Show cover of Hans de Zwart

Hans de Zwart

Een overzicht van de radio- en andere audio-optredens van Hans de Zwart.

Tracks

Procederen tegen de overheid, The Big Lebowski en de strijd tegen digitaal racisme
Hans de Zwart is onderzoeker en docent aan de Hogeschool van Amsterdam en is een van de oprichters van het ‘Racism and Technology Center’. Hij heeft ervaring met juridische strijd met de overheid en helpt anderen deze zo goed mogelijk te voeren. Bijvoorbeeld als een zwarte student moeite heeft examens af te leggen omdat de anti-spieksoftware niet herkent dat er een mens in beeld is. Deze nerd heeft een passie voor The Big Lebowski en is zó georganiseerd dat hij liever zelf software schrijft om bij te houden welke boeken hij heeft gelezen dan dat hij deze informatie aan Goodreads toevertrouwt. Deze podcast verscheen voor het eerst bij Met Nerds om Tafel op 26 april 2023 en is met eenmalige toestemming van Met Nerds om Tafel in deze feed gedeeld.
78:06 5/10/23
David vs. Goliath
Je kent vast wel het verhaal van David en Goliath: de kleine David die tegen ieders verwachting in de grote Goliath op slimme wijze uitschakelde. Het ultieme underdog-verhaal. En dat is precies waar deze aflevering van Goed Verhaal over gaat: underdogs die het vanuit hun nederige positie, toch opnemen tegen een grote partij. Tegen ieders verwachting in en met de nodige strijdlust, op weg naar gerechtigheid. Deze podcast-aflevering werd voor het eerst gepubliceerd bij Goed Verhaal op Podimo op 16 maart 2023. De aflevering is beschikbaar onder een Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-ND 4.0) licentie met attributie aan Podimo/Goed Verhaal/Bianca Schrijver.
30:01 3/27/23
Miniserie - deel 1 - AI in recruitment
Kunstmatige intelligentie en slimme technologie in het werving & selectieproces: voor veel mensen nog een beangstigende blackbox, maar, zijn er ook al mooie voorbeelden? Dat zoeken we uit. Dit item werd voor het eerst uitgezonden bij BNR Werkverkenners op 21 maart 2023.
48:59 3/21/23
VU-student Robin Pocornie dient algoritmische discriminatieklacht in bij College voor de Rechten van de Mens
VU-student Robin Pocornie diende een klacht in bij het College van de Rechten van Mens omdat ze vanwege haar huidskleur niet werd herkend door de verplichte antispieksoftware van de universiteit. Ze praat erover met Elif Kan van Omroep Zwart en Hans de Zwart die haar met het Racism and Technology Center heeft ondersteund bij de klacht. Dit item werd voor het eerst uitgezonden bij De Nacht van ZWART op 22 juli 2022.
56:53 7/22/22
Werving & Selectie - deel 1 - kunstmatige intelligentie
De krapte wordt nu echt heel duidelijk voelbaar, met winkels en horeca die vaker dicht moeten, wachtlijsten in de zorg die oplopen. En er is nog steeds een gebrek aan diversiteit op menige werkvloer. Hoog tijd, vond Werkverkenners, om te kijken hoe de vijver groter en diverser kan worden. Een serie over werving en selectie. Deel 1: kunstmatige intelligentie. Dit item werd voor het eerst uitgezonden bij BNR Werkverkenners op 24 mei 2022.
33:35 5/24/22
Het ANP is moreel laakbaar vanwege partnership met auteursrechtentrol Permission Machine
Hoewel de ‘normen en waarden’ van het internet soms anders doen vermoeden, mag je foto’s waarop auteursrecht berust niet zomaar overal gebruiken. Het Algemeen Nederlands Persbureau, oftewel ANP, maakt daarom gebruik van een Belgische instantie – Permission Machine – om illegaal gebruik op te sporen en direct te beboeten. Hans de Zwart, bestuurslid van het Racism and Technology Center, ondervond dat zelf. We spreken met hem én Edouard van Arem, manager foto bij ANP. Dit item werd voor het eerst uitgezonden bij BNR Nieuwsradio Digitaal op 23 maart 2022.
11:10 3/22/22
Hans de Zwart maakt zoekmachine voor The Big Lebowski citaten
Hans de Zwart legt uit waarom The Big Lebowski zijn favoriete film is en hoe zijn zoekmachine for The Big Lebowski quotes werkt. Dit item werd voor het eerst uitgezonden bij NPO Radio 1 op 27 mei 2020.
06:12 5/27/20
Alles wat ik niet leuk vind aan het internet komt door bruut financieel gewin
Meer functionele boosheid is er nodig. Om ons als burgers te beschermen tegen Silicon Valley én de overheid. Hans de Zwart (absoluut geen boze man) neemt binnenkort afscheid bij Bits of Freedom. We praten met hem over digitale burgerrechten, gymleraar zijn in de Bijlmer en vragen ons af waarom elke discussie over het internet eindigt in een discussie over het kapitalisme. Over wat makers nou zelf kunnen doen om betere digitale producten te maken én hoe het is om je eigen software tools te bouwen. Dit item werd voor het eerst gepubliceerd bij Glitch op 13 augustus 2019.
87:30 8/13/19