Show cover of De Geschiedenis van het Romeinse Rijk

De Geschiedenis van het Romeinse Rijk

Salve! Leuk dat je geïnteresseerd bent in de Geschiedenis van het Romeinse Rijk. Deze Nederlandstalige podcast beschrijft de glorieuze geschiedenis van de Romeinen vanaf het allereerste begin tot aan de val van het West-Romeinse Rijk. Romulus, Superbus, Hannibal Barca, Julius Caesar, Brutus, Augustus, Nero en nog vele andere komen allemaal aan bod. De podcast is een hobby project en is begonnen in december 2018. Voor meer informatie verwijs ik u naar de website of de facebookpagina. Een link hiernaar vindt u in de beschrijving van iedere afleveringen. Veel plezier met luisteren.

Tracks

Introductie
Een introductie van deze nieuwe podcast. Dit is mijn allereerste podcast en er zullen nog veel zaken verbeterd kunnen worden. Ik vraag je begrip hiervoor en hoop dat je door de beginnersfouten heen kan luisteren. In ieder geval al bedankt voor je interesse in de podcast. Ik maak hem met veel plezier en hoop dat je het leuk vindt. Hier vind je de link naar de website.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
08:19 01/02/2019
Afl. 1 - Proloog
Zo'n 3000 jaar geleden vond de oorlog van Troje plaats. Wellicht ben je bekend met de film Troy (2004). Wat niet veel mensen weten is dat de oorsprong van Rome ligt in de oorlog van Troje. Het verhaal om deze oorlog heen is een van de buitencategorie, vol met Griekse mythologie. Als voorbereiding op de stichting van Rome is het zeker aan te raden te luisteren naar het verhaal van Troje en de gevolgen welke de oorlog met zich mee bracht. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
21:24 01/02/2019
Afl. 2 - De Reis naar Hesperia
Na de val van Troje ontvlucht een Trojaanse held met zijn gezin de stad op weg naar waar het lot hen zal leiden. De reis brengt hen vele obstakels en tegenslagen, maar met de hulp van de juiste goden komen de Trojanen uiteindelijk aan bij hun bestemming. Dit mythische verhaal brengt de groep langs Thracië, Kreta, Epirus, Sicilië, Afrika en uiteindelijk het vasteland van Italië, waar de onderwereld wacht. Het staat bol van de epische verhalen en er zijn vele schilderingen gemaakt door latere kunstenaars welke de schoonheid van het woord probeerde vast te leggen op doek. Voor deze schilderingen, kaarten en de gedichten zelf kijk je op deze website. Hier vind je de link naar de facebookpagina. 
33:14 01/02/2019
Afl. 3 - Het Orakel van Lavinus
Aeneas komt aan op de kust van Latium. Hier ontstaan een series aan schermutselingen met de lokale bevolking welke een serie aan oorlogen voortbrengt. Deze oorlogen bieden een basis voor een nieuw koninkrijk voor de Trojanen, welke inmiddels door het leven gaan als Latijnen. Decennia gaan voorbij en wanneer Numitor koning is zien Romulus & Remus het levenslicht. Zij zullen ervoor zorgen dat Rome op 21 april 753 v. Chr. gesticht zal worden. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina. 
24:37 01/05/2019
Afl. 4 - Koning Romulus
De stad Rome is gesticht en Romulus is de eerste koning der Romeinen. Voor het uitbreiden van het inwonertal van Rome neemt hij een behoorlijk onorthodoxe route welke zal leiden tot een serie van oorlogen. De gebeurtenis zal bekend komen te staan als de verkrachting van de Sabijnse vrouwen en deze daad zal tot ver later in de geschiedenis besproken worden. Tijdens deze daarop volgende oorlogen laat Romulus de kracht van Rome gelden en deze pas verkregen kracht wekt zowel verbazing als boosheid op bij de gevestigde steden in de omgeving. Het gevolg: de eerste van vele oorlogen met de Etruskische stad Veii.  Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
33:16 01/10/2019
Afl. 5 - De Zeven Koningen van Rome: Deel I - Numa Pompilius
Tijdens deze aflevering volgen we het koningschap van de tweede koning van Rome; Numa Pompilius. Als tegenpool van Romulus bracht Numa Pompilius een periode van vrede voor de Romeinen. Het oorlogszuchtige karakter werd 38 jaren lang aan de kant gezet voor een pacifistisch beleid waarin Rome werd verrijkt met religieuze rituelen en een groot aantal tempels. Numa bracht de Romeinen de ‘goede vorm’ van religie. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
20:37 01/15/2019
Afl. 7 - De Zeven Koningen van Rome: Deel III - Ancus Marcius
Het koningschap van Tullus Hostilius komt aan een merkwaardig eind. Koning Ancus Marcius wordt verkozen als vierde koning van de Romeinen en zijn heerschappij overtreft die van Romulus, Numa Pompilius en Tullus Hostilius. De Latijnen worden verslagen en de havenstad Ostia, welke de Romeinen een grote toekomst zal geven, wordt op bevel van Ancus aangelegd. De opvolger van Ancus, Lucius Tarquinius Priscus maakt zijn reis uit zijn vaderland Etrurië naar Rome en hier eenmaal hier maakt hij snel naam voor zichzelf. Hij zal uiteindelijk door zijn torenhoge ambitie ontpoppen tot de vijfde koning van Rome. Hij introduceert hiermee het koningshuis dat in de volgende aflevering de aanleiding zullen vorm tot de vorming van de Republiek Rome. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
22:33 01/17/2019
Afl. 6 - De Zeven Koningen van Rome: Deel II - Tullus Hostilius
Tullus Hostilius was de derde koning van Rome. Hij regeerde tussen 673 en 642 v. Chr. en zo vredig als zijn voorganger Numa Pompilius was, zo oorlogsgezind was Tullus Hostilius. De deuren van de tempel van Janus werden vrijwel direct geopend en in deze staat zullen ze blijven ze verkeren. De Romeinen komen in oorlog met Alba Longa, Fidenae én Veii en in een van deze oorlogen speelt een van de bekendste duels zich af, die tussen de Horatii en de Curiatii. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
31:04 01/17/2019
Afl. 8 - De Zeven Koningen van Rome: Deel IV - Lucius Tarquinius Priscus
Deze aflevering volgen we de 38 jaren dat Lucius Tarquinius Priscus de Romeinen heeft mogen leiden. Zijn heerschappij was een tumultueuze, hij bracht veel goeds voor de stad en trok ten strijde in verschillende oorlogen. Het einde van Lucius is een merkwaardige en voor het eerst in de Romeinse geschiedenis wordt de nieuwe koning niet verkozen door het volk. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
26:19 02/01/2019
Afl. 9 - De Zeven Koningen van Rome: Deel V - Servius Tullius
Het jaar is 575 v. Chr en Servius Tullius, een slavenzoon, neemt de troon van Lucius Tarquinius Priscus over nadat deze is overleden door een plot van de zoons van Ancus Marcius. Servius is de laatste goede koning van Rome en hij bedenkt de Census welke door de hele Romeinse geschiedenis gebruikt zal worden, zij het in verschillende vormen. De poging om niet te eindigen als zijn voorganger, vermoord door de zoons van de vorige koning, blijken vruchteloos en ook Servius eindigt bebloed voor de deuren van het Senaatshuis. Hij mocht 44 jaren heersen over de Romeinen en stierf in 535 v. Chr. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
29:31 02/02/2019
Afl. 10 - De Zeven Koningen van Rome: Deel VI - Lucius Tarquinius Superbus
Tijdens deze afleveringen volgen we het koningschap van de laatste koning van Rome, van 535 - 509 v. Chr. Superbus voert een schrikbewind over de Romeinen. Hij staat bekend als de slechtste koning die Rome gehad heeft en ondanks dat zijn militaire capaciteiten de Romeinen enkele overwinningen brengen is het zijn zoon, Sextus Tarquinius, welke de Romeinen in opstand doet uitbreken. In deze afleveringen maakt voor het eerst een Brutus zijn opwachting en vertel ik het verschrikkelijke verhaal van Lucretia. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
45:00 02/04/2019
Afl. 11 - Einde van het Koninkrijk
In deze aflevering kijken we kort terug op de gebeurtenissen ten tijde van het koninkrijk Rome. We plaatsen een kanttekening bij de vroege Romeinse geschiedenis en kijken vooruit naar wat de politieke situatie was in de grote omgeving van Rome. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
25:42 02/08/2019
Afl. 12 - Lang Leve de Republiek
Tijdens deze aflevering bespreek ik het bestuurlijk systeem van de Republiek. De Senaat wordt in ere én aantal hersteld en de Comitia Centuriata (of volksvergadering) mag weer spreken. De Romeinen krijgen een voorstel van de oude koning Lucius Tarquinius Superbus en de Senaat is over dit voorstel in dubio. Uiteindelijk blijkt de bedoeling van de koning helemaal niet zoals voorgedaan en blijft er nog maar een mogelijkheid om de troon te heroveren; totale oorlog.Het verraad van Superbus leidt er toe dat Brutus zijn eigen zoons ter dood veroordeelt.Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina.
30:38 02/14/2019
Afl. 13 - De Held van Rome
Tijdens deze aflevering keert Lucius Tarquinius Superbus twee maal terug naar Rome met een leger verzameld uit eerst de Etruskische steden Veii en Tarquinii en daarna met een leger onder leiding van de grote Etruskisch koning Lars Porsena. Het leger van de Etrusken weet de Romeinen in een moeilijke situatie te brengen en het is aan één man te danken dat Rome die dag in 508 v. Chr. haar onafhankelijkheid zal behouden. Althans... voor nu. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering. Hier vind je de link naar de facebookpagina.
26:24 02/18/2019
Afl. 14 - Mucius de Linkshandige
Tijdens deze aflevering krijgt de oorlog tussen Porsenna en Rome een vervolg. Nadat Horatius Cocles, de eenogige, Rome had veiliggesteld van een Etruskische invasie is er nog één held nodig om de Romeinen te redden. Zijn naam is Gaius Mucius Cordus, beter bekend om de bijnaam die hij ontvangt na het verrichten van zijn heldendaad: Gaius Mucius Scaevola, de linkshandige. De aflevering bevat tevens een kritische kanttekening welke de legendarische verhalen van de Romeinse schrijvers plaatst in de historische context van een veranderend Italië omstreeks 500 v. Chr. Hier vind je de link naar de website van deze aflevering.Hier vind je de link naar de facebookpagina. Hier vind je de link naar vici.org.
23:27 02/19/2019
Afl. 15 - De Slag bij het Meer van Regillus
In 507 v. Chr, net na de belegering van Rome door de Etruskische koning Lars Porsenna, bevinden de Romeinen zich tussen vijanden. Er breken verschillende oorlogen uit tussen de Latijnen, Aurunci en Sabijnen. Wanneer alles enigszins rustig lijkt, komt het nieuws aan in Rome dat 30 Latijnse steden een bondgenootschap hebben gevormd tegen de Romeinen. Dit bondgenootschap zal bekend komen te staan als de Latijnse Liga. Het gevecht tussen deze 30 steden en Rome vond plaats bij het Meer van Regillus, en de uitkomst bepaalt wie de meester van Latium zal worden.Hier vind je de link naar de website.Hier vind je de link naar de facebookpagina. 
31:48 02/28/2019
Afl. 16 - Mond, Maag en Ledematen
In 495 - 493 v. Chr. steken in Rome onlusten op onder de plebejers. De groep voelt zich benadeeld door de Patriciërs en ze komen in steeds sterkere mate op voor hun belangen. De problemen spelen zo hoog op dat de Senatoren moeten vrezen voor hun veiligheid, het Senaatsgebouw bijna wordt platgebrand en zelfs de Consuls niet zeker zijn van hun veiligheid. Terwijl de vijand richting Rome marcheert doet de eerste vastgelegde staking in de geschiedenis zich voor. De plebejers weigeren te vechten voor het bestaan van de stad. De crisis zorgt voor de uiteindelijke instelling van de Tribunus Plebis of Volkstribuun.Hier vind je de link naar de website.Hier vind je de link naar de Facebookpagina.
36:53 03/14/2019
Afl. 17 - Moederskind
In 493 v. Chr. vervolgen de problemen rond de plebejers. Een Romeinse held en aanhanger van de harde lijn van Appius Claudius maakt van zijn beroemdheid, beruchtheid. Later zal hij met een leger vreemdelingen een kamp opzetten op 10 kilometer van Rome, met als doel de Romeinen zijn zoete wraak te laten proeven. Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
31:44 03/19/2019
Afl. 18 - Ager Publicus en de Wet der XII Tafelen
In de periode tussen 480 en 450 v. Chr. strijdt Rome met haar buren. De guerrillastrijd van haar tegenstanders speelt de eeuwige stad parten. Het voortslepende conflict tussen de plebejers en de patriciërs, de voedselschaarste en de verschillende ziekte uitbraken dragen bij aan de malaise. Daarbij wordt ook nog eens de Citadel ingenomen door... een Sabijn? Als rode draad volgen we de eerste benoeming van de verdeling van de 'Ager publicus' en de totstandkoming van de Wet der XII tafelen. Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
35:01 04/12/2019
Afl. 19 - Het Begin van het Eind van het Begin
Deze aflevering beslaat de periode tussen plusminus 500 en 392 v. Chr. We zien een Rome dat op haar retour is in zowel politieke als economische macht. De Eeuwige stad wordt verscheurd door sociale onrust en haar vijanden werken samen om Rome de afgrond in te werken. Het is eerst de Romeinse held Lucius Quinctius Cincinnatus die de Romeinen tot tweemaal toe uit een penibele situatie redt en vervolgens is het Marcus Furius Camillus die Rome de langverwachte verlichting brengt in de oorlog tegen aartsvijand nummer één: Veii.We verlaten Rome in de vooravond van de zwartste dag voor de Romeinse Republiek; de plundering van de Eeuwige stad in 390 v. Chr.Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
68:21 04/30/2019
Afl. 20 - "Vae Victis"
De plundering van Rome (390 v. Chr) door Brennus en zijn Galliërs betekent een trauma voor de Romeinen. De Eeuwige stad wordt verwoest, en er is zelfs sprake om de stad te verruilen voor het leegstaande Veii. Er is echter één man, en een paar ganzen, die de Romeinen weerhouden van de complete vernedering en een naamswijziging.Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
47:53 05/07/2019
Afl. 21 - De Romeinse Feniks: Deel I
Deze aflevering beschrijft de miraculeuze wederopstanding van Rome na de plundering door de Galliërs en beschrijft het tijdvak tussen plusminus 400 en 350 v. Chr. We zetten een historische kanttekening bij de plundering van Rome en analyseren de wederopstanding en de expansie die werd ingezet met het veroveren van Veii in 392 v. Chr. Deze aflevering maakt deel uit van een tweeluik over deze periode. Dit deel staat in het teken van de buitenlandse politiek, de volgende aflevering zal gaan over de binnenlandse politiek.Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
30:41 05/17/2019
Afl. 22 - De Romeinse Feniks: Deel II
Tijdens deze aflevering volgen we de interne politieke strijd tussen de Patriciërs en de plebejers net na de plundering van de eeuwige stad. U hoort het verhaal van Marcus Manlius Capitolinus en zijn cynische eind om af te sluiten met een consulschap dat is opengesteld voor zowel Patriciërs als plebejers. Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
22:11 06/03/2019
Afl. 23 - De Eerste Samnitische Oorlog
In 343 v. Chr. breekt de eerste oorlog uit tussen de Samnieten en de Romeinen wanneer de Romeinen met juridische regeltjes een eerder gesloten verdrag met de Samnieten officieus verbreken. We zien drie veldslagen, een muiterij en de aanleiding van de te komen oorlogen met wederom de Samnieten én de Latijnen.Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
44:51 07/04/2019
Afl. 24 - De Grote Latijnse Oorlog
In 340 v. Chr. brak het laatste grote conflict uit tussen Rome en de Latijnse steden van Latium. Een nieuwe ronde van gevechten om de gelijke behandeling c.q. de onafhankelijkheid van de Latijnen speelde zich af tussen 340 en 338 v. Chr en bracht een ongebruikelijke alliantie tot stand tussen Rome en de Samnieten. De alliantie was echter van tijdelijke aard, want na het conflict met de Latijnen kon het echt werk beginnen. De tweede, of 'grote Samnitische oorlog' stond op het punt van uitbreken.Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
44:33 07/22/2019
Afl. 25 - De Grote Samnitische Oorlog: Deel I
Rome zoekt naar manieren haar territorium uit te breiden en doet dit middels het stichten van 'coloniae' aan de grenzen, en soms zelfs over de grenzen van de Republiek. Ze probeert de Samnieten tot een tweede conflict te bewegen door steeds meer te provoceren. Uiteindelijk zorgt een nieuw opgerichte colonia in Fregellae, een stad op Samnitisch grondgebied, en het conflict met twee Griekse stadstaten voor de spreekwoordelijke druppel. In 326 v. Chr. breekt de tweede, of grote Samnitische oorlog uit. Tevens horen we de prachtige saga met Quintus Fabius Maximus Rullianus en Lucius Papirius Cursor in de hoofdrol.Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
69:08 08/05/2019
Afl. 26 - De Grote Samnitische Oorlog: Deel II
De Romeinen lijden een ongekende nederlaag tegen de Samnieten. De nederlaag leidt tot militaire hervormingen en de Via Appia ziet erdoor het levenslicht. Aan het einde van de aflevering is de tweede Samnitische oorlog aan haar eind gekomen.Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
58:56 08/19/2019
Afl. 27 - Een Hand Vol
Tijdens deze aflevering bekijken we de militaire ontwikkeling van het Romeinse leger ten tijde van de tweede Samnitische oorlog. Tijdens deze periode schakelde de Romeinen over van de klassieke falanx naar het typisch Romeinse Manipel systeem. Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
37:31 09/02/2019
Afl. 28 - De Derde Samnitische Oorlog
In 298 v. Chr. breekt de derde en laatste oorlog uit tussen Rome en Samnium. Het zal een groots conflict worden waarbij Rome tegen 4 buurmogendheden komt te staan. Een woelige tijd waarin 4 consuls tegelijk regeren en Rome ontsnapt aan een nederlaag. Echter, na 8 jaren van oorlog, komt Rome sterker dan ooit uit de strijd.Hier vind je een link naar de website.Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
33:51 09/15/2019
Afl. 29 - Alexander de Grote: Deel I - Macedonië
Tijdens deze aflevering maken we een uitstapje naar de andere kant van de Adriatische zee: Griekenland. We zien de groei van het Macedonische Rijk onder Alexander's vader Koning Philip II van Macedonië en we maken kennis met de jonge jaren van Alexander. Hier vind je een link naar de website. Hier vind je een link naar de Facebookpagina.
26:36 09/30/2019