Show cover of Squadcast

Squadcast

De meest invloedrijke band uit Nederland ooit? De Utrechtse crossover-pionier Urban Dance Squad inspireerde vrijwel iedere band die rap en rock met elkaar combineerde, inclusief Rage Against The Machine en Limp Bizkit. De zesdelige podcastserie SQUADCAST van TivoliVredenburg biedt een tijdreis naar hun hoogtijdagen.

Tracks

#7: Urban Dance Squad als wereldwijd live-fenomeen
Vrijwel iedereen die Urban Dance Squad destijds actief heeft meegemaakt, herinnert zich de band als explosieve en overdonderende live-band. In deze laatste aflevering van de Squadcast vanuit Studio Pandora in TivoliVredenburg ligt de focus dan ook op de Squad als fenomenale live-band. En wie kunnen daarover beter vertellen dan de mannen achter de schermen, die er jarenlang voor zorgden dat de band iedere gig weer kon knallen? In de studio dan ook een rendez-vous van drie oud-crewleden die met de Squad de wereld hebben rondgetoerd: Hugo Scholten (zaalgeluid), Erik Welmers (monitorgeluid) en Erik Mans (tourmanager). Sterke en bijzondere tourverhalen uit het roemruchte Squad-verleden komen aan bod. Ook horen we bijzondere live-tracks uit alle fases van de bandcarrière, opgenomen in onder meer Japan, Zwitserland en Frankrijk en uiteraard de Verenigde Staten, waar de band in 1990 een regelrechte hype was in het alternatieve muziekcircuit en als ‘special guest’ Living Colour avond na avond voor duizenden toeschouwers naar huis speelde. Ook geven ze een antwoord op de vraag waarom dát Amerikaanse succes uiteindelijk stokte en de band toen niet de wereldfaam kreeg die bands als Red Hot Chili Peppers en Rage Against The Machine vlak daarna wel kregen.
86:25 2/22/23
#6: Urban Dance Squad: boegbeeld van de roemruchte Vrije Vloer
De vroege Urban Dance Squad wordt vaak in één adem genoemd met poppodium De Vrije Vloer. In de jaren ‘80 en vroege jaren ‘90 speelde deze legendarische concertzaal een cruciale rol als vrijplaats van het Utrechtse nachtleven. In deze Vrije Vloer-special van de Squadcast gaan twee Vrije Vloer-iconen, programmeur Peter Hagenaar en bestuurslid/kassadame Josje Nap Ngie van Dam, in op de roemruchte Vloer-historie. Ze vertellen over de scene die leidde tot het ontstaan van de Urban Dance Squad, over de betekenis van 'de Vloer' voor Utrecht en over het belang van culturele vrijhavens voor een bloeiend en divers cultureel klimaat; een thema dat ook dertig jaar na dato nog bijzonder actueel is. Als ondersteunende soundtrack horen we niet alleen een aantal Vrije Vloer-favorieten, maar ook een aantal bijzondere fragmenten uit het Vrije Vloer-archief én voormalig Squad-leden DJ DNA en Silvano Matadin, verhalend over de prille dagen van de band.
96:33 2/2/23
#5: Urban Dance Squad feat. Osdorp Posse & Allstar Fresh: inspirerende buitenbeentjes in de Nederlandse hiphop
Met Rudeboy als fenomenale rapper, en DNA als pionierende dj is het hiphop-element van de Urban Dance Squad altijd onmiskenbaar geweest. In deze Squadcast vertellen twee mede-pioniers over het ‘Oldschoolgevoel’ van de hiphop in Nederland: dj Allstar Fresh (Guan Elmzoon) van King Bee, die in 1990 met ‘Back by dope demand’ een megahit scoorde, maar voor die tijd al diverse tracks met Rudeboy maakte. Onder zijn hoede kwam de Squad in ’89 voor het eerst terecht op het New Music Seminar in New York, om de eerste stappen in de States te zetten. Nederhop-pionier Def P. (Pascal Griffioen) werd op zijn beurt in 1994 met Osdorp Posse als voorprogramma meegenomen door Urban Dance Squad - en daarmee klaargestoomd voor een doorbraak. De Osdorp Posse opereerde vanaf dat moment in Squad-stijl: alles op eigen voorwaarden, en buiten hokjes om. Samen maken Allstar Fresh en Def P. in deze Squadcast een bijzondere tijdreis langs hiphop in Nederland, met de Squad als vertrekpunt.
92:26 1/12/23
#4: Beograd Live 1996: Urban Dance Squad als stem van een oorlogsgeneratie
Na vijf jaar burgeroorlog en internationale sancties was Urban Dance Squad eind 1996 een van de eerste westerse bands die Belgrado weer aandeed.  Het zorgde ervoor dat de twee shows 'Beograd live' tot de meest legendarische behoren die de band ooit speelde. Na vijf jaar oorlog, armoede, angst en schaarste, vormden ze voor iedere toeschouwer een onvergetelijke ontlading. De Squad-shows gaven aan velen van hen extra kracht om daarna direct de straat op te gaan tegen het Milosevic-regime: extreem heftige protesten, die nog een half jaar zouden duren. In deze SquadCast gaan we de diepte in. We maken een ontdekkingsreis naar het sociale, maatschappelijke én politieke belang van deze twee Squad-shows in voormalig Joegoslavië. Aan het woord komen ooggetuigen Ana Davidovic, Boban Milunovic en Milos Drazevic én historicus en Joegoslavië-expert Guido van Hengel, die naar de impact van deze weergaloze Squad-concerten onderzoek deed.
83:31 12/8/22
#3.2: Live in 2022: Rudeboy en DJ DNA laten Urban Dance Squad herleven
Een speciale live-SquadCast vanuit Studio Pandora, in twee delen! Vrijdag 18 november 2022 gaven Rudeboy en DJ DNA een wervelend concert vol Urban Dance Squad-materiaal in TivoliVredenburg. Direct voor én na het concert maakten hosts Peter Bijl en Norman Kapoyos in Studio Pandora een speciale live-Squadcast. Een vlammende uitzending, waarin de bijdrage van gastreporter Gabriel Erlach voor extra vuur zorgt! In deze tweede helft vertellen Rudeboy én DJ DNA exclusief voor de SquadCast waarom het zo goed voelt om na ruim 20 jaar weer samen te spelen - en blikken ze terug op oude Squad-tijden. Ook te gast: tijdelijk Squad-toetsenist U-Gene én muziekjournalist Martin Kuiper, die in zijn serie Iconic Albums het eerste Squad-album voor publiek laat herleven.
63:18 11/24/22
#3.1: Live in 2022: Rudeboy en DJ DNA laten Urban Dance Squad herleven
Een speciale live-SquadCast vanuit Studio Pandora, in twee delen! Vrijdag 18 november 2022 gaven Rudeboy en DJ DNA een wervelend concert vol Urban Dance Squad-materiaal in TivoliVredenburg. Direct voor én na het concert maakten hosts Peter Bijl en Norman Kapoyos in Studio Pandora een speciale live-Squadcast. Een vlammende uitzending, waarin de bijdrage van gastreporter Gabriel Erlach voor extra vuur zorgt! In deze eerste helft ontvangen zij zanger/toetsenist, funkbeest én rasverteller U-Gene, die in 1996 als jonge muzikant plotseling door de Urban Dance Squad werd ingelijfd. Twee maanden lang stond hij overal in Europa met de Squad op het podium, totdat DJ DNA in de band terugkeerde.
63:04 11/24/22
#2: 1987-1991: Urban Dance Squad als muzikale (r)evolutie
‘Vijf jaar wanorde’. Zo heette de tweedelige documentaire over de Urban Dance Squad, die Bram van Splunteren januari 1992 maakte voor de VPRO-tv. Precies vijf jaar eerder, in januari 1987, was hij de eerste die de Urban Dance Squad voor een sessie uitnodigde op de nationale radio, direct in de week na hun debuutoptreden in Muziekcentrum Vredenburg. Toen 'alternative' eind 1991 de wereld in lichterlaaie zette, zat Van Splunteren dicht op het vuur. Het was de tijd van de wereldwijde doorbraak van Nirvana en de Red Hot Chili Peppers, bands die de regisseur toen ook voor de VPRO-camera had. In deze Squadcast vanuit Studio Pandora in TivoliVredenburg blikt hij terug op die bijzondere muzikale periode. Was de Squad in die vroege jaren revolutionair, of eerder onderdeel van een muzikale evolutie?
95:29 11/14/22
#1 - Introductie: Urban Dance Squad in sneltreinvaart
Presentator Peter Bijl neemt je mee op culturele tijdreis door de carrière van Urban Dance Squad (1986-2000). Journalist Mark Roos vertelt wat de Utrechtse band zo uniek maakte. Plus: Limp Bizkit-zanger Fred Durst vertelt hoe de Squad hem concreet heeft beïnvloed.
83:47 11/4/22

Similar podcasts