспиративној епизоди, упознаћеш талентованог Игњата Филиповића који је својим корацима освојио сцену и срца љубитеља плеса широм државе. Са својим неуморним ентузијазмом и посвећеношћу плесу, Игњат је остварио свој сан отварањем властитог плесног студија „Cha Cha Moon”, месту где се таленат претвара у уметност, а страст постаје животни стил. Али то није све – Игњат није само власник плесног студија, већ је и вишеструки државни првак у латиноамеричким плесовима. Сваки његов покрет је прича за себе, сваки корак носи дубоко укорењену страст и љубав према плесу. Игњат нам прича од раних дана заљубљивања у плес, преко изазова са којима се суочавао као млади предузетник, до тренутака тријумфа на такмичењима и магичних тренутака на плесном подијуму. Припреми се да се препустиш звуцима, причама и страсти за плесом. Ово су Приче са Игњатом Филиповићем.
76:40 9/12/23
Стефан Митић - „Проговорио сам из бића, а не из оклопа"
Од речи као што су вуждало и срткаво, па све до црвене боје која се на југу Србије може ословити и са „алева" (као алева паприка, тако је), током разговора са Стефаном Митићем дотакли смо се разноврсних чудноватих и лепих речи, дијалеката, а уједно и његових књига „Ја сам Акико" и „Капут од маховине". Иако су књиге које је Стефан написао намењене за децу, могу бити и за одрасле, за све оне који проналазе дете у себи или желе да се помире са својим детињством.
64:18 9/5/23
Филип Булатовић - Застрашујућа жеља за напретком
Ово је једна мало другачија прича великог музичара о путу по свету, приликама и повратку у своју земљу. Наш пијаниста одлази у Њујорк да тамо окуша срећу. У граду који од самог почетка доживљава као застрашујућ проналази велику концентрацију великана. Поред свакодневних потешкоћа са којима се борио, наводи да једна шетња улицама овог јединственог града све брише. У Њујорку проналази комуну и дом, људе који имају исту муку и љубав за живот. Ипак све то наилази на свој крај када пандемија куца на врата, Опис "застрашујућ" који користи за овај град, тада поприма један сасвим нов облик. Прича га даље шаље на ново путовање у своју родну землју - Србију. Наш гост, Филип Булатовић је композитор, тектстописац, пијаниста и диригент. Снимао је различите програме и свирао на јединственим местима. Његово путовање, успоне и падове, препреке и љубави, како према музици, тако и према људима, можете чути у новој епизоди Тараба прича - Повратници.
48:08 8/29/23
Андреа Форца - Имала сам потребу за авантуром
Да ли сте икада чули за теорију хаоса?  „Махање крила лептира у Бразилу може изазвати торнадо у Тексасу“, као што је математичар Едвард Нортон изјавио.  Зато се теорија хаоса често поистовећује са популарнијим термином - ефектом лептира. Ситнице могу изменити ток нашег живота. Андреа није бирала да јој приђе Каспар, али јој је тај сусрет на тргу променио живот из корена. Разговори су се претворили у карту у једном правцу. На карти је јасно писало - Еквадор. Овај избор је са собом повукао све оно што следи. „Не можеш се вратити назад. Зато је тако тешко бирати. Мораш направити прави избор. Све док не изабереш, све је могуће,” гласи реплика из филма „Господин нико.” Погледајте целу епизоду на нашем сајту и на мрежама Тараба портала! 
51:46 8/21/23
Јована Арсић - Унутрашњи немир као покретачка снага
Какав је осећај наћи се сам на улицама града који никада не спава? Одговор на то питање даје нам Јована Арсић, потпредседница за реструктурирање и посебне ситуације у фирми „PJT Partners". Из Италије, а затим Лондона, у својим раним двадесетим годинама, Јована Арсић је дошла у град где се конекције са људима стварају одмах и прилика има на претек. Иако је Њујорк непресушив ресурс контаката, бројеви које је Јована могла позвати за подршку могли су да се изброје на прстима једне шаке. Његош паметно збори да се на муци познају јунаци. Шта ако је стање ближе народној песми која каже „сви јунаци ником поникоше?" --------------------------------------- Тараба приче је серија подкаста која се бави разноврсним актуелним темама . Истражујемо различите теме српске и светске културне баштине, са жељом да их очувамо и приближимо свима нама. Taraba priče je serija podkasta koja se bavi raznovrsnim aktuelnim temama. Istražujemo različite elemente srpske i svetske kulturne baštine, sa željom da ih očuvamo i približimo svima nama. Taraba stories is a series of podcasts dealing with a variety of present-day topics. We are exploring different elements of Serbian culture and other global cultures, with desire to preserve them and bring them closer to all of us. ------------------------------------------ Прати нас на друштвеним мрежама: - Инстаграм: https://www.instagram.com/taraba.rs/ - Фејсбук: https://www.facebook.com/taraba.rs
51:57 8/15/23
#тараба.приче са Павлом Ћосићем
Ова епизода Тараба прича је биографска епизода о лингвисти Павлу Ћосићу. Павле Ћосић је аутор уџбеника “Српски за странце” и “Речника синонима”, администратор групе на фејсбуку “Наш језик” и оснивач издавачке куће Корнет.   Са Павлом причамо о његовој богатој каријери, филму “Слобо-Клинтоне” како је дошло до идеје, о његовом успеху и анегдотама. Његовом ангажовању у уметничкој групи Илегални посластичари и зашто је настала издавачка кућа Корнет. Откривамо како је његова политичка сатира “Лепосава” од блога постала радио-драма. И одакле је дошла потреба да се направи уџбеник “Српски за странце”.   Павле живописно и духовито описује једно време које је прошло, урбани Београд деведесетих и почетак двехиљадитих. Осврћемо се на његов живот у иностранству, на језик и речнике, фејсбук групу Наш језик и још много тема.   Сазнајте како Павле у Шангају постави ћошак “Краљевића Марка” и где је бандера Илегалних посластичара, шта мисли о филмским репликама и која му је омиљена. ----------------------------------------   Пратите нас на друштвеним мрежама:   - Инстаграм:  https://www.instagram.com/taraba.rs/ - Фејсбук:  https://www.facebook.com/taraba.rs
59:01 9/14/22
Књижевна чајанка: Мајстор и Маргарита
У овој епизоди Књижевне чајанке Марина и Ина анализирају књигу Михаила Булгакова ,,Мајистор и Маргарита“. Марина и Ина разговарају на тему егзистенције и веровања која на покрећу или заустављају. Послушајте ову епизоду Књижевне чајанке и сазнајте која су Булгакова уверења и које је његово мишљење о интелектуалцима заступљено у овом роману. Марина Ђенадић је филолошкиња, библиотекарка у Градској библиотеци Београд и уредница у Креативној радионици Балкан. Ина је литерарни ентузијаста. ----------------------------------------- Тараба приче је серија подкаста која се бави разноврсним актуелним темама . Истражујемо различите теме српске и светске културне баштине, са жељом да их очувамо и приближимо свима нама. Taraba priče je serija podkasta koja se bavi raznovrsnim aktuelnim temama. Istražujemo različite teme srpske i svetske kulturne baštine, sa željom da ih očuvamo i približimo svima nama. Taraba stories is a series of podcasts which is dealing with different subjects. We are exploring different topics of Serbian culture and other global cultures, with desire to preserve them and bring them closer to all of us. ----------------------------------------- Пратите нас на друштвеним мрежама: - Инстаграм: https://www.instagram.com/taraba.rs/ - Фејсбук: https://www.facebook.com/taraba.rs
43:06 8/5/22
Еволуција новца - гост Ђорђе Петровић #тараба
Тема ове Тараба приче је Еволуција новца. Гост прве епизоде је Ђорђе Петровић, ИТ консултант са више од седам година искуства у блокчејну. Причамо о тренутно актуелним темама као што су блокчејну и дигитална имовина, које представљају будућност новца.  Слушањем ове Тараба приче сазнаћете шта је проблем византијског генерала и како он утиче на Блокчејн. Такође, Ђорђе објашњава како Блокчејн технологија функционише, како крипто валуте мењају постојећи систем и даје вам одговоре на сва питања везана за еволуцију новца која су вам сигурно барем једном пала на памет.   ---------------------------------------    Ђорђев тренутни пројекат:  https://theblockchaintest.com/  ----------------------------------------   Тараба приче је серија подкаста која се бави разноврсним актуелним темама. Истражујемо различите теме српске и светске културне баштине, са жељом да их очувамо и приближимо свима нама.    Taraba priče je serija podkasta koja se bavi raznovrsnim aktuelnim temama. Istražujemo različite teme srpske i svetske kulturne baštine, sa željom da ih očuvamo i približimo svima nama.   Taraba stories is a series of podcasts which is dealing with different subjects. We are exploring different topics of Serbian culture and other global cultures, with desire to preserve them and bring them closer to all of us.   ------------------------------------------   Пратите нас на друштвеним мрежама:  - Инстаграм: https://www.instagram.com/taraba.rs/ -  Фејсбук: https://www.facebook.com/taraba.rs  -----------------------------------------   Слушајте нас на:   Анкор: https://anchor.fm/taraba Спотифај: https://open.spotify.com/show/2HXw6ZIiqEa1JlqCq91ZZ7Епл подкаст: https://podcasts.apple.com/us/podcast/тараба-приче/id1609868660 Дизер: https://www.deezer.com/us/show/3408122Гугл подкаст: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy84Mzk4MTJlMC9wb2RjYXN0L3Jzcw
80:54 7/22/22
Књижевна чајанка: Ђакон Богородичине цркве - Исидора Секулић
#taraba #tarabaportal #tarabaprice #knjizevnost  У овој епизоди Књижевне чајанке Марина и Ина анализирају књигу  Исидоре Секулић ,,Ђакон Богородичине цркве’’.   Марина и Ина разговарају на тему безусловне љубави, рационалности и годрости као највеће препреке између двоје заљубљених.    Послушајте ову епизоду Књижевне чајанке и сазнајте како се развијало женско писмо у Србији и зашто овај роман дуго није био препознат.  Марина Ђенадић је филолошкиња, библиотекарка у Градској библиотеци Београд и уредница у Креативној радионици  Балкан.  Ина је литерарни ентузијаста.    -----------------------------------------   Тараба приче је серија подкаста која се бави разноврсним актуелним темама . Истражујемо различите теме српске и светске културне баштине, са жељом да их очувамо и приближимо свима нама.    Taraba priče je serija podkasta koja se bavi raznovrsnim aktuelnim temama. Istražujemo različite teme srpske i svetske kulturne baštine, sa željom da ih očuvamo i približimo svima nama.   Taraba stories is a series of podcasts which is dealing with different subjects. We are exploring different topics of Serbian culture and other global cultures, with desire to preserve them and bring them closer to all of us.   -----------------------------------------   Пратите нас на друштвеним мрежама:   - Инстаграм:  https://www.instagram.com/taraba.rs/  - Фејсбук: https://www.facebook.com/taraba.rs   -----------------------------------------   Слушајте нас на:  Енкор: https://anchor.fm/taraba Спотифај: https://open.spotify.com/show/2HXw6ZIiqEa1JlqCq91ZZ7 Епл подкаст: https://podcasts.apple.com/us/podcast/тараба-приче/id1609868660 Дизер: https://www.deezer.com/us/show/3408122Гугл подкаст: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy84Mzk4MTJlMC9wbв
44:01 7/8/22
#тараба.приче са Владимиром Кокановићем
Ова епизода Тараба прича је o Владимиру Кокановићу, председнику савеза Срба Словеније.  Владимир на отворен начин говори о томе како на Србе гледају у Словенији и свету и по чему су то препознатљиви. Кроз слушање ове приче, открићете како је то Владимир одлучио да се пресели у Словенију и како је упловио у воде промоције српске културе у сарадњи са удружењима Срба из других иностраних земаља. Поред тога, сазнаћете у којој мери и на који начин фолклор утиче на одрастање српске деце која живе ван своје матичне земље и све то кроз занимљив разговор са до сад недовољно обрађиваном темом.     -----------------------------------------   Пратите нас на друштвеним мрежама:   - Инстаграм:  https://www.instagram.com/taraba.rs/  - Фејсбук: https://www.facebook.com/taraba.rs  
95:58 6/24/22
Књижевна чајанка: Гордост и предрасуда - Џејн Остин
У овој епизоди Књижевне чајанке Марина и Ина анализирају књигу Џејн Остин ,,Гордост и предрасуда’’. Марина и Ина разговарају на тему положаја жене у друштву 19. века, о односима, љубави, и шта то чини жену оствареном. И ако је књига написана пре више од једног века, актуелност теме брака, људских односа никада не престаје. Послушајте ову епизоду Књижевне чајанке и сазнајте у ком периоду је ово дело било најчитаније међу мушкарцима. Марина Ђенадић је филолошкиња, библиотекарка у Градској библиотеци Београд и уредница у Креативној радионици Балкан. Ина је литерарни ентузијаста
43:42 6/10/22
#тараба.приче са Пеђом Ристићем
Ова Тараба прича је биографска са писцем Пеђом Ристићем, аутором књиге ,,Срећан човек” ,,Ковш”, ,,Речи и Ноте”, мјузикла ,,Сан о Боки”...    -----------------------------------------   Пеђа је писац који је напустио своју каријеру у ИТ-у како би се посветио својим романима, а у овој епизоди Тараба приче, отворено говори о свом животу и плановима за будућност. Шта га је то мотивисало за одлазак у иностранство, где је био најкраће, зашто се двоумио између ЕТФ-а и глуме и зашто у његовим романима нема љубавних  заплета су само нека од питања на која смо добили одговор  док смо разговарали о Пеђиним другим талентима, као што је певање, и о многим догодовштинама попут сарадње са Бором Чорбом у групи Заједно.     -----------------------------------------   Интересантни линкови:   - Посетите Пеђин сајт: https://pedjaristic.com/  - Споменута песма ,,Горо моја”  група Заједно: https://www.youtube.com/watch?v=DThtvmjmrug  - Сајт мјузикла ,,Сан о Боки": https://www.sanoboki.com/   -----------------------------------------   Пратите нас на друштвеним мрежама:   - Инстаграм:  https://www.instagram.com/taraba.rs/  - Фејсбук: https://www.facebook.com/taraba.rs   -----------------------------------------   Слушајте нас на:  Анкор: https://anchor.fm/taraba Спотифај: https://open.spotify.com/show/2HXw6ZIiqEa1JlqCq91ZZ7Аепл подкаст: https://podcasts.apple.com/us/podcast/тараба-приче/id1609868660 Дизер: https://www.deezer.com/us/show/3408122Гугле подкаст: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy84Mzk4MTJlMC9wb2RjYXN0L3Jzcw
60:01 6/4/22
Књижевна чајанка: Ловац у житу - Џ. Д. Селинџер
Послушајте ову Тараба причу и сазнајте које то контроверзе прате ову књигу и зашто је важно комуницирати са околином и са самим собом. У овој епизоди Књижевне чајанке Марина и Ина анализирају књигу  Џ. Д. Селинџера ,,Ловац у житу".  Марина и Ина разговарају на тему припадности, менталног здравља, породичних односа, љубави и пријатељства.    Прво издање је објављено 1951. године, али теме одрастања, проналажења себе и припадности у свету и даље су актуелне. Узимајући у обзир ту информацију јасно је зашто је ова књига једна од најчитанијих у свету и омиљена међу свим генерацијама.    ------ Пратите нас на друштвеним мрежама: - Инстаграм:  https://www.instagram.com/taraba.rs/ - Фејсбук:  https://www.facebook.com/taraba.rs
58:01 5/18/22
Неологизми и жаргонизми - гости Павле Ћосић и Марина Ђенадић
У овој динамичној дебати сазнајте шта наши гости мисле о шеровању, хештегу и ретвитовању и коме смета реч лајк Тема ове Тараба приче су Неологизми и жаргонизми. Гости друге епизоде су Марина Ђенадић, коју сте имали прилике да чујете и у претходној епизоди, и  лингвиста Павле Ћосић, аутор уџбеника ,,Српски за странце” и ,,Речника синонима”, администратор групе на фејсбуку ,,Наш језик” и оснивача издавачке куће Корнет.  Наши гости се надовезују на причу из претходне епизоде, у којој је поменуто да је гошћа била Марина Ђенадић (линк за епизоду: https://www.youtube.com/watch?v=P7cDl5OElcQ). Слушањем ове Тараба приче сазнаћете нешто више о настанку и правилној употреби неких од популарнијих речи које данас користимо, као што су запратити, бинџовати, изневеровати и сл. Наши гости су се дотакли тема као што су жаргон, сленг, и арго и начина на који се на ове типове речи гледа у свету лингвистике и на друштвеним мрежама. ------ Пратите нас на друштвеним мрежама: - Инстаграм:  https://www.instagram.com/taraba.rs/ - Фејсбук:  https://www.facebook.com/taraba.rs
31:27 5/3/22
Књижевна чајанка: 1984. - Џорџ Орвел
У првој епизоди Књижевне чајанке Марина и Ина анализирају књигу Џорџа Орвела ,,1984”.    Прошло је више од 70. година од смрти Џорџа Орвела, а његова књига о Великом Брату и Винстону Смиту је још увек актуелна. Марина и Ина разговарају на тему слободе, психо лингвистици, репресије, издаје  и у ком тренутку човек губи своју људскост. Разматрају и како се визија тоталитарног друштва,  и механизми контроле осликавају у данашњици.    Сазнајте како се државе и појединци односе према овом делу, и да ли је оно узнемиравајуће као што тврди Универзитет Нортхемптон у Британији. Марина Ђенадић је филолошкиња, библиотекарка у Градској библиотеци Београд и уредница у Креативној радионици  Балкан.  Ина је литерарни ентузијаста. ------ Пратите нас на друштвеним мрежама: - Инстаграм:  https://www.instagram.com/taraba.rs/ - Фејсбук:  https://www.facebook.com/taraba.rs
73:35 4/20/22
Неологизми и жаргонизми, гост Марина Ђенадић
Тема ове Тараба приче су Неологизми и жаргонизми.  Гошћа прве епизоде је стручна и шармантна Марина Ђенадић, филолошкиња и уредница Креативне радионице Балкан.  Причамо се о уласку неологизама у наш језик од грцизама па до англицизама, са освртим и на турцизме. Марина даје појашњене шта су неологизми и жаргонизми, и по чему се разликују. Такође, како неологизми улазе у наш језик, да ли треба да се користе и када, и на који начин их треба преводити и како их правилно употребити. Са посебним освртом на то како се зашто је важно да се језик чува и како се то може постићи.  Сазнајте да ли вампир и бинџ имају алтернативу. И како је Марина уместо кафе добила главу користећи неологизам.   ---   Пратите нас на друштвеним мрежама:   - Инстаграм:  https://www.instagram.com/taraba.rs/ - Фејсбук:  https://www.facebook.com/taraba.rs
46:42 2/13/22